Cum își consolidează NATO interoperabilitatea navală

Read Time:1 Minute, 11 Second

Atunci când discutăm despre NATO, discutăm implicit și despre interoperabilitatea forțelor armate ale membrilor săi. Iar un capitol catre trece cumva pe sub radar este interoperabilitatea forțelor navale.

Recent s-a încheiat exercițiul multinațional NEPTUNE SHIELD 2022, unul care a adus pentru a doua oară în acest an un portavion american cu grupul de luptă aferent – USS Harry S. Truma CSG – sub comandă NATO.

Dar elementul de noutate absolută a reprezentat-o trecerea sub comandă NATO a portavionului italian Cavour, cu grupul său de luptă și cu avioanele F-35B ambarcate.

A fost pentru prima dată în istorie când un portavion ce nu aparține US Navy a trecut sub comanda Alianței.

La manevre a mai participat și nava de asalt amfibie USS Kearsarge (clasa Wasp) și grupul ei – ARG, Amphibious Ready Group.

Printre elementele de noutate remarcate în cadrul NEPTUNE SHIELD 2022 sunt primele realimentări în aer efectuate de avioane spaniole AV-8B de la ”mini-cisterne” F-18 americane, dar realimentări efectuate de aparatele F-35B italiene de la aceleași F-18.

Au fost primele F-35B care nu sunt operate de Statele Unite ce au realimentat în aer de la F-18 ale US Navy.

Statele NATO ce au participat la această serie complexă de manevre sunt Albania, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania, Turcia, UK și SUA.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Baykar va dona Lituaniei o dronă Bayraktar, ce va fi apoi trimisă în Ucraina
Next post Ucraina primește lansatoare multiple HIMARS și M270