Romania cumpara F-16. La mana a doua. Din Portugalia sau Olanda

Read Time:3 Minute, 9 Second

Factorii de decizie au impus F-16 ca viitor avion supersonic al Fortelor Aeriene Romane. Vom cumpara si vom moderniza 24 de buncati sehas din Portugalia sau Olanda, in functie de starea aparatelor si pretul solicitat de partenerii europeni. Modernizarea si pregatirea pilotilor si a tehnicienilor vor fi facute in sau cu sprijin american, asta ca sa nu se supere nimeni.

Cam asta ar fi rezumatul interventiei ministrului Apararii, Corneliu Dobritoiu, pentru Agerpres. Dar, s-o luam pe rand.

O comisie a Ministerului, insotita si, probabil, asistata si sfatuita strategic de o delegatie americana, va pleca saptamana aceasta in Portugalia, pentru a evalua avioanele F-16 MLU la mana a treia pe care lusitanii vor sa le disponibilizeze. Dupa aceasta vizita, in august, aceeasi comisie va lua drumul Olandei, unde va face fix acelasi lucru cu Falcon-urile batave.

„Echipa urmeaza sa plece saptamana aceasta. Astazi am avut discutii si cu sprijinul tehnic american, militari de la Fortele Aeriene Americane din Europa. Ei, impreuna cu expertii nostri, vor evalua starea tehnica a aparatelor din Portugalia, urmand ca in luna august, conform solicitarii partii olandeze, sa mergem si in Olanda. In ceea ce priveste F-16, vor fi cu simpla si dubla comanda. Ramane sa vedem care este starea tehnica a aparatelor respective, care este si oferta partii olandeze si apoi vom evalua nevoile pentru a aduce aceste avioane la performante operationale normale si in functie de asta vom lua o decizie. Cam o treime ar trebui sa fie duble comenzi. Dar e cale lunga pana acolo. Mai intai noi trebuie sa ne asiguram instruirea pilotilor pe simpla comanda si apoi sa instruim instructorii de zbor in asa fel incat ei, aici, acasa, sa asigure pregatirea celorlalti prin dublele comenzi”, a explicat Dobritoiu.

Dupa ce vor fi evaluate avioanele din cele doua tari, comisia isi va prezenta concluziile la Minister, acolo unde se va pune totul pe hartie si se va analiza si compara. Urmatorul pas va fi facut tot de catre MApN si acesta presupune efectuarea „simularilor financiare in asa fel incat sa oferim decidentilor politici o viziune, o imagine asupra efortului financiar necesar achizitiei unui multirol de tranzitie […] In mod normal, noi ar trebui sa asiguram tranzitia catre aparatul F-35, daca Romania are viziune strategica, daca Romania vrea sa joace un rol strategic relevant aici, la granita de est a Aliantei.”

Da, Dobritoiu, ca si predecesorii lui, ne arunca in fata, ostentativ as spune, perspectiva F-35. Perspectiva utopica pentru Romania de acum si pentru Romania de peste 30 de ani.

In fine, dupa ce Ministerul va decide de unde le cumparam si cu ce bani, se pune problema numarului. Vor fi 24 de avioane, 16 „simple” si 8 „duble”, „suficiente pentru instruirea pilotilor. Pilotii se vor instrui in America pentru ca au cea mai complexa baza de pregatire.”

Ministrul ne linisteste anuntand ca vechiturile vor fi folosite doar in tara, Doamne-fereste sa ne facem de ras prin strainataturi, si doar pentru pregatirea pilotilor si misiuni de politie aeriana. Asta daca vor fi in stare de zbor si daca va mai vreun euro pentru kerosen, dupa achitarea tuturor comisioanelor. Dar dupa ce luam F-35…

„Nu se pune problema dislocarii acestor aparate in perioada de tranzitie in teatre operationale, la mari distante de granite, ci doar ne punem problema instruirii pilotilor, indeplinirii misiunilor si instruirii echipajelor de mentenanta precum si modernizarii infrastructurii operarii unui aparat de generatia a 5-a.”

Cam asta este povestea. Decizia, luata de regimul Basescu in urma cu mai multi ani, atunci cand am devenit „parteneri strategici” ai SUA, este preluata din zbor de regimul uselist. Intrebarea care se pune nu este cat de ticalosi pot fi caricaturile astea de policieni, ci daca se impart in mod egal comisioanele pentru vechituri si pentru modernizarea vechiturilor?

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Formatii de acrobatie aeriana: Frecce Tricolori | VIDEO
Next post MARE CONCURS MARE: BIAS 2012 !!!