O sa incep cu concluzia la care am ajuns, presedintele tayyip si-a jucat ultima carte la referendumul turc si a cam pierdut.
Bine, stiu ca rezultatul oficial al referendumului a fost aprobarea modificarilor care il vor face pe urmatorul presedinte turc un soi de sultan, dar nu mi se pare ca situatia e atat de simpla.
Dupa tentativa de lovitura de stat impotriva lui tayyip, presedintele Turciei a facut tot posibilul pentru a se impune ca lider absolut. Si tot posibilul merge de la inchiderea opozantilor politici pana la controlul aproape total asupra media, de la epurarile din armata pana la controlul absolut al administratiei, de la ingenuncherea justitiei pana la retorica ostila UE.
Ce i-a adus asta? Deocamdata, un esec usturator.
La referendumul de duminica, tayyip a pierdut destul e categoric marile centre urbane ale Turciei. Orasele importante au votat impotriva lui, inclusiv Istanbulul care l-a avut primar si care ii datoreaza foarte mult din dezvoltarea sa recenta, lucru pe care istanbulezii nu l-au uitat. Si tot aici trebuie sa va spun ca, in campania ce a precedat referendumul, tabara „nu” nu a avut aproape deloc acces la media. Si totusi.
Pe parcursul zilei de vot, Comisia Electorala a schimbat regulile jocului. Oamenii au zis la un moment dat ca vor lua in considerare toate buletinele de vot care ajung la ei, stampilate SAU NU de comisiile electorale locale, iar aici pare-se ca si-a jucat tayyip cacealmaua. Am incercat sa citesc cat mai mult pe tema asta si din surse variate pentru o opinie cat mai echilibrata, iar concluzia este ca decizia de a schimba regulile votului a venit atunci cand era clar pentru tayyip si ai lui ca nu va castiga in marile centre urbane.
Practic, omul a plecat la lupta convins ca are un sprijin popular imens, insa a fost nevoit sa fure ca ultimul borfas de dictator pentru a trece la limita modificarile alea.
O sa-mi spuneti ca e treaba lui si a lor, ca el si-a indeplinit scopul si ca va avea puteri de imparat. Ma rog, sultan. Ei bine, puterile astea intra in vigoare din 2019, dupa alegerile generale. Alegeri pe care erdogan trebuie sa le castige si care se vor disputa intr-o noua logica dualista, adica el imparat sau nu. E foarte posibil ca macar unul dintre contracandidati sa intre in cursa cu promisiunea anularii modificarilor constitutionale adoptate acum la referendum. Problema lui tayyip va fi ca in 2019 ii va fi practic imposibil sa mai schimbe regulile in timpul jocului atat de grosolan ca acum.
In plus, urmeaza doi ani in care tayyip o sa se confrunte cu opozitie care se va cristaliza tot mai mult. Dupa lovitura de stat, el a avut o popularitate enorma si cred ca putini erau cei care se gandeau serios ca va avea probleme la referendum. Dar uite ca a avut. Iar modul in care a castigat nu va face decat sa ii uneasca si mai mult oe opozanti. Si daca va continua politicile agresive de epurare, exista riscul pentru el ca numarul celor care i se opun, nu direct ci, iata, cand e vorba de vot anonim, sa creasca exponential.
Ultima parte din aceasta ecuatie este armata. Armata care are o datorie istorica fata de popor de a pastra secularismul lui Ataturk. Sigur, acum armata e acum epurata si pare de partea lui tayyip, dar nu asa parea si poporul turc pana de curand?
P.S. Sa nu uit. Vad ca-s multi gura casca ce acuza poporul turc ca a votat prosteste, ca nu se poate, ca asa si pe dincolo. tayyip, pe langa excesele lui evident autoritare, este si artizanul modernizarii Turciei din ultimul deceniu. El a scos tara dintr-un rahat destul de mare si a luat o serie de masuri bune. Asa ca nu e deloc surprinzator ca o buna parte a populatiei il apreciaza si, in consecinta, este dispusa sa ii ofere puteri aproape totale.
Problema e ca acea dezvoltare economica de care vorbeai tu s-a bazat in buna parte pe relatia cu occidentul. Economic prin colaborarea cu UE, iar militar cu SUA. Iar cum retorica lui este vadit anti occidentala, o sa apara si problemele. E de vazut doar ce e patit Turcia cu rusii si avionul ala doborat, cand le-a pus Putin sanctiuni pe turism, In 6 luni si-a cerut turcul scuze, ca pierduse mult pe turis. Dar daca pierde pe toate palierele economiei, sfidand UE pe fata, ce face piErdogan atunci? Idem cu SUA. Se zvoneste ca or sa plece de la Incirlik cand termina bazele alea cinci din Kurdistanul sirian.
A da….Kurdistanul mare…….cosmarul tuturor in zoan aia. Ai persanilor, arabilor sirieni si irakieni, sunninti si siiti deopotriva si mai ales al otomanilor.
Chiar crede Turcia ca aliandu-se cu dusmanul din totdeauna, cu Rusia, o sa treaca puntea? O sa aiba The Donald grija sa nu!
Repet….cuvantul cheie este Kurdistan!!!!
UE deja nu-l mai vrea, de luna trecuta occidentul l-a luat la ochi dupa decaratia ca turcii sa faca cate 5 copii. Acum, Germania acum il vrea exclus din planurile de aderare imediat dupa referendum, iar Austria a luat si ea pozitie in fata Turciei.
Pe partea de aparare, nici in OTAN nu-i mai e asa confortabil dupa lovitura de stat din toamna, declaratiile acestuia la adresa americanilor culminate cu aminitarea inchiderii bazei de la Incirlik, apoi parasirea unui numeros personal american din Turcia si culminand cu pupatul cu tarul, iar interventia turca din nordul Siriei nu e vazuta nici ea cu ochi buni de occidentali si mai ales USA.