Un multirol ultrausor si ultra-ieftin. Disponibil si pentru Romania | Foto

Read Time:2 Minute, 35 Second

Romania este una dintre tarile „ne-bananiere” care este dispusa sa renunte de bunavoie la principala arma a armatelor moderne – aviatia. Motivul este simplu, nu-s bani decat pentru cine trebuie, deci nu pentru avioane. Asa ca AviatiaMagazin vine cu o propunere – multirolul ultrausor si ultra-ieftin care poate fi cumparat atat nou, cat si la mana a doua.

LH-10 Ellipse este un micut avion de agrement construit de francezii Sébastien Lefebvre si Frédéric Hubschwerlen, fondatorii LH Aviation. Marea deosebire dintre Ellipse, Le Grand Duc dupa porecla, este ca a fost imaginat cumva atipic, aducand mult cu aparatele militare.

Astfel, „Ducele” este un avion dubla comanda, cu cele doua posturi de pilotaj asezate in tandem. Mansele sunt asemanatoare cu cele de pe F-16 (ironic, nu?), fiind niste joystick-uri pozitionate in partea dreapta. Desigur, impresie fac si ecranele LCD din cele doua cabine, dar si motorul asezat in spate. Propulsorul este un Rotax 912 in patru cilindri ce dezvolta 100 de cai putere. Suficient pentru cele 270 de kilograme ale micutului avion.

Viteza maxima ajunge la 370 de kilometri pe ora iar cea de croaziera este de 200 km/h. Impresionanta este autonomia – peste 1300 de kilometri sau 10 ore de zbor!

Asa cum spuneam, aparatul a fost conceput pentru agrement, insa fabricantii si-au dat seama ca il pot adapta cu succes domeniului militar. Ideea le-a incoltit atunci cand o serie de state africane s-au interesat de el pentru a-si dota fortele aeriene, inexistente la momentul respectiv.

Beninul a fost prima tara care a achizitionat „Ducele”, doua avioane fiind livrate in decursul anului trecut. Ele sunt folosite de statul african in misiuni de supraveghere a micii portiuni de litoral pe care o are. Brusc, interesul a crescut. Mali a anuntat si ea ca ar vrea niste bucati iar o tara din America de Sud ar fi initiat la randul ei negocieri.

LH Aviation nu a stat mult pe ganduri si a trecut la dezvoltarea unei adevarate versiuni militarizata, care poate fi folosita pentru antrenament, misiuni de supraveghere sau chiar Close Air Support (CAS). „Ducele” in haine de camuflaj a iesit in lume in vara ce tocmai a trecut. A impresionat prin, atentie, radar AESA Seaspray 5000E produs de Selex Galileo si lansatorul dublu de rachete ghidate prin laser de 68 de milimetri.

Bine, admit ca toate astea nu impresioneaza. Ce e impresionant e chestia aia care ne doare tare, pretul. O bucata de Ellipse dotata cu tot ce trebuie ajunge pe la jumatate de milion de euro. Pai cu 700 de milioane, cat vrea Romania sa dea pe 12 F-16 la mana a treia, ne luam 140 de asemenea bijuterii si devenim cea mai mare forta aeriana din regiune! 🙂

Lasand gluma la o parte, LH-10 Ellipse pare a fi o varianta extrem de tentanta pentru statele sarace. Este usor, deloc complicat din punct de vedere tehnologic, intretinerea este practic cea a unui ULM, deci nu e nevoie de personal ultra-specializat la sol si, mai mult decat orice, isi face treaba.

Si avem si niste poze pentru cei neincrezatori:

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Un multirol ultrausor si ultra-ieftin. Disponibil si pentru Romania | Foto

  1. frumusel dar pe asta il dobor cu pusca de vanatoare sa nu mai vorbesc de aparare antiaeriana sau alte avioane si doar cu 4 rachete dirijate! Pai nu puteau sa ii puna si 2 sindewinder in extremitatile aripilor pt aparare?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Probleme pentru Airbus. Emirates stramba din nas la noul A350-1000
Next post China Eastern cumpara Airbus A320