Avioane Craiova SA participă în aceste zile la o competiţie de proiecte în cercetare în cadrul Programului “Parteneriate” – Subprogramul “Proiecte colaborative de cercetare aplicativă” – PCCA, organizată de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS). Specialiştii de la Avioane Craiova colaborează cu cercetătorii de la Institutul Naţional pentru Cercetări Aerospaţiale “Elie Carafoli” din Bucureşti pentru construirea noii generaţii de avioane de antrenament, succesoarele IAR 99 Şoim.
Finanţarea maximă acordată în cadrul PCCA 2 de la bugetul de stat este de maximum 3.000.000 de lei. La această sumă, se va adăuga o cofinanţare de 1.000.000 de lei, pe care o vor aduce partenerii Avioane SA în acest proiect.
“Este vorba de succesorul IAR 99 Şoim, în varianta monoloc propusă de Avioane SA şi INCAS. Noul model de avion va fi remotorizat, pentru că mototarele Viper – care echipează IAR 99 Şoim nu se mai produc”, a precizat Marin Stancu, directorul general al Avioane SA.
Proiectul depus de constructorul craiovean de avioane se intitulează “Arhitectură centrică de pilotare pentru operarea de către un singur pilor în carlingă” şi a fost deja declarat eligibil. Rezultatele finale ale competiţiei vor fi publicate pe 19 martie, proiectele urmând câştigătoare urmând să fie finanţate în cadrul Planului Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2007 – 2013.
Upgradările rămân în discuţie
Avioane SA are mai multe variante pentru remotorizare. În discuţie ar putea intra chiar Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI Bucureşti, care se află şi el în competiţie cu mai multe proiecte. COMOTI participă deja în mai multe proiecte de cercetare privind inovaţii ale turbinelor pentru turboreactoare. Alte variante constau în alegerea unor motoare deja aflate pe piaţă, produse de constructori din SUA, Marea Britanie, Italia sau Franţa.
Noua generaţie de aeronave de antrenament depinde foarte mult de tipul de avion multirol pe care îl va achiziţiona România. În competiţie au intrat americanii de la Lockheed Martin – cu aparatele F 16, italienii de la Alenia Aeronautica – cu Eurofighter Typhoon şi suedezii de la SAAB – care produc modelele Gripen. În funcţie de aceste aparate trebuie upgradate şi avioanele de antrenament.
Avioane SA poartă în aceste zile discuţii cu MApN pentru mentenanţa a 2-4 aparate IAR 99 Şoim în 2012. Ulterior, Armata ar trebui să recurgă la upgradarea IAR 99 pentru noile necesităţi. Vom vedea dacă israelienii de la Elbit Systems vor intra din nou în ecuaţie.
Succesorul lui IAR 99 este de câţiva ani în discuţie. Varianta IAR – XT este una dintre vehiculate în ultimul timp, însă directorul Marin Stancu spune că noua soluţie pusă sub evaluarea ANCS nu are nici o legătură cu XT. Potrivit presei de profil, aparatul XT ar fi urmat să aibă două versiuni: IAR-XT-A – un avion de luptă uşor, cu un singur pilot, care ar fi urmat să desfăşoare activităţi de poliţie aeriană; IAR-X-B – un trainer cu două locuri foarte avansat. Una dintre variantele de motorizare vehiculate pentru succesorul lui IAR 99 Şoim ar fi motorul Honeywell F124, care echipează în prezent modelele Aermachi M346 – dezvoltat de italienii de la Alenia Aeronautica şi Alca L159 – construit de cehii de la Aero Vodochody. Ambii constructori au negociat anii trecuţi preluarea Avioane Craiova SA.
Articolul e de la finalul lui decembrie 2011, insa acum am dat de el datorita prietenilor de la RoMilitary. Sursa, pentru mine cel putin, este necunoscuta, asa ca urmeaza sa cercetam daca informatia este reala.
Proiectul IAR-99 XT, asa cum a fost el prezentat de INCAS si de unele bloguri, nu reprezinta decat o modificare practic nesemnificativa a actualului avion, fara a aduce imbunatatiri semnificative ale performantelor sau posibilitatilor avionului.
IAR-99 nu poate face fata sub nici un fel de forma cerintelor impuse de misiunea de politie aeriana.
Aeronavele care fac subiectul misiunii de politie aeriana sunt in general avioane militare sau civile ce pot zbura la inaltimi mari sau stratosferice, cu viteze de peste 450 kts (800 km/h).
In cazul IAR-99, in primul rand solutia aerodinamica a avionului nu permite atingerea vitezelor necesare pentru interceptarea tintelor aeriene – in acest scop este necesara atingerea unor viteze de 500 – 900 kts (900 – 1600 km/h) iar aripa dreapta a avionului nu permite acest lucru. Tractiunea motoarelor prevazute pentru proiectul IAR-99 XT este de asemenea insuficienta, chiar in varianta in care aripa ar fi reproiectata, iar structura in general nu este proiectata pentru a rezista solicitarilor aparute la zborul transsonic sau supersonic. In final, chiar admitand ca s-ar ranforsa structura si s-ar monta un motor corespunzator, rezerva de combustibil de la bord ar fi insuficienta pentru a avea o raza de actiune decenta.
Am o mare stima pentru dl. Olivotto, dar proiectul nu raspunde cerintelor militare, sau cel putin nu in domeniul politiei aeriene, care este o misiune foarte serioasa de aparare aeriana si pentru care sunt necesare avioane de vanatoare-interceptare adevarate.
Ai dreptate si am spus si eu asta de cateva ori. Proiectul IAR XT mi se pare doar un exercitiu al INCAS si nimic mai mult.