Turcia a primit oficial, in cursul zilei de joi, primul avion F-35 Lightning II in cadrul unei ceremonii ce a avut loc in Statele Unite.
Si pentru ca multi dintre voi lucrurile sunt neclare in privinta incercarii blocarii vanzarii de catre politicienii americani, am sa incerc sa explic ce se intampla.
Da, turcii au primit avionul si vor mai primi inca unul in perioada imediat urmatoare.
Nu, avioanele nu vor fi duse in Turcia, ci vor zbura in Statele Unite, pe Baza Aeriana Luke, cel putin pana in toamna anului viitor.
Pot parlamentarii americani sa blocheze vanzarea? Teoretic da, practic nu. Senatorii si congressmanii pot propune, insa decizia este la Trump.
De fapt, exista in acest moment doua amendamente ce vizeaza vanzarea de F-35 catre Turcia, din ambele camere. Ambele amendamente au sustinere transpartinica, atat democratii, aflati in opozitie, cat si republicanii, cei de la putere, sustinandu-le.
Cu toate astea, amendamentele vor ajunge pe masa presedintelui si vor intra in vigoare numai daca acesta le va semna.
Acum Turcia poate spune ca e proprietar de F-35, numai ca nu e. Avioanele sunt pe teritoriul american si sunt folosite la pregatirea pilotilor si tehnicienilor turci. Acestia nu pot lua in buzunare suruburi si saibe pe care sa le duca acasa, nu se pune problema de spionaj sau altceva.
In urmatorul an, presiunile pentru a bloca vanzarea se vor intensifica si totul va depinde de Trump. Pe de alta parte, Turcia a platit bani grei programului JSF si intentioneaza sa bage multe miliarde de dolari in achizitia a peste 100 de avioane, aspecte ce nu pot fi ignorate.
Ca sa rezumam, americanii nu au blocat vanzarea de F-35 catre turci, dar o pot face. Turcia a primit avioane F-35, dar nu le are in tara si nu le va avea prea curand. Viitorul F-ului 35 turcesc se va juca in urmatoarele 6-12 luni.
Pînă la urmă turcaleții își vor primi cele 100 de avioane,indiferent ce miorlăie unii prin Congresul SUA. Teoria falsă că: ivanii vor avea acces la ’35,e falsă, știu aproape totul despre el. Dacă gîndim pe linia asta,păi și ivanii n-ar trebui să vindă S-400 că au acces grino la el,+ că prin nato unii au S-300. La ora actuală,cu experiența avută cu F-16 și partener în programul F-35,turcaleții lucrează la propia pasăre de gen. 5 numită: TF-X. 2-0 pt Erdogan. Forța fie cu tine Pawlyk.
doamne ce amuzant esti, japule :))))
realitatea e ca erdogan al tau e mai prieten cu putin decat cu nato. apoi, s-400 nu lucreaza independent de producator, ci ofera date chiar daca utilizatorul nu vrea asta. deci in momentul in care s400 va lucra cu f35, daca se va intampla asta, rusii vor primi date. ca rusii stiu totul despre f35 nu am ce comenta, e o prostie cat tine de mare.
iar avionul de generatia v al lui erdogan e gluma zilei, mai ales ca turcii se chinuie inca sa faca un trainer turboprop si nu prea le iese 🙂
Esti naiv si proamerican, ceea ce indica ca esti intoxicat de filmele de la Hollywood, care propaga ideea [falsa] ca armamentul american este cel mai bun si mai cu mot din lume…
Precum Jap cel agramat, sunt convins ca ‘Ivanii’ stiu practic totul despre F 35….
Ma bucur ca ai convingerea asta. Sunt sigur ca ai si argumente, chiar daca nu iti sustii convingerea cu ele.
aprinde lumina să poți citi rețeta,începi să încurci medicamentele.
Pai si daca blocheaza congresul vanzarea avioanelor ce o sa faca ,o sa le de-a banii bagati in program de turci inapoi? Ca nu cred ca se problema ca turcii sa fi incalcat vreun acord din vreun contract semnat si sa ramana si fara bani si fara avioane.
Asta prevede amendamentul Senatului. Daca va fi adoptat, DoD va fi obligat sa gaseasca modalitatea de a scoate Turcia din programul F-35. Probabil prin returnarea banilor si chiar plata unor despagubiri.
e cea mai mica problemă.
Dacă turcii vor fi dați afară din programu F-35,gringo nu va mai fi văzuți cu aceiași ochi,ca niște trădători. Și atunci oricine va putea fi dat afară.