Vestea care poate face imposibila achizitia de F 16

Read Time:1 Minute, 15 Second

In urma cu doar cateva saptamani, achizitia de avioane F 16 noi-noute de catre Romania parea aproape sigura, o veste venita dinspre Comisia Europeana spulbera aceasta certitudine.

Povestea sta in felul urmator – in urma cu mai multi ani, pe la jumatatea deceniului 9 al secolului trecut, Finlanda a cumparat nu mai putin de 64 de avioane F 18 Hornet folosite pentru dotarea aviatiei militare. A fost cea mai mare afacere militara din istoria tarii nordice, iar pretul a fost unul pe masura.

Zgarcenie sau doar dorinta de a mai economisi, insa finlandezii au decis ca importul masiv sa fie scutit de plata taxelor.

Lucrul asta nu a fost pe placul Comisiei Europene, care a actionat Finlanda la Curtea Europeana. Magistratii au decis in favoarea UE, insa dupa multi ani de procese, iar finlandezii au fost obligati sa plateasca taxe vamale in valoare de 35 de milioane de euro, plus penalitati. Taxele au fost achitate in perioada 1998-2002, insa au ramas penalitatile.

Surpriza de proportii a venit saptamana trecuta, cand Comisia Europeana a „reamintit” Finlandei ca trebuie sa achite penalizari in valoare de aproape 70 de milioane de euro!

Acum, nu ramane decat sa ne intrebam cat ar fi taxele de import a celor 48 de F 16 dorite de Romania, plus armament si piese pentru intretinere… Si ne mai putem intreba ce parere au Germania, Italia, Spania, Anglia, Franta sau Suedia despre intentia Romaniei de a cumpara avioane de peste Ocean, desi exista nu mai putin de 3 variante europene.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

5 thoughts on “Vestea care poate face imposibila achizitia de F 16

  1. N-ar trebui deloc sa ne intrebam ce parere au Spania-Germania-Italia in ce priveste siguranta noastra nationala si implicit dotarea fortelor noastre armate. Sigur, factorii politici si cei economici sunt cei determinanti – asta cu taxele pentru importurile din exteriorul UE hai sa zic ca e o problema, dar in cazul Poloniei n-a mai fost, asta ca sa amintesc doar un caz mai apropiat de zilele noastre. Plus ca, din cate stiu eu, o gramada de tari membre UE cu acte in regula colcaie de avioane made in USA. F-18 in Spania, F16 in Portugalia, Belgia, Norvegia, Grecia, Turcia si mai nou Italia. Numarul aparatelor astora nu e deloc mic, ma indoiesc ca aceste tari s-au lovit de problema asta cu taxele pentru importuri de armament (ca si cum ar fi in cazul tigarilor, de exemplu). Iar pana una alta SUA s-a dovedit un partener mult mai de treaba decat colegii nostri de Uniune. Au fost tari care s-au opus de la inceput intrarii noastre in UE si Nato, acum si in Schengen. Hai sa ne mai vedem si interesul si sa mai inchidem ochii la ce zice unul si altul.

    1. Americanii nu sunt deloc de treaba… Vor sa ne vanda un avion scump si depasit din punct de vedere moral, fara offset [ei nu obisnuiesc..] fara dreptul de a fi intretinut integral in tara..
      Din cate stiu eu, ai nostri au cerut initial F-18, dar au fost refuzati.
      Noi de ce nu cerem o oferta si de la rusi??? Au avioane execlente, mai ieftine, si probabil ca ne-ar oferi acces la tehnologia de reparatii, sau poate si linie de montaj in tara. Si asa fabricile noastre de avioane sunt pe butuci…

      1. Cristian, nu americanii ne vand F-16, il cumparam de la portughezi, nu mai vorbi daca nu esti informat.
        In ceea ce priveste oferta rusilor…ar trebui sa fim parteneri economici in continuare cu ei…ceea ce nu e cazul…nu crezi?

  2. Ramane intrebarea daca F 16 e cel mai potrivit nevoilor noastre, daca acele costuri anuntate nu pot fi mai mici, daca ar putea exista un program de offset care sa asigure mai mult 100% din costul de achizitie…

    Ce nu inteleg eu este de ce nu facem si noi un concurs de proiecte cum se face peste tot, de ce trebuie sa alegem intai si abia apoi sa ne gandim la costuri? De ce nu le cerem producatorilor sa prezinte oferte pentru 48 de avioane multirol noi, apoi sa comparam si abia dupa aceea sa luam decizia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Satelitul german ROSAT se va prabusi necontrolat pe Pamant
Next post Cum se falimenteaza o companie aeriana