In urma cu cateva zile a iesit la iveala un raport intocmit de Corpul de Control al primului-ministru dupa o serie de verificari efectuate la Compania Nationala de Aeroporturi Bucuresti. Citind chiar si pe sarite zecile de pagini ale raportului e imposibil sa nu va sara in ochi tupeul, nesimtirea si dispretul celor de acolo.
Nu vreau sa ma lungesc foarte mult, dar trebuie sa analizam unele cazuri pomenite in raport si-am sa incep cu prezenta facultativa la locul de munca chiar si in perioadele de proba!!! Sa vedem, de exemplu, cazul doamnei Camelia Melter, care a venit la CNAB sa se angajeze in Serviciul de relatii publice. A primit o perioada de proba de 90 de zile, iar in astea trei luni de zile a fost la birou fix 18 minute! Va dati seama? Ce companie te angajeaza daca in perioada de proba tu te duci la munca 18 minute? Si nu, nu e vorba de job remote pentru ca avem fisa postului. Dupa ce a trecut perioada de proba de 90 de zile in care a lucrat numai 18 minute, doamna Melter a fost propusa de o alta doamna, Ana-Maria State, seful serviciului de relatii publice, pentru angajare. Valentin Iordache, directorul Directiei de Comunicare si Relatii Publice a avuzat raportul care propunea angajarea, iar directorul general Sorinel Ciobanu a semnat pentru angajarea ei.
Poate credeti ca e un caz specific. Ia sa vedem un altul. Doamna Cristina Neamtu a fost angajata ca referent de specialitate dupa ce, in perioada de proba a fost prezenta la birou numai o ora! Da, 60 de minute de munca si ai contract pe perioada nederminata la CNAB! A fost propusa pentru angajare de catre Georgiana-Raluca Pintilie, Valentin Iordache a propus spre aprobare raportul de angajare, Cristinel Smadu, director adjunct al CNAB a fost de acord cu el, iar seful cel mare, Sorinel Ciobanu, a semnat.
Poate sunt doar doua cazuri, nu? Nu! Sa vorbim despre Mihai Petrescu, cel care a vrut sa fie consilier. A primit din partea companiei o perioada de proba de 7 (SAPTE) zile, dar a considerat ca este prea mult, astfel ca a fost la birou fix doua ore si 47 de minute. Da, atat a muncit consilierul Petrescu in perioada de proba de sapte zile! Iar dupa asta, seful Sorinel Ciobanu l-a propus pentru angajarea cu contract pe perioada nederminata, ulterior tot el aproband asta. Adica a centrat si-apoi a dat cu capul, iar consilierul Petrescu s-a ales cu un salariu brut de 10.000 lei lunar.
Stiti ce au in comun cei trei? Faptul ca fisele de prezenta erau completate pentru 8 ore pe zi. Ceea ce imi arata ca erau multi oameni din companie care stiau ce se petrece si toti au tacut complice.
Daca mergem mai departe rasfoind raportul Corpului de Control gasim informatii despre cursuri de formare profesionala prin intermediul carora o societate anume a trimis angajati ai CNAB prin Monte Carlo, Nisa, New York, Sydney, Kuala Lumpur, Singapore, Bangkok sau Tokyo.
Si nu doar angajati care ar fi avut nevoie de cursuri de perfectionare, ci, sa zicem, secretare sau consilieri care au facut excursii pe banii companiei.
Am promis ca nu ma lungesc, dar am facut-o deja. O sa incerc sa fiu mai scurt in continuare. Seria neregulilor ajunge la chestii mult mai grave decat niste angajari la limita sau chiar dincolo de lege ori de niste bani sparti pe excursiile secretarelor in locatii exotice.
Pentru perioada 2013 – 2015, CNAB a avut alocate sume anuale cuprinse intre 201,5 milioane de lei şi 267,9 milioane de lei pentru investitii in infrastructura aeroportuara. Ei bine, nici macar un leu n-a fost investit, ceea ce mi se pare nu foarte grav, ci de-a dreptul criminal! Pentru perioada ianuarie 2016 – august 2017 CNAB nu a investit in infrastructura nici macar 1% din sumele alocate!
Si poate credeti ca oamenii n-au investit pentru ca nu e nevoie, dar tot din raport aflam ca situatia e maro. Un raport din 2008 arata ca pista 1 (08R-26L) a Aeroportului Otopeni avea o suprafata asfaltica ce a fost catalogata cu „rau”. 8 ani mai tarziu, perioada in care s-a lucrat constant la pista pentru refacerea suprafetei in zone punctuale, un nou raport arata ca 25% din suprafata pistei trebuia inlocuita! Solutia recomandata era reparatia capitala a pistei, numai ca daca ne uitam putin in spate vedem ca investitiile in infrastructura sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire.
Pista 2 (08L-26R) este limitata in utilizare inca din 2015 si de atunci se tot lucreaza la remedierea unor probleme punctuale. Sindicatul ROMATSA a reclamat faptul ca pista 2 este operationala doar pe 2.237 de metri din lungimea totala de 3.500 de metri si ca sunt probleme la aterizarea pe timp de noapte, iar pista 1 nu asigura conditii eficiente pentru decolare/aterizare din cauza problemelor pe care le are suprafata asfaltica.
Balizajul de pe ambele piste, de pe directiile 26L si 26R, nu este echipat corespunzator pentru conditiile de vizibilitate redusa si se intampla ca avioanele care ar trebui sa aterizeze pe Otopeni sa ajunga pe alte aeroporturi.
Sunt probleme si la caile de rulare, care au de asemenea nevoie de lucrari, dar si la platformele de stationare.
Bun, gata, probabil o sa mai reluam tema asta mai tarziu. Acum vreau sa remarc niste chestii, si nu neaparat in vreo ordine. Asa cum am mai spus, ce-au facut oamenii astia e criminal. Dincolo de ilegalitatile de la angajari si vacantele acoperite in cursuri de specializare, nu ai voie sa te joci cu siguranta oamenilor! Sa zicem ca facem o romaneasca si inchidem ochii cand astia isi mai baga niste mii bune de euro in buzunare facand mizerii prin acte. Nu sunt primii si nu vor fi nici ultimii. Daca procurorii, atat de laudati unii, considera ca nu sunt motive de dosare penale, ce putem face noi?
Dar sa nu investesti bani pe care ii ai bugetati in lucrari de infrastructura absolut necerare e criminal! Daca nici acum nu se lasa cu dosare penale si niste sentinte serioase atunci ma gandesc c-ar cam fi cazul sa ne luam boccelutele in spate si sa-i lasam pe infractori sa se joace cu viata lor si a celor apropiati lor.
Inca o chestie. Ati observat cum toate site-urile alea „super profi”, care prezinta exclusiv poze luate de pe Twitter sau bloguri, care prezinta ca noutati cursa lansata de nimeni-pe-lume intre destinatii complet neinteresante, nu au scris nimic despre raportul asta? Eu cand v-am spus ca in domeniul asta e plin de piscotari nu m-ati crezut!
Noi nu am colaborat cu CNAB decat la nivel institutional, ca parteneri media la diferite evenimente. Legatura am tinut-o cu un om de acolo care s-a comportat de fiecare data impecabil. Nu am primit niciodata nimic de la CNAB si nu am cerut niciodata ceva de la CNAB. Interactiunea cu CNAB a fost, repet, extraordinara din toate punctele de vedere, iar pentru omul cu care am discutat si, speram, vom discuta si de acum nu am decat cuvinte de lauda. Totusi, asta nu inseamna ca putem inchide ochii in fata acestui raport socant. Publicul larg trebuie sa stie ce se intampla intr-o companie de stat.
Si stiti ce e pacat? Ca in momentul asta toate anunturile CNAB referitoare la cresterea incasarilor sau cresterea numarului de pasageri nu mai inseamna nimic. Pentru ca o gasca de potentiali infractori si-a facut de cap prin companie, ajutati de complicitatea altora, toate rezultatele foarte bune obtinute de companie trec in plan secund.
Credeti ca situatia angajarilor, apoi a lucrarilor pentru siguranta traficului pe alte aeroporturi este mai roza? La Baia Mare dupa ce cu mult scandal s-a format un alt consiliu de conducere, impus de corifeii politici apoi Drectorul MP a fost data afara in ciuda faptului ca avea terminat un curs de manager aeroporturi in Malayesia si in curs de terminare a unui curs asemanator intr-un institut de marca (Krems) in Austria – a ramas somer. Locul lui a fost „promovat” fostul subrefect, de meserie jurist care are totusi buna credinta dar incepe sa fie „orfan”, contrazicand uneori pe cei care au promovat in speranta ca „e omul nostru”. Prelungirea piste de la 1800m la 2300 a costat 50 mil.Eu dar mai mult de un an Aeroportul International (pretins) inca nu e operationala ca nu le ajung banii si mai trebuie, iar pana cand Aeroportul nu are toate cele cerute in infrastructura si organozatoric, nimeni nu va incheia un contract de operare. Peste tot in economia Tarii unde baga nasul oamenii politici, se instaleaza dezastrul, sifonari si angajari cu incompetenti.
Welcome to the club. Astea sunt acte clare ale unui organ de control. Pentru ca in rest, e evident faptul ca multe persoane de la CNAB si cei de langa (tot compani de stat) freca menta si nu au nici o idee ce fac…
Nu vă mai miraţi,după aceleaşi „criterii” a ajuns şi madam Daniela Tobă mare sculă în MAPN,şi se pişă pe toată lumea.
asta e sectorul public,toti îs neamuri,cumostinte si relatii.