Romania va cumpara elicoptere de atac AH-1Z produse de compania americana Bell. Deloc intamplator, achizitia se va face tot fara licitatie.
Ca de obicei, intai va dau comunicatul, ca sa stim despre ce vorbim:
Miercuri, 3 august, la sediul Guvernului României, prim-ministrul Mihai Tudose, împreună cu ministrul apărării naţionale, Adrian Ţuţuianu, ministrul economiei, Mihai Fifor, şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă şi şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul-locotenent Laurian Anastasof, au purtat discuţii cu reprezentanţii companiei Bell Helicopter.
După convorbiri, ministrul apărării naţionale, Adrian Ţuţuianu, a semnat scrisoarea de intenţie de preţ şi disponibilitate privind achiziţionarea de elicoptere de atac, urmând a fi adresată guvernului SUA.
Întâlnirea de la sediul Guvernului a fost precedată de o discuţie tehnică la sediul Ministerului Apărării Naţionale.
În perioada următoare, vor avea loc discuţii aprofundate între reprezentanţii Ministerului Economiei şi cei ai Bell Helicopter privind înfiinţarea unei societăţi mixte, dar şi a transferului tehnologic şi de know-how care să permită producţia elicopterelor pe teritoriul României.
Hai sa va spun ce ma deranjeaza pe mine aici, desi achizitia in sine e mai mult decat binevenita.
In primul rand, nu e licitatie. O sa ma intrebati de ce trebuia sa avem licitatie. Licitatie inseamna ca partea romana isi anunta pretentiile in privinta elicopterului, iar producatorii se bat in oferte. Cel putin teoretic.
Practic, am fi aflat si noi inainte de a se semna un contract de miliarde de dolari ce anume vrea MApN. Am inteles, e elicopter de atac, dar sa stim si noi ce vor sa faca acest elicopter, cum il vor folosi si asa mai departe. Ca poate constatam ca avem optiuni mai bune sau mai ieftine.
Asa, in cazul nostru Romania a ales AH-1Z si noi trebuie sa acceptam asta cu voiosie. De ce? Pentru ca nu putem face altceva. In conditiile date, dupa aprobarea vanzarii, DSCA va negocia pentru Romania achizitia prin programul FMS, noi fiind baietii care dau banii si atat.
Ah, si inca o chestie draguta, ca uitam de ea. Initial se vorbea despre elicoptere de atac pentru Fortele Terestre. A cazut asta, noile AH-1Z urmand a fi preluate de Fortele Aeriene. Care isi vor dezvolta, iata, o noua ramura.
Personal, nu-s deloc de acord cu aceste achizitii prin contracte interguvernamentale, in care transferul tehnologic si investitiile producatorului depind de negocierile DSCA. Desi, daca ma gandesc la cum negociaza ai nostri, parca prefer DSCA-ul.
De helicoptere antitanc am avea nevoie, cel putin teoretic.
Licitatie ? Sunt asa de multe tipuri de helicoptere de atac pe piata ?
Si rusii au un helicopter de atac foarte bun, care a dat rezultate bune pe diverse campuri de lupta …
De cate bucati ar avea Romania nevoie ??? Ma gandesca ca daca Polonia vrea sa cumpere 24 ah-64 cam acelas numar ar fii ideal penntru Romania ,nu???
Eu stiu ca de vreo 90 ! de bucati.
Alea 96 era vb acum 20 de ani. Acum vor fii mult mai putine, 24-36.
Dorinta de a scrie in fiecare zi cate ceva poate conduce, (ca in cazul de fata) la a scrie pentru .., ascrie. Sunt multe inexactitati in ceea ce afirmati, ca sa nu zic ca nu este obligatoriu sa aveti si dreptate de fiecare data. puteti sau va doriti sa deveniti un formator de opinie dar in timp asta s-ar putea sa va centrifugheze cititorii, cati vor mai ramane.
Aveti toata libertatea de a semnala inexactitatile si, unde e cazul, ele vor fi corectate 🙂
Si unde o sa fie linia de asamblare?
Probabil pe langa Ghimbav din moment ce e vizat un parteneriat cu IAR.
Pînă nu văd contractul semnat,yo unul nu pun botul la RfI ăsta. Se pare că CIA a decis că AH-1 ar fi bun pt noi. Pe 24 august va venii în Romînia președintele Franței să ne urechească că tot o lăbărim cu ‘215. Probabil Macron face spume la ora asta după ‘trădarea’ romîniei. PS. Dacă ‘iese’ AH-1,ne putem lua adio de la UE.
Ba JaPule, te-ai zbatut serios pt premiul de cel mai prost troll posibil. „Lupta” ta a dat rezultate.
„Practic, am fi aflat si noi inainte de a se semna un contract de miliarde de dolari ce anume vrea MApN.”
Daca stim „noi” vor stii si altii.Asa ca mai bine nu.
Parteneriat strategic cu SUA ce inseamna oare?
Polonezii,de exemplu, se cacaie cu Patriot si vor cam multe de la americani,noi luam si gata.
Ce offset vor polonezii de la producatorul Patriot sau viitorul complex AA?Planurile de fabricatie ar putea ajunge pe maini straine,asa ca mai bine nu.
Nu se face licitatie pentru elicoptere,tancuri sau avioane,ci se negociaza cu producatorul,dupa aprobarile guvernului sau congresului SUA.
Producatorii europeni nu ne vor asigura necesarul de piese si munitie in caz de nevoie,sa nu deranjeze cumva rusia,exportatoare de gaz ieftin.
In cazul AH-1 Viper,sa vedem primele aparate in curtea noastra si dupa aceea vorbim.
UE nu ne poate asigura securitatea militara si politica a granitelor,doar SUA (NATO) o pot face.
Pai si noi si altii vom afla dupa semnarea contractului, atunci cand Bell va anunta ce livreaza. Problema noastra e ca o sa afla dupa semnarea contractului.
Polonezii vor offsetul prevazut de lege, acelasi pe care l-au primit la achizitia de F-16.
Se face licitatie pentru orice, in sensul ca se trimit RfI si RfP producatorilor, dupa care se negociaza cu cei care corespund.
Iarasi o afacere in care cativa din Romania fac buzunarul mai gros, iar fabrica din America nu sta degeaba, evident iesind pe profit. Dar ce naiba …ne pregatim de razboi? Romania e o tara pasnica , daca nu ne bagam cu americanismele , stateam cuminti neutri sau, gaseau ei motiv sa ne-arate cine-s sefii, ar fi fost o varianta. Este doar o afacere, daca iei 100 de elicoptere inseamna ca te pregatesti intradevar de un razboi, dar cand sunt 24 , este clar afacere ! Nici asa si nici asa nu-i bine . Deci in contextul asta , cu ce ne ajuta pe noi ? Echilibram cumva puterile ? Care-i faza? Asta-i motiv de bucurie? Bai fratilor….noi nu avem lideri care sa aibe un cuvant de spus, e dusa naiba suveranitatea noastra, facem doar jocurile corporatiilor. Suntem in stare doar sa dam commenturi.
Haios, tre’ sa recunosc.
Ce pot face elicopterele, tancurile, inf. mecanizata, marina, tot ce misca pe altceva inafara de picioare in caz de „Domnie feri” cat timp nu asiguri suprematie aeriana sau macar protectie antiaeriana eficienta la toate nivelurile ? Nu ar fi trebuit rezolvata prima data problema unei forte aeriene credibile si a unei antiaeriene capabila de riposta serioasa la toate nivelele si abia apoi cand poti cauza probleme serioase si reale aviatiei inamice, oricare ar fi aceasta poti sa te ingrijesti de ce sta pe pamant sau aproape de el? In toate conflictele militare din ultimii 70 de ani cine a avut cerul a castigat razboiul cu atat mai mult in ziua de azi.
Ar fi trebuit facute multe lucruri. Planuri pentru Fortele Aeriene sunt de inca 36 de avioane F-16 si de sisteme antiaeriene Patriot. Ceea ce inseamna o forta aeriana credibila, cea mai puternica din zona Balcanilor.