România a semnat contractul pentru cumpărarea obuzierelor sud-coreene K9

Read Time:2 Minute, 53 Second

Compania sud-coreeană Hanwha Aerospace a anunțat că a semnat cu autoritățile din România contractul privind livrarea a trei batalioane de obuziere autopropulsate K9 Thunder.

Valoarea totală a contractului ce include 54 de obuziere și 36 de vehicule de realimentare cu muniție K10, plus un pachet inițial de muniție, este de aproximativ un miliard de dolari.

Conform acestui acord, obuzierele și vehiculele de alimentare cu muniție vor fi livrate în următorii cinci ani, primele elemente urmând a ajunge în România peste trei ani:

”Hanwha Aerospace a semnat pe data de 9 iulie un contract cu România privind furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 (SPH) și a 36 de vehicule de realimentare cu muniție K10 (ARV). Semnat de Hanwha Aerospace și Ministerul Apărării Naționale din România, contractul include atât muniție cât și vehicule de sprijin șenilate și pe roți. Valoarea contractului este de aproximativ 1 miliard de dolari. România devine a 10-a țară care operează K9 SPH de calibru 155 mm/52. Dintre statele membre NATO, România este a șasea țară utilizatoare de K9, după Turcia, Polonia, Norvegia, Finlanda și Estonia. După Norvegia și Australia, România va fi, de asemenea, al treilea operator global al K10, care permite o capacitate de reaprovizionare complet automatizată pentru a maximiza eficiența forțelor de artilerie”, se arată într-un comunicat de presă trimis de companie.

Hanwha mai spune că fabricarea vehiculelor va avea loc, parțial, și în România, ceea ce înseamnă că industria locală va fi implicată.

”Conform contractului, Hanwha va livra vehiculele în etape pe parcursul următorilor cinci ani, prima livrare urmând să aibă loc până la începutul anului 2027. Majoritatea vehiculelor vor fi fabricate în România, cu o implicare extinsă a furnizorilor locali.”

Sud-coreenii au profitat de moment pentru a anunța că au propus oficial României achiziționarea transportoarelor blindate Redback pentru programul de modernizare a sistemelor Mașina de Luptă a Infanteriei (MLI).

”Ca parte a eforturilor de extindere a parteneriatului cu România, Hanwha Aerospace propune Mașina de Luptă a Infanteriei (MLI / termenul de referință în engleză IFV – Infantry Fighting Vechicle) Redback pentru programul de modernizare MLI al României.”


Despre obuzierul autopropulsat K9
Sistemul K9 SPH a fost dezvoltat în 1999 în cooperare cu Agenția sud-coreeană pentru Dezvoltarea Apărării. Supranumit „Tunetul”, sistemul de artilerie pe șenile K9 poate furniza efecte consistente, precise și rapide la distanțe de peste 40 de kilometri. K9 are 47 de tone și este optimizat pentru capacitatea „Shoot and Scoot” de a trage mai multe obuze și de a se deplasa imediat într-o altă locație pentru a evita contraatacul. În urma modificărilor aduse versiunii K9A1, sistemul de artilerie este modernizat cu un sistem complet automat de manipulare a muniției. Noua generație de artilerie cu încărcare automată va fi capabilă să tragă peste 10 cartușe pe minut, cu doar trei membri ai echipajului.

Despre vehiculul de aprovizionare cu muniție K10 (K10 Ammunition Resupply Vehicle)
K10 este un vehicul automat de reaprovizionare a muniției bazat pe șasiul obuzierului K9, având în comun majoritatea componentelor și caracteristicilor pentru suportul logistic. Vehiculul poate sprijini K9 prin transportul și reaprovizionarea a 104 proiectile de muniție de artilerie de 155 mm și 504 unități de încărcături în condiții de luptă. Vehiculul transferă muniția la o viteză maximă de 12 obuze/min, având nevoie de 37 de minute pentru a o încărca complet. Sistemul complet automatizat de realimentare cu muniție îi garantează eficiența în ceea ce privește sprijinul logistic și mișcările tactice în orice condiții severe ale câmpului de luptă.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
100%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “România a semnat contractul pentru cumpărarea obuzierelor sud-coreene K9

  1. Din câte știu România dezvoltase un obuzier autopropulsat pe sașiu DAC în urmă cu 10-15 ani cu tehnologie și asistență israeliene și nu s-a mai auzit nimic de el, chiar nu se putea să evităm importul și evident dependența de furnizori străini?… Chiar și Slovacia și-a construit propriul obuzier autopropulsat Suzana, sau așa ceva, care a fost testat operațional în Ucraina cu rezultate deosebite, deci se poate!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Nesimțirea pilotează la Tarom
F-16 Romania Next post Aeronave militare și civile au survolat Valea Prahovei și Crucea Eroilor din Bucegi