Vecinii de la sud, care nu de mult se plangeau ca rusii ii lasa fara resursa la MiG-urile 29 obligate sa-i intercepteze peste Marea Neagra urmeaza exemplul Romaniei si s-au pus pe prelungit resursa de zbor ale avioanelor MiG-21.
Potrivit presei bulgare, nu mai putin de patru MiG-uri 21 au fost revitalizate doar in primele patru luni ale acestui an, ceea ce inseamna ca vecinii lucreaza cu mult mai mult talent ca noi.
Astfel, un MiG-21 UM cu resursa „noua” a zburat in februarie, fiind trimis la baza Graf Ignatievo, doua MiG-uri 21 Bis au fost livrate si testate cu succes pe 1 aprilie iar pe 1 mai un alt Bis a revenit la zbor.
Numarul total de avioane MiG-21 bulgare apte de zbor nu-l stie nici Wiki, dar se presupune ca acestea sunt foarte putine. Probabil o escadrila, in cel mai bun caz.
Pe langa Romania si Bulgaria, o alta tara din zona, Croatia, prelungeste resursa de zbor pentru propriile MiG-uri 21 Bis. Croatii au ales Ucraina pentru aceasta operatiune si isi asteapta escadrila de avioane inapoi in perioada imediat urmatoare.
Foto via scramble.nlBulgarian Air Force Mi-21s are overhauled in an impressive rate.
Accordind to Bulgarian press, four fighter jets were overhauled and delivered to Graf Ignatievo Air Base in the first four months of 2014.
Last one, a MiG-21 Bis, was recevied at May 1st. In total, three MiG-21s Bis and a MiG-21 UM were delivered to Bulgarian Air Force this year.
Recently, Bulgarian Defence Minister said that his country MiG-29s will remain without flight resource if they will be sent often to intercept Russian spy planes over the Black Sea.
Ce-o sa mai regretam noi migul 21,ce baga bulgarii pe el stie careva?
Nu baga nimic pe el, daca intrebi de modernizare. Doar RK si prelungire resursa.
Multumesc
Ma gîndeam la modernizare,dupa ce lancer-ul nostru a dat de ‘pamint’ cu mig 29 ale lor de mai multe ori pe la diferite intilniri,presupun ca l-au dotat cu ceva mai de doamne ajuta.
Nu l-au dotat cu nimic. Bulgarii „trag” de 21 si 29 pana cand se vor decide sa cumpere o escadrila de F-16 la mana a doua sau a treia. Probabil ca vor lua decizia prin toamna si ei.
La ei n-ar renta modernizarea, mai au o mana de MiG-21 Bis si o escadrila largita de MiG-29. Ar fi mult prea scump de modernizat pentru cativa ani de utilizare.
Oricum, spre deosebire de Romania, care se mai alinta cu 21 pentru atac la sol, ale lor avioane sunt folosite strict pentru politie aeriana.
pai bulgarii nu au semnat pentru KFIR sau aveam eu monitoru’ invers? 🙂
N-au semnat pentru nimic, cel putin din cate stiu eu. Au primit oferta oficiala si, zice-se, destul de atractiva pentru Kfir, americanii insista sa ia niste F-16, ca-s tare bune mai ales alea third hand, da’ problema e ca n-au gasit banii.
Data fiind situatia din vecini, precum si disponibilitatea unor europeni de a scapa de o parte din F-16 bk.15, as zice ca prin toamna se vor decide si ei sa cumpere. Probabil F-16, nu cred ca vor fi lasati sa ia altceva. Da’ traim si vedem.
sua considera romania si bulgaria ca tari bananiere,gringo decide cu ce pasari vom zbura in viitor, m.c. crezi ca bulgarii nu viseaza si ei la gripen nou ?
Băi frate la începutul anului promiteai articole tari pe sait, ai uitat de promisiune?(avionul in oceanul indian,sosirea in crimeea su-30-35,doborirea a doua elicoptere in ucraina,mexic vrea f-35,peruanii vor o pasare nouă,argentina vireaza spre china,despre tari din africa pe care noi le consideram bananiere si ei opereaza su-30,evreii si arabii,noutati din china, restul asiei și oceania).
Adica articolele de pana acum au fost slabe? Uite, imi aduc aminte de doua articole care ne privesc in mod direct si pe care le-am prezentat in exclusivitate – primul este referitor la resursa MiG-urilor 21 si al doilea referitor la retragerea An-2 din Fortele Aeriene Romane.
Avionul din oceanul Indian mi s-a parut o telenovela, motiv pentru care nu l-am tratat deloc. Probabil ca atunci ca se va stabili clar ce s-a intamplat vom avea un material ceva mai amplu pe tema.
In rest, te referi la stiri neconfirmate inca sau la analize. Analize pe care le-am evitat pana acum, dar la care ma gandesc serios. Probabil ca voi incerca una sau doua asemenea texte sa vedem cum sunt primite.
Nu am zis ca sint slabe, sint bune drept dovada că se comenteaza la ele,la avionul din oceanul indian au murit oameni, ca presa internationala la facut telenovelă tu nu ai nici o vina,cele 2 elicoptere din ucraina? Baga și o stire neconfirmata si o analiza ai sa vezi comentarii la articole,nu fi cnn otv-izeazate,ca la noi merge.(ai grija sa nu te inchida cna-ul astia fiind ivanii).
Pe mine nu ma intereseaza in mod deosebit ca site-ul sa aiba zeci si sute de comentarii si mii de unici pe zi. Binenteles ca ar fi foarte bine, dar daca voiam trafic cu orice pret stiu foarte bine cum sa il fac, stiu cum sa scriu pentru a provoca multe comentarii si multe distribuiri pe Facebook si tot asa.
Pe mine ma intereseaza ca Aviatia Magazin sa fie un site credibil, sa fie un site la care lumea apeleaza cand vrea sa afle ce mai e nou prin aviatie, sa fie un site pe care profesionistii il citesc fara sa strambe din nas la vreo greseala. Dupa ce vom avea toate astea, traficul va creste si el, comentariile se vor inmulti si tot asa 🙂
Apropo, ai vazut ca Aviatia Magazin e partener media al BSDA 2014? Suntem acolo alaturi de Revista Fortelor Terestre, Revista Cer Senin a aviatorilor, alaturi de Marina Romana. In ultimii doi ani am fost parteneri media ai BIAS, sper ca vom fi si anul asta. Deci lumea stie cine suntem, ce scriem si cum scriem 🙂 Eu sunt multumit, mai ales ca tin site-ul de unul singur.
Admin, am si eu cateva lucruri sa te intreb…..daca nu-i cu suparare!? 🙂 Primul este legat de MIG-urile 21 bulgaresti. Unde fac ei RK-ul la ele, caci din cate stiam eu, prin zona asta a noastra, doar noi si ukrainenii facem asa ceva. Al doilea lucru este legat de MIG-urile 29 tot ale lor. Eu stiam ca in zona asta a Europei, tocmai ei se ocupa de RK-ul acestor avioane. Asta ar fi insemnat ca nu ar fi fost o problema de logistica in a prelungi resursa lor, ci mai degraba de costuri. Insa, la o emisiune recenta moderata de Moise Guran, la Biziday mai exact, a aparut o stire cum ca o firma ruseasca se ocupa de RK-ul avioanelor(probabil in Rusia), lucru foarte costisitor pentru ei, la fel cum procedeaza si Slovacii. Care-i adevarul? Si a treia intrebare, chiar daca ma repet, stii ceva de testele alea ale ARCA pentru motorul ala racheta sau ceva noutati legate de dtona AIR Strato? Eu sunt pasionat de IAR 111 Excelsior, chiar fan as putea spune, 🙂 insa inteleg destul de bine ca pana atunci cand motorul ala nu este apt de a fi montat pe avion, nu se poate avansa la testele de zbor, integrarea si testarea avionicii in aer, pe avion, s.a.m.d. Sper ca nu sunt prea insistent cu lucrul asta, sau daca stii ceva, poate astepti sa faca public ei intai, abia apoi sa scrii un articol referitor la subiect in sine. Recent am vazut ca si-au schimbat poza de le profilul de facebook, postand un colaj de poze. Undeva in dreapta jos, apare o poza de la testul din marea Neagra pentru ESA. Poza pare sa fie facuta prin vara trecuta, lumea fiind in tricouri….cam tot atunci au spus ca efectueaza primul test, al II-lea fiind preconizat pentru luna octombrie. Ei nu au facut, din cate imi aduc eu aminte, nicio referire la subiectul asta pana acum , cu atat mai putin aratand presei vreo poza de la teste sau spunand ceva despre rezultatul lor. In fine…nici macar nu stim daca colaborarea cu ESA s-a incheiat, cum s-a incheiat sau daca se au in vedere alte colaborari in viitor. Din pacate ei au intrat in umbra dpdv al comunicarii, chiar daca la un momentdat au anuntat o resetare a relatiei cu publicul si fanii. In momentul de fata este mai usor sa afli ceva de la fani, oameni care au mai auzit cate ceva(de pe surse 🙂 ), decat de la ei. De asta te intrebam daca ai mai auzit ceva, sau daca au dn gand sa faca ceva public in viitorul apropiat! Multumesc de intelegere! 🙂
Salut,
Bulgarii fac RK la uzina din Plovdiv. Pe vremuri, la Plovdiv se faceau lucrari pt. MiG-21, 23, 29, pt. Su-22 si 25, pt. elicoptere. Dar, din cate stiu eu, ei nu au gradul de autonomie pe care il avem noi la Aerostar sau ucrainieii. Adica fac RK doar pentru avioanele lor, cum cu asistenta din partea rusilor, cu care mai colaboreaza cand si cand.
Bulgarii se ocupau cu RK pt. MiG-ul 23, se zice ca erau cei mai buni pt. avionul asta. Intr-adevar, au facut si probabil mai fac RK si pt. MiG-29, dar in colaborare cu firma-mama, RSK MiG. Acum nu stiu daca le lipsesc piesele, daca nu au specialisti in vreun domeniu sau mai stiu eu ce, dar bulgarii sunt legati de rusi pentru a face RK, de asta lucreaza doar pentru avioanele proprii. Deci cred ca e chestie de bani + chestie de resurse.
Cat despre ARCA, nu vreau sa spun multe ca sa nu spun prostii, pentru ca nu stiu lucruri sigure, ci numai din auzite. Am auzit ca proiectul IAR-111 ar fi mort si ca se concentreaza pe lucruri mai omenesti, cum sunt dronele. Repet insa, nu stiu chestia asta sigur, e din auzite si s-ar putea sa ma insel. Cert e ca au o mare problema de comunicare si ca au dezamagit pe foarte multi.