Prima femeie instructor pe IAK-52 in Fortele Aeriene Romane

Read Time:4 Minute, 39 Second

iakÎnceputul de toamnă a adus, odată cu debutul anului 2015-2016 de instrucţie în zbor pe cele trei tipuri de aeronave de la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu” (SAFA), prima instructoare de IAK-52 din Forţele Aeriene Române, încadrată la Escadrila 1 Instrucţie.

În acea zi călduţă de 23 septembrie, cu temperaturi cuprinse între 20 şi 25 de grade Celsius, vântul a adiat propice pe aerodromul de la Boboc, iar soarele a radiat energia lui printr-o perdea de nori ancorată de un plafon înalt. Vremea a fost excelentă pentru zbor, după cum au apreciat trei dintre cei mai experimentaţi instructori de IAK-52 din Armata României: căpitan-comandorul Cornel ILIUŢĂ, căpitan-comandorul Valentin ILEA şi comandorul Viorel CALENCIUC.

DESCHIZĂTOR DE DRUMURI

Locotenentul Ana-Maria Lungoci, prima instructoare de IAK-52 din Forţele Aeriene Române, a primit de la cei trei instructori calificativul „Excelent” şi dreptul de a instrui alţi studenţi sau ofiţeri piloţi. Experienţa acestui tânăr ofiţer până la momentul examenului de instructor a fost de aproximativ 310 ore de zbor, dintre care 40 pe aeronava IAR-99 şi 270 pe IAK-52. Calificarea de pilot instructor a constat în examen la manevrabilitate, ture de pistă şi zbor în zonă.

Căpitan-comandorul Cornel Iliuţă, primul dintre instructorii cu care a susţinut examenul locotenentul Ana-Maria Lungoci a afirmat că acesta „este o mândrie pentru mine, pentru că se vede rodul muncii mele. Am fost instructorul care a pregătit-o teoretic şi practic de când a fost încadrată în escadrila noastră şi, acum, ca instructor la rândul ei. Evoluţia ei a fost constantă şi sigură. Este o fire conştiincioasă şi ambiţioasă şi a devenit oglinda muncii mele. Sunt mândru de ea. Faptul că este femeie, pentru noi nu contează. Această meserie nu triază după sex, ci după abilităţi şi muncă. Zborul de astăzi, privit prin prisma ei, este o zi deosebită. Deşi nu contează faptul că acest pilot este femeie, este totuşi o performanţă pentru că este prima femeie instructor de IAK-52 la faza I de zbor”.

Căpitan-comandorul Valentin Ilea, cel de-al doilea instructor cu care a zburat Ana-Maria a apreciat zborul de evaluare ca fiind unul excelent, iar comandorul Viorel Calenciuc, cel care a concluzionat examenul, i-a conferit următorul calificativ: „Zborul final s-a desfăşurat în condiţii standard, în care eu, în calitate de elev, am realizat greşeli pe care le vor face în general studenţii piloţi iniţiaţi în zbor: pantă înaltă, pantă joasă, redresare, ratare de aterizare, aterizare fără flaps etc. Locotenentul Lungoci a trebuit să le corecteze. Şi-a însuşit foarte bine aceste lucruri. Diferenţa dintre a fi pilot şi a fi instructor constă în corectarea greşelilor persoanei care învaţă să zboare. Astăzi am fost studentul ei”, a deschis evaluarea finală comandorul Calenciuc.

CONCENTRARE ŞI EMOŢII

Nu puteam încheia ştirea despre acest fericit eveniment din aviaţia militară fără să descoasem care au fost în acea zi emoţiile primei instructoare de IAK-52.

„Am încercat să tratez evaluările ca pe nişte zboruri normale. IAK-ul 52 a fost primul avion pe care l-am zburat şi care mi-a rămas aproape de suflet. De asemenea, prima dată când am venit la zbor i-am admirat foarte mult pe instructorii mei şi poate, inconştient, mi-am dorit să ajung şi eu cândva ca ei. Nu au trecut foarte mulţi ani de la primul meu zbor care a avut loc în această aeronavă. În timp, am observat o oportunitate spre această cale. M-am gândit că trebuie neapărat să profit de această şansă, deşi majoritatea colegilor mei au optat pentru o carieră de pilot pe viitorul multirol”, ne-a acordat în exclusivitate câteva informaţii despre viaţa sa profesională Ana-Maria.

„Ideea de a putea insufla mai departe tinerilor piloţi dragostea pentru zbor m-a atras foarte mult. Mi-am dorit să îi pot învăţa, să îi ajut să rezolve anumite probleme legate de pilotaj. E un lucru pe care mi l-am dorit foarte mult. Acum, că mă aflu atât de aproape să îl pot atinge îmi dau seama că o să am o responsabilitate foarte mare pentru piloţii pe care îi voi instrui. Acest fapt mă face să devin şi mai responsabilă decât mi-am imaginat. Doresc să le ofer viitorilor piloţi pe care îi voi instrui toate cunoştinţele mele în materie de zbor, să îi învăţ tot ce ştiu. Emoţiile există şi sunt constructive. Consider că este normal să existe. Este o nouă etapă în cariera mea. Mi-aş dori, în cel mai scurt timp, să fiu apreciată la fel de mult ca instructorii mei de la care am învăţat şi învăţ în continuare, care au o experienţă foarte vastă de zbor. Încerc să acumulez tot ce e mai bun de la fiecare şi, de ce nu, să formez şi eu alţi tineri instructori”, a completat Ana-Maria răspunsul la întrebări pe care nu am apucat încă să i le adresez.

După cum a remarcat comandorul Nicolae Tănasie, comandantul SAFA, Ana-Maria Lungoci este o deschizătoare de drum: „Sunt mândru şi pe deplin mulţumit de munca şi de interesul acestei tinere, de devotamentul şi tenacitatea ei. Este un pilot care a demonstrat în ultimii trei ani că merită să ajungă la momentul acesta. În continuare îi vom acorda tot sprijinul şi suntem pe deplin încrezători că va deveni un instructor de zbor foarte bun. Suntem convinşi că dintre viitorii piloţi, bărbaţi şi femei, vor rămâne câţiva în şcoală pentru a deveni instructori de zbor şi, bineînţeles, unii dintre aceştia vor fi instruiţi de către acest ofiţer instructor.”

Via Cer Senin

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Aurbus a inceput productia lui Beluga XL
Next post Al treilea (si ultimul) Puma Naval a fost receptionat