Daca vara trecuta eram impresionat sa vad pentru prima data o formatie de cinci avioane Extra a celor de la Aeroclubul Romaniei, in 2014 George Rotaru si colegii sai din echipa Hawks of Romania ne-au pregatit o surpriza si mai mare – o formatie de sapte avioane Extra!
Ei bine, da. Dupa achizionarea celei de-a doua Extre 330 SC (YR-EXB), in finalul anului trecut, a fost posibila aparitia unei formatii impresionanta, formata din sapte avioane de acrobatie – cinci Extra 300L si doua Extra 330 SC.
Noul display al Hawks of Romania a fost prezentat publicului pe 1 iunie, cu ocazia traditionalului miting aerian organizat la Aerodromul Clinceni de Ziua Copilului.
A fost o demonstratie impresionanta, spun cei care au fost acolo si au vazut-o, cele 7 avioane Extra oferind un spectacol pe cat de inedit, pe atat de spectaculos.
Pentru ca nu am vazut inca aceasta formatie de 7 a Hawks of Romania pe viu, imrpesiile vor veni ceva mai tarziu. Cine stie, poate vom avea sansa de a realiza un reportaj despre Soimii Romaniei, Catalin Prunariu, Laszlo Ferencz, George Rotaru, Cornel Marinescu, Attila Goger, Cristian Iorgov si Andrei Serbu.
Deocamdata ne facem pofta cu o serie de fotografii de la Clinceni AirShow 2014:
FELICITARI DOMNILOR!!!
Foto via Facebook (Adrian Radulescu, Axy Tache, Liviu Nicolescu si Andrei Visan)
La ora actuala ar fi trebuit sa avem 3 formatii cu pasari diferite,poate se sparg ei in doua.
Pai sunt trei formatii. Sunt Hawks, care zboara Extrele, sunt Vulturii Tricolori cu Zlinurile 142 si mai sunt White Wing, formatia de planoare.
Iar Hawks nu au de ce si nici nu au cum sa se „sparga”.
Si formatia de planoare este buna,dar eu ma refeream la o pasare cu motor,”sparginduse „ar reduce tensiunea din grup și am promova …
Am vazut de mai multe ori antrenamentele pe Extra si la asta ma refeream acum vreo 2 zile cand am scris despre acrobatie aeriana versus manevre simple facute de pilotii militari. I-am ascultat de mai multe ori in statie si am urmarit simultan evolutia.
Dar imi e greu sa trec peste comportamentul abuziv al multora din pilotii aeroclubului care se comporta de parca ar fi proprietarii aeroclubului si aeronavelor: ei zboara cand vor si cat vor („daca tot am venit pana aici ma duc sa zbor un pic cu X” (unde X era orice avion doreau), in timp ce elevii piloti care au inceput scoala de zbor la mai putin de 18 ani (in regim gratuit) nu au avut parte de ore de zbor („nu avem benzina”), au facut scoala in cate 3-4 ani si cand au iesit pe simpla uitasera deja sa zboare corect (stiu cel putin un incident in care un elev pe simpla nu a reusit sa aterizeze din prima incercare pentru ca nu era pregatit, iar instructorul l-a scos pe simpla pentru ca aproape facea orele de zbor de scoala si inca nu iesise pe simpla).
Da, rezultatele echipei de acrobatie sunt foarte bune, dar cu cel pret? E un caz de „scopul scuza mijloacele”?
PS. Comentariul nu este destinat publicarii si nu voi da nume, desi ii cunosc personal pe unii protagonisti ai evenimentelor de mai sus. Principiul nedeterminarii in aviatie spune ca poti vorbi despre fapte fara sa dai nume sau despre nume fara sa dai fapte.
Nu e prima data cand aud asta si mie imi e fff greu sa ma pronunt. Dar nu cred ca orele alocate elevilor sunt luate de pilotii din lotul de acrobatie din simplul motiv ca incepatorii nu zboara Extrele. Ar fi o discutie legata de combustibil si cum e el folosit, insa pentru asta ar fi nevoie de niste informatii la care eu nu am acces.
Cand am dat eu examenul de licenta erau doi pusti de vreo 20-21 de ani care incepusera scoala cand erau minori, ca le-au cerut examinatorii nu stiu ce hartii semnate de parinti. Nu zboara nici un elev pe Extra, dar benzina s-ar putea sa fie la gramada si cu banii de 2 avioane fac scoala vreo 100-200 de oameni.