Guvernul Romaniei se intereseaza serios de aviatia civila si are in lucru doua proiecte uriase, cu investitii de miliarde de euro. Este vorba despre un nou terminal la Aeroportul Otopeni, dar si despre constructia unui nou aeroport in zona de sud a Capitalei.
Primul dintre acestea este un, si aici citam, „proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai obiectivului de investiţii de interes naţional şi utilitate publică Programul strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internaţional Henri Coandă-Bucureşti„.
In principiu, vorbim despre planul constructiei unui nou terminal, dar si a platformei, a sistemului de cai de rulare, drumurilor de acces, parcarilor şi cladirilor. Investitia este estimata la peste un miliard de euro.
Banii ar veni din fondurile Companiei Nationale de Aeroporturi Bucuresti, din fonduri nerambursabile, din credite, castiguri la loto, donatii ale miliardarilor straini care vor sa ne cumpere tara si asa mai departe. Exagerez, va dati seama, insa finantarea pentru acest proiect, daca se va concretiza, e incerta.
Al doilea proiect este unul despre care s-a discutat chiar astazi, premierul Viorica Vasilica anuntand ca Aeroportul Bucuresti Sud este inclus pe lista celor opt proiecte strategice de investitii in parteneriat public privat.
Problema este tocmai parteneriatul public privat. Va amintiti poate ca, acum cativa ani, celebrul Nelu de la Blue Air dorea sa construiasca un aeroport fix in sudul Bucurestiului, in localitatea giurgiuveana Adunatii Copaceni. N-a avut, evident, banii necesari, dar acum se schimba lucrurile.
Parteneriat public privat inseamna ca statul si un investitor privat se asociaza pentru a realiza un obiectiv. Sa luam exemplul unei autostrazi. Statul se asociaza cu firma X, ofera terenurile sau se angajeaza sa le exproprieze, firma vine cu utilajele si asfaltul si face autostrada pe banii ei. In schimb, primeste drept de administrare pe o perioada mare de timp ca sa isi recupereze investitia.
Acum sa ne imaginam ca acelasi Nelu ar vrea parteneriat pentru aeroport. Cum ar fi ca statul, partenerul lui Nelu sau al lui Costel sau al lui Ionel sa vina si sa exproprieze terenuri pentru viitorul aeroport. Intamplator, terenurile alea sunt in proprietatea partenerului sau. Cu banii luati de la stat, omul de afaceri ridica aeroportul si apoi, fara a investi mai nimic din fondurile proprii si devine proprietar/ administrator pe 20-30-50 de ani. Vi se pare un scenariu improbabil?
Poate ca exagerez eu si ca proiectele astea vor fi facute ca la carte, dar va provoc sa-mi dati un singur exemplu de astfel de proiect. Unul.
Pentru inceput sa repare pistele, sa faca naibii niste parcari P+R supraetajate si sa lege aeroportul cu autostrada/metrou/cale ferata.
Terminalul vechi ar trebui daramat si reconstruit ca e gandit cam cu fundul. Spatiile de asteptare sunt ca si inexistente, birourile de check-in sunt gandite pentru secolul trecut, iar controlul documentelor e sub orice critica. Sa nu mai zicem de cele 3 carusele de bagaje care sunt vai mama lor.
Nu ca „noul terminal” a fost gandit mai bine. Au inghesuit zeci de check-inuri din care oricum functioneaza o treime si nu au gandit benzi de ordonare a pasagerilor.
Cat despre alt aeroport – cine sa dea banii? Mai bine sa faca guvernul impreuna cu Aeroporturi Bucuresti alianta, sa vanda terenurile de la Baneasa ca oricum acolo nu se va mai zbura si sa faca un nou aeropoer lower-cost decat OTP care deja e cam scump…
Prezinta fraticule stirea si las-o asa pentru ca la cum ai pus problema noi acum ar trebui sa ne revoltam deja sa ne bagam ceva in gura guvernului ca lasa ba hotilor ca stim noi ce vreti sa faceti ,exproprieri fictive si altele,hai gata ,nu mai face nimeni nimic…vezi ca iar ai politizat niste articole despre aviatie
Aia e, daca nu iti place ce citesti ai o multime de site-uri care prezinta doar stirile. Credeam ca in ultimii 7 ani cei care citesc site-ul au inteles ca informatiile vin „la pachet” si cu o scurta analiza.
Altfel, daca ti se pare gresit ai toata libertatea sa ne contrazici.
Cauta in republica Liviov Dragehstan de Telermanov, vei gasi acolo cale de urmat! 🙂
Ceea ce ai facut tu nu este o analiza,este o bascalie ca sa iti arati tu orientarea politica care sincer nu ar trebui sa intereseze pe nimeni pe un astfel de site si haideti un pic cu un minim de strop de inteligenta cezare ca nu toti care nu va impartasesc „analizele astea la pachet” sunt psd-isti si fani dragnea sau cand am avut alta opinie despre pantsir-ul lovit in siria sunt rusofil fan echipament rusesc , un pic mai profund in gandire de atat sunt sigur ca se poate , ca daca nu se vrea e mai rau decat daca nu se poate .
Repet, ai toata libertatea din lume sa citesti alte site-uri daca asta nu te multumeste. Nu putem sa fim laudati de toata lumea si e perfect normal sa fie asa.
Te superi degeaba. Nu ai dreptate si asta nu este de azi, de ieri. In loc de aviatie (Aviatia Magazin – Revista aviatie, stiri aviatie, aviatie online) se face din ce in ce mai multa politica. Si nici macar de calitate sau originala. Evident „nu-ti place, nu citesti!” Atunci de ce ne mai invitati sa devenim cititori constanti sau de ce cautati sa va extindeti si sa castigati daca sunteti pregatiti sa trimiteti la plimbare pe cei ce nu au parerile autorului?. In plus eu am cam inteles care sunt orientarile originatorului si nu i le impartasesc. Sorry.
Nu se supara nimeni si nu am trimis pe nimeni la plimbare. Daca m-as fi suparat si as fi vrut sa trimit pe cineva la plimbare este foarte usor sa blochez un user. N-am facut asta niciodata. De asemenea, n-am sters niciun comentariu, am editat numai unele injurioase.
Prin urmare, oricine are toata libertatea de a se exprima pe site, fie ca e de acord sau nu cu ce se scrie.
Am revenit in tara acum 5 saptamani si autocarul aeroportului ne-a transportat pana la un terminal. Probabil era cel nou (parea oarecum modern).
Ajunsi inauntru, dupa ce am strabatut o buna parte din terminal am ajuns la o scara rulanta care cobora. Cum ajungeai jos, trebuia sa urci cu alta scara rulanta care nici macar nu era fata in fata, fusese proiectata aiurea una din ele si erau puse in paralel pentru ca erau mai lungi fiecare cu cca 1m si pentru acei 2m in total trebuia sa ocolesti scara pentru a ajunge la a 2-a.
#cobori-sa-ai-de-ce-urca
#viata este ca o scara, ce te urca si coboara