Primul zbor cu un avion de lupta supersonic in Romania

Read Time:3 Minute, 31 Second

mig-19Primul zbor cu un avion de lupta supersonic, un MiG-19 in cazul nostru, a fost efectuat in Romania in data de 5 martie 1958.

Iata, mai jos, cum descrie evenimentul generalul de flotila aeriana (r) Petre Bana, via revista Cer Senin:

La începutul anului 1958, după ce doi piloţi de la Regimentul 226 Aviaţie Vânătoare Deveselu – căpitanii Adalbert Bodiş şi Florian Croitoru – se deplasaseră în U.R.S.S., 12 avioane MiG-19, îmbarcate în 24 vagoane acoperite, cu indicativul „Transport combine”, au fost aduse, fără oprire, până în staţia Deveselu–Caracal. Pe măsură ce era montat fiecare avion – menţionează căpitan-comandorii Tudor Nicola şi Ion Marin, în monografia „Zburătorii Grupului Şerbănescu” –, acesta era recepţionat în zbor de un pilot încercător rus, pe nume Iuri. Erau numai avioane simplă comandă, statul român neprimind nici o dublă. Trecerea se făcea direct, după câteva porniri şi rulaje la sol.

… 5 martie 1958 părea o zi ca oricare alta. Cu două zile înainte, locotenent-coloneii Nicolae Borzea şi Ion Năstase, împreună cu viitorul general Constantin Şendrea, locţiitor al comandantului aviaţiei militare, au sosit la Deveselu. Cei doi inspectori de zbor din comandament, ca şi ceilalţi piloţi din Escadrila 1, ce urmau să treacă pe noul tip de avion, parcurseseră programul teoretic de pregătire şi, după câteva porniri şi rulaje, primiseră O.K.-ul. Iuri le făcuse o instruire sumară, mai ales în privinţa comportării avionului la decolare şi aterizare.

În seara zilei de 4 martie, Şendrea, delicat cum a fost o viaţã, a venit la cei doi în dormitor şi le-a spus sã hotãrascã singuri cine vrea sã decoleze primul. Colegi de promotie şi buni prieteni fiind, „a votat” fiecare în favoarea celuilalt. Cum n-avea ieşi altfel decât paritate, deşi Nãstase insista, totuşi, sã se ofere Borzea, au decis, în cele din urmã, sã arunce cu banul. „Şi ca sã dormim sau sã nu dormim liniştiti – a propus Borzea – acoperim moneda cu cascheta şi ne uitãm mâine ce au hotãrât sorţii”. Noaptea au mai ieşit din dormitor, dar nici unul nu a trişat.

Dimineaţa, aurii notorietãţii aveau sã-i surâdã lui Borzea.

„Ei, aţi hotărât?” – i-a întâmpinat nerăbdător Şendrea. „Va zbura primul Borzea”, i-a răspuns Năstase, fără să-i deconspire secretul alegerii. Greu de spus acum ce s-ar fi putut întâmpla dacă mai marii de atunci ar fi aflat cum s-a decis cine va intra în istorie ca primul supersonist din România.

Povesteşte Borzea:

„Iuri ne-a prevenit să nu forţăm la decolare, dar să fim atenţi ca manetele de comandă ale motoarelor să fie complet în plin. Mi s-a părut că saltă greu botul – era masiv, cu peste două tone şi jumătate mai mult decât MiG-ul 15 şi 17 – şi l-am ajutat. Şi după desprindere se simţea cât este de uriaş. Iuri era la zebră, lângă conducătorul de zbor, dar n-a intervenit deloc. Nici nu avea de ce. Avionul se supunea, avea o bună stabilitate aerodinamică şi maleabilitate. Am urcat la 2.500 de metri şi am evoluat la verticala aerodromului. Totul era normal, firesc, aveam însă în mâini un alt aparat, mai mare, mai modern decât cele zburate până atunci, se cunoştea. Pe panta de aterizare, sesizând că aveam vânt din dreapta, am mărit turajul şi am corectat direcţia, atent să nu se înfunde, după cum ne precizase pilotul rus. Şi tot potrivit indicaţiilor, n-am folosit paraşuta de frânare. Totul a durat 25 de minute. I-am raportat lui Şendrea, care era şi el la “zebră”, că totul a decurs normal, apoi a urmat Năstase. Şi tot atunci, sau în zilele următoare, piloţii Escadrilei 1 – devenită subunitate fanion – Adămiţă, Brişcă, Vasilescu, Bodiş, Croitoru şi alţii. Cine şi-ar fi închipuit atunci că peste ani se va da atâta importanţă acelei zile, că se va consemna ca un eveniment atât de însemnat în istoria Aviaţiei Militare?”

Momentul a fost ţinut în secret, cum de altfel erau tratate atunci asemenea clipe, deşi ele erau unice în cronica aeronauticii române. Avionul însuşi era considerat ultrasecret. Nu s-a scris nimic în presã, nu s-a realizat nici o fotografie, n-a fost comentat nicãieri, decât în grupuri de aviatori, în unitate, şi asta cu mare grijã.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Primul zbor cu un avion de lupta supersonic in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Se incinge Marea Neagra? NATO trimite avioane in Romania si Bulgaria
Next post Bulgaria, tot mai aproape de F-16: Imprumuta avioane din Grecia