Romania ar putea cumpara, in perioada urmatoare, avioane multirol Saab Gripen la mana a doua, din surplusul Fortelor Aeriene Suedeze.
Achizitionarea Gripenelor folosite nu a fost luata niciodata in considerare la Ministerul Apararii din Romania. Cel putin nu la nivel declarativ pentru ca altfel se pare ca au existat si exista insa discutii pe aceasta tema.
Plecand de la ideea ca ai nostri conducatori isi doresc numai si numai avioane la mana a doua, desi costurile nu sunt cu mult mai mici comparativ cu cele noi, ne-am intrebat daca nu cumva suedezii ar fi dispusi sa isi vanda una din escadrilele de Gripen.
„Saab nu are avioane in uz, de aceea orice discutie referitoare la avioanele in uz ar fi intre guvernul suedez – FXM (Agentia pentru Exportul de Armament si Securitate) – si Romania”, a fost prima parte a raspunsului primit de Aviatia Magazin de la Sofia Karlberg, Directoare de Comunicare la FXM.
A doua parte este mult, mult, mai interesanta.
„Noi purtam un dialog cu Romania, dar nu putem dezvalui niciun detaliu despre discutiile noastre.”
In caz ca nu ne-am inteles, Agentia pentru Exportul de Armament si Securitate, parte a guvernului Suediei, poarta discutii cu Romania. As paria ca discutiile astea nu-s legate de statiunile de pe Valea Prahovei, ci despre o posibila achizitie de armament din Suedia.
Iar din raspunsul Sofiei Karlberg, asa nerabdator cum sunt, concluzionez ca ar putea fi vorba despre Gripen. Asta pentru ca dansa ne-a spus ca exista aceste discutii intre Suedia si Romania in urma unei intrebari punctuale despre Gripen. Ca nu ne-a explicat exact ce si cum, e de inteles.
Ce-am putea sa luam?
Ei bine, exista o singura optiune aici – Gripen C/D. Fie din cele construite ca si Gripen C/D, asa numitul „lot 3”, fie din cele construite in variantele A/B si modernizate ulterior pentru a indeplini standardele NATO.
In prezent, Suedia are peste 130 de multiroale Saab Gripen in dotare iar telul nordicilor este sa ajunga, prin 2027, la un maxim de 80 de Gripen E/F, asta fiind numarul optim pentru nevoile de aparare ale tarii. Asa ca loc de negociere ar fi.
Gripenurile maghiare
De asemenea, merita mentionat faptul ca vecinii unguri si cehii si-au luat avioanele in leasing tot din surplusul Fortelor Aeriene Suedeze. Iar daca ne gandim ca, in aceasta perioada, cehii discuta de zor prelungirea acestui acord de leasing, nu ar fi exclus sa ne trezim si noi cu asa ceva si nu cred c=ar fi un lucru tocmai rau.
Desi am intrebat la Ministerul Apararii si la Statul Major al Fortelor Aeriene despre discutiile cu partea suedeza, pana acum nu am primit un raspuns, insa, cand il vom primi, il vom face public.
Gripen al cehilor
O mentiune speciala merita pretenii de la Cook Comunications, care au intermediat scurta discutie cu Sofia Karlberg.
Misto…..
Daca se vrea avioane la mana a doua cred ca e pentru un singur motiv: ele exista. Avioanele noi cred ca ar mai dura ani buni pana ar fi construite, testate, etc….
Asta e, tot din vina geniilor din conducerea tarii s-a ajuns aici.
intrebrea si cate? daca a zis o escadrila insemana in jur de 12?! hai frate macar vreo 20-25 bucati ca sa poti acoperii cat de cat spatiul aerian…..
Ministrul Apararii a anuntat deja ca o escadrila este suficienta pentru misiunile de politie aeriana. Indiferent ce avion va fi ales, foarte greu de crezut ca vor fi cumparate mai mult de 12-15 bucati.
Stati voi linistiti, fratilor, F-urile 16 portugheze SUNT DEJA REZERVATE PENTRU ROAF!!! Nu va fi niciun JAS-39 la noi, din pacate!
Las’ ca altii mai bogati ca noi aveau „rezervate” cateva zeci de F-35 si nimeni nu le-a pus streangul de gat cand au zis ca vor sa se uite si prin vecini.
doar nu luam 12 F si 12 gripen ca ar fi mare belea pe urma….:))))
Treaba asta ma cam pune pe ganduri. Daca tinem cont de recentele evenimente legate de anularea partii a IV a scutului antiracheta din Europa si de articolul de mai sus, cred ca ar exista o mica sansa sa fii primit la schimb de la americani liber la achizitia de avioane, sh macar. Poate cu ocazia asta romanii au luat in calcul o eventuala schimbare de strategie vis a vis de viitorul aviatiei romanesti, in sensul in care, in loc de F 16 sh, luam Gripen sh si in loc de f 35 pe viitor, achizitionam Gripen NG. Ma gandesc ca vazand incotro se indreata F 35, ca performante, timp si pret, au realizat ai nostri conducatori ca este doar o utopie varianta asta. Au facut-o si vesticii, parteneri in proiect sau nu. Asa ar avea ocazia sa se inscrie intr-un program nou, multinational, gen F 35, poate chiar cu licenta pentru producerea in Romania sau macar offset. Sunt variante multe pe care le putem lua in calcul intr-o eventuala colaborare cu suedezii, decat cu americanii, mai trebuie doar sa si vrem. Ei sunt mai deschisi la colaborari si returnarea investitiei, creditare e.t.c. Cred ca ar fi de acord si pentru crearea unui nou avion multirol, de generatie 5 +, la comun, sau al unui UAV ceva (G 6), daca partea romana vrea cu adevarat si se angreneaza 100% intr-un asemenea proiect. Nu stiu cate companii care detin Know-haw-ul, accepta sa colaboreze cu tara noastra in dezvoltarea de armament performant. Intotdeauna am fost de parere ca cea mai usoara cale in a dezvolta si produce armament performant, nu e sa pleci de la zero sau de acolo, din urma dpdv tehnologic de unde te afli in prezent, ci sa aduci conceptul avansat si apoi sa-l dezvolti tu. E putin probabil sa reusesti de unul singur renasterea conceptului IAR 95, daca ai vrea lucrul asta, decat daca ai avea un partener ca SAAB.La fel si cu o eventuala militarizare a lui IAR 111 sau orice altceva am vrea sa mai cream sau sa dezvoltam. Depinde doar care e interesul pe care il vad conducatorii nostri ca fiind determinant si care vrem sa fie locul nostru in industria militara pe viitor. Asta, bineinteles, si cu conditia ca stapanii nostri din vest sa accepte asa ceva. Dar atunci cand sclavul este istet, poate sa-l pacaleasaca pe stapan sa-i acorde anumite concesii, sa le spunem favoruri! Voi cum credeti ca sunt conducatorii Romaniei, inteligenti si focusati pe interesul tarii sau delasatori si cu alte prioritati, sa le zice personale?
Stiti poanta cu suedezii? NU DAU SPAGA LA CONTRACTE DE ACHIZITIE!!! Asa ca, neputand nimeni sa ia niste comisioane, colaborarea cu blonzii e moarta din fasa!
Eh, las’ ca sunt acuzatii cu suedezii si darea de mita si prin Africa de Sud si prin Cehia… nimeni nu e imaculat 😀
cam la ce bani ar veni un gripen second-hand? eu cred ca in jur de maxim 25milioane, daca pt. oferta celor 24 gripen noi ,suedezii cereau aproape 1 miliard ,asta insemnand 42 milioane pe avion.cu banii dati pe jafurile de f16,adica pe putin 600milioane fara a mai pune si costurile pt modernizarea pistelor, am putea lua lejer 24 chiar 30 bucati si ne-am inscrie si pt. noul gripen dupa 2018.
la schema asta nici n-am mai avea nevoie de modernizarea pistelor ca pt. f16, stiinduse problemele de aspiratie la f-uri pe actualele piste romanesti,pilotii s-ar folosi de gripen fara a mai achizitiona si alte aparate de antrenament care ajung si la 30 milioane per aparat,ma refer la cele sud-coreene sau italiene,cele mai performante la ora actuala.ora de zbor e cea mai redusa,deci e perfect.vreo 36 gripen second hand ar duce la vreo 900milioane.iei 36 si stai linistit