Polonia a renuntat definitiv la intentia de a achizitiona avioane F-16 la mana a doua pentru ca aparatele ar fi scumpe si slabe. Iar lovitura decisiva a venit atunci cand polonezii s-au mirat ca Romania a cheltuit atat de multi bani pe prima escadrila de F-uri.
In fotbal, asta s-ar traduce prin penalti si eliminare in minutul 90+3 la scorul de 0-0. In meciul decisiv pentru titlu 🙂
S-o luam cu inceputul. La inceputul anului, polonezii anuntau ca vor analiza posibilitatea de a cumpara pana la 100 de avioane F-16 second-hand, pe care sa le modernizeze in tara. Dupa nici trei luni a aparut rezultatul analizei. F-ul 16 second e mult prea scump si destul de slab ca si capabilitati.
„Nu vom cumpara F-16 vechi. Analiza privind achizitia de avioane F-16 A/B a fost efectuata de Ministerul Apararii, Statul Major General si inspectoratul pentru armament, din aceasta analiza rezultand faptul ca nu este directia corecta. Costul modernizarii avioanelor second-hand ar fi ridicat, iar capabilitatile lor ar fi slabe”, a spus Bartosz Kownacki, secretar de stat in cadrul Ministerului Apararii de la Varsovia.
Asta a fost penaltiul. Pentru cartonasul rosu ii dau cuvantul generalului Jan Sliwka, loctiitorul Sefului Statului Major General al Armatei Poloniei.
„Avioanele vechi costa mai mult decat cele noi! Pot sa spun despre costul de achizitie al avioanelor F-16 second-hand ca este mai mare decat cel al avioanelor noi si de acea nu vom actiona in aceasta directie”, a spus generalul, care s-a aratat cat se poate de public „surprins” de pretul platit de Romania pentru escadrila de F-16 MLU la mana a treia.
Penalti si eliminare, da? Se vede pe reluare?
As putea spune ca sunt declaratii politice, ca guvernul de la Varsovia e ceva mai special in momentul de fata in cadrul UE, dar nu pot sa ignor rezultatul unei analize facuta de un stat care opereaza 4 (PATRU) escadrile de F-16 Bk52 cumparate de noi.
Si am asa o impresie ca polonezii astia, baieti isteti, au luat in calcul tot, nu numai pretul la raft. Adica off-set pentru avioanele noi, costuri de operare, costuri de mentenanta, consum, piese de schimb si asa mai departe. Si au realizat ca e mai rentabil si mai logic sa cumperi avioane noi, pentru ca per total iesi mai castigat decat cu avioanele second.
Dar nu va speriati, la Bucuresti e liniste. Probabil pe ai nostri strategi nici nu-i intereseaza analiza polonezilor platiti de Soros sa discrediteze achizitia noastra, ei se chinuie inca sa identifice alte 20 de vechituri prin nisipul de la AMARG. Pe banii nostri.
P.S. In urma reclamatiilor sosite pe adresa redactiei revin cu o completare. In momentul de fata, dupa respingerea optiunii F-16 second, Polonia analizeaza ce variante are pentru achizitie. Din declaratiile oficiale pe care le-am vazut, optiunile astea ar fi doua – o noua comanda de F-16 sau o comanda pentru F-35. Polonezii sunt inca in faza de analiza a costurilor si beneficiilor si in tatonari cu americanii.
Achizitia nu este una urgenta, daca nu semneaza in 2017 pentru avioane nu raman in fundul gol. Dar, asa cum fac oamenii care gandesc, au in vederea perspectiva apropiata a retragerii din serviciu a Suhoaielor 22 si pe cea mai indepartata a retragerii MiG-urilor 29.
Lasa ca sunt romanii mai prosti,de fapt regii prostiilor…Infine Polonai chiar are o armata la standardelor Nato !!! Nu ca alti..
La valoarea lor nu prea îi vedeam pe polaci salivînd după rapandule.
Curioasa abordare a site-ului AVIATIA MAGAZIN.
Ce anume vi se pare curios?
din 48 de f 16 noi zboara doar 20 . totusi sunt noi nu?
Aveti vreo informatie oficiala in acest sens? Va credem pe cuvant cu cele 20?
Câteva date despre cum şi-a integrat Polonia flota de F-16 cumpărată de la americani
F-16 CD la baza Poznań Krzesiny foto wikipedia
Prezentat ca un succes strategic şi economic, contractul de achiziţie a celor 48 de avioane F-16 noi americane de către Polonia, se pare că are numerose probleme ce ţin de costurile foarte mari de operare, de cele pentru asigurarea logistică şi mentenenţă dar mai ales de instruirea piloţilor polonezi.
Conţinutul materialului de mai jos, face parte dintr-o prezentare făcute de oficiali polonezi în cadrul unei dezbateri despre problemele legate de integrarea F-16 în Polonia.
Instruirea piloţilor prost planificată
În 2003, Polonia a cumpărat 48 de avioane de luptă F-16. Primul avion a aterizat la baza aeriană din Krzesiny în noiembrie 2006. Livrările au fost finalizate în 2008. Trebuia ca piloţii Forţelor Aeriene Poloneze să fie instruiţi în SUA, însă organizarea a fost deficitarp astfel încât, în 2010, Polonia avea tot atâţia piloţi instruiţi câte avioane achiziţionase. În 2012 Forţele Aeriene Poloneze trebuiau să aibă 72 de piloţi istruiţi. Deşi acum pregătirea acstora are loc în Polonia, FA poloneze au planificată şi aprobată posibilitatea de a instrui piloţi în SUA până în 2015 (dar nu mai mult de 3-4 pe an). Doar 6 piloţi au fost instruiţi în Polonia până la sfârşitul lui 2011.
Mentenanţa avioanelor nu este încă integrată în Polonia
În ciuda diverselor planuri de a crea un centru de servicii în Polonia, în cadrul companiei WZL-2 Bydgoszcz, până în prezent Polonia nu şi-a dezvoltat capacitatea de a întreţine avioanele în ţară. De aceea, e nevoie ca mai multe componente ale avionului să fie reparate în SUA. Până la sfârşitul lui 2010, aproximativ 800 de componente au fost trimise înapoi producătorului (ceea ce înseamnă o medie de 200 de componente pe an). Producătorului îi ia 100-110 zile să repare componentele. Mai mult decât atât, problema transportului şi a administrării ocupă atât de mult timp încât se ajunge ca o componentă stricată să nu fie utilizată o perioadă de 216 zile, în medie.
Rata de funcţionalitate/operativitate a avioanelor F-16 este scăzută
Forţele Aeriene poloneze estimează că rata de funcţionalitate a avioanelor F-16 este undeva între 65-70%. Asta înseamnă că doar 30 din cele 48 de avioane sunt pregătite de luptă. Surse neoficiale susţin că doar 10 din cele 32 de avioane de la baza aeriană Krzesiny sunt pregătite de luptă. Un raport a arătat că, în 2007, un avion F-16 se strica la fiecare 7 ore de zbor (în medie).
Costuri mari pentru pregătirea bazei aeriene şi instruirea personalului de deservire
Modernizarea bazei aeriene din Łask şi pregătirea ei pentru a găzdui 16 avioane F-16 a costat aproximativ 840 milioane de zloţi (aproximativ 400 milioane de euro). Din noiembrie aici va staţiona şi un detaşament al USAF cu avioane F-16, detaşament destinat pregătiri piloţilor polonezi. Conform standardelor americane, Polonia are nevoie de 1.100 de tehnicieni pentru întreţinerea celor 48 de avioane de luptă F-16. Costul pentru instruirea unui tehnician în SUA se ridică la 300.000$.
F-16 cu prea multe defecţiuni tehnice
Problemele legate de fiabilitatea avioanelor F-16 poloneze a început încă de când acestea erau în drum spre Polonia. Unul dintre avioane a fost nevoit să efectueze o aterizare de urgenţă în Keflavik, Islanda, în drumul său dinspre SUA. Generalul Błasik, la vremea aceea Comandantul Forţelor Aeriene Poloneze, a spus că au fost descoperite 1.117 defecţiuni la cele 31 de avioane F-16 livrate Poloniei în 2006 şi 2007.
– 281 defecţiuni au fost descoperite la primirea avioanelor, în timpul reviziilor efectuate la bazele aeriene din Polonia;
– 393 defecţiuni au fost descoperite în timpul întreţinerii operaţionale a avioanelor;
– 343 defecţiuni au avut loc în timpul zborului, 4 dintre ele provocând aterizarea de urgenţă a aeronavelor.
Alături de cele 48 de avioane, Polonia a primit din partea SUA şi un lot de pneuri defecte, ce fuseseră anterior refuzate de Grecia.
Pe 17 ianuarie 2008, unul din avioanele F-16D, cu numărul 4079, efectua un zbor standard de antrenament, la 10.000 m altitudine. Deodată, pilotul a pierdut controlul avionului, care a început să efectueze diverse manevre necontrolabile. Pilotul a recăpătat controlul la altitudinea de 8.000 m. Această situaţie periculoasă a fost cauzată de o defecţiune de software. În mod surprinzător, Maiorul Rogus, ofiţerul de presă al Forţelor Aeriene Poloneze la acea vreme, a spus că în manualul avionului F-16 era menţionată şi acceptată posibilitatea unei pierderi bruşte de 2.000 m altitudine.
Probleme legate de realizarea offset-ului
În cadrul Offset-ului oferit de americani (în valoare de pesnte 4,5 miliarde dolari) era inclusă şi sprijinirea vânzării a câte 100 de avioane poloneze modelel M18 şi M28, împreună cu modernizarea celor din urmă. Se apreciază că SUA a blocat contractul negociat anterior pentru exportul a 10 avioane M28 către Indonezia, prin dezvăluirea de informaţii false, conform cărora Malaezia a cumpărat un număr similar de avioane la aproape jumătate din preţul cerut Indoneziei.
La începutul realizării offset-ului, a fost luată în considerare posibilitatea producerii carcaselor sistemelor de recunoaştere în Polonia. În final, sistemele au fost produse în Israel.
Experţii sunt de părere că până acum nu a existat niciun transfer real de tehnologie între SUA şi Polonia, în partea ce privea aviaţia militară.
În loc de concluzii
Contractul polonez a presupus, în linii mari, achiziţia a 48 F-16 noi, (F-16 C/D Block 52+) ultimă generaţie tehnologic, la pretul de 3,2 miliarde USD, obţinându-se un offset de 6 miliarde USD (investiţii directe americane în economia Poloniei).
Întrebarea care se poate pune în acest context este legată de intenţia României de a achiziţiona 9-12 avioane F-16 la mâna a treia de la portughezi: Dacă la polonezi dupa 8 ani tot nu s-a reuşit integrarea completă, la noi pentru că discutăm de avioane vechi de 30 de ani, nu cumva până le integram acestea nu mai sunt bune de zburat iar tot efortul financiar si uman e irosit aiurea?
InfoMondo Militar
mituri despre avioanele de luptă
Contractul de înzestrare a aviaţiei s-a încheiat cu o decizie relativ buna. Nu pentru că e vorba de F-16, putea fi la fel de bine oricare altul. Nici nu contează.
Ci pentru că, mai ales acum, trebuia să conteze doar offset-ul, adică investiţiile aduse în economie. În Polonia, cei 3,5 miliarde de dolari daţi pe 48 F-16 noi în 2003 au adus înapoi investiţii de 180!%.
Cât vor aduce înapoi cele 1,3 miliarde de dolari date pe modernizarea a 24 de avioane vechi? Un scut şi, deocamdată, cam atât. Legea offset-ului acordă un multiplicator de 10 pentru granturi, aşa că e de ajuns să evaluăm carcasele la 130 de milioane şi… gata off-set-ul.
Un lucru ar trebui să fie destul de limpede. Acum, România nu are o forţă aeriană funcţională, aşa că orice e mai bun decât nimic.
Pe de altă parte, nicio soluţie nu e perfectă tehnic, un motiv în plus să conteze doar offsetul. Miturile:
1. MiG-21 a ajuns la capătul puterilor, e urgent să schimbăm avioanele.
Nu tocmai!
Pentru că, de fapt, nu avem avioane. MiG-21 serveşte drept avion de instrucţie supersonic şi cam atât. Poate să facă doar poliţie aeriană, adică să ameninţe câte un avion civil rătăcit. Nu-i o chestiune de viteză, nici de vârstă, nici de vechime. Pur şi simplu, MiG-21 nu a fost echipat la modernizare şi cu rachete de rază medie.
2. MiG-29 era cea mai bună variantă.
Complet fals! (propaganda rusească încă mai funcţionează).
Da, MiG-29 era un avion frumos. Însă în România nu avea radar adevărat, sistem de bruiaj, rachete decente şi piese de schimb. În 2003, când a fost tras pe margine, din cele 18 mai zburau când unul, când două.
3. F-16 sunt foarte vechi, pe cale să fie scoase din uz.
Exagerat!
E ca şi cum ai spune că Volkswagen Golf e o maşină veche de 35 de ani. Întrebarea este, evident, care Golf: 1 sau 6?
SUA, care are avioane contemporane cu Golf 4, vrea să le păstreze încă 15 ani. Polonia – Golf 5 (Block 50) şi Emiratele Arabe Unite – Golf 6 (Block 60) le vor ţine cel puţin 30 de ani.
4. Gripen erau avioane noi.
Nu chiar!
Oferta de bază era formată din aparate vechi de până la 10 ani, care au dotat aviaţia suedeză şi care ar trebui upgradate pentru noi. Suedezii vor să scape rapid de ele, pentru că şi-au redus planurile militare, dar caută cumpărători ca să-şi recupereze o parte din bani.
Există şi varianta Gripenurilor noi, care sunt însă mult mai scumpe.
5. Eurofighter erau scumpe dar bune.
Parţial!
Adică asta îşi propuneau. Și au şi un calendar pentru realizarea obiectivului. Doar că, deocamdată, nu sunt complet funcţionale. În plus, la fel ca în cazul Gripen, am fi cumpărat avioane din primele loturi pe care ţările din program le consideră surplus şi pentru care trebuie să găsească clienţi pe cont propriu. Marea Britanie a găsit în Arabia Saudită, Italia a căutat la noi.
6. Rafale
Doar gratis!
Francezii au ales să meargă pe drumul lor şi să facă la ei acasă un avion slab dar scump, ştiind că nu le va fi util niciodată. Până acum, n-au reuşit să exporte nimic iar singurul motiv pentru a-l cumpăra ar fi un preţ îngrozitor de mic sau un offset teribil de mare.
7. Sukhoi-37 este cel mai tare, bate tot
O glumă proastă!
Au fost făcute două cu totul. Au făcut puţin show, după care au fost reduse ca standard la Su-35. Un singur lucru este cert despre gama Sukhoi. E mai bun decât Mig-29, din care a doborât câteva în Eritreea. Un alt lucru este sigur: Le-a doborât de aproape. Până acum, nu s-a demonstrat practic dacă avioanele ruseşti au într-adevăr sisteme funcţionale (rachetă+radar) de rază medie.
8. F-22 e mai eficient, îţi faci treaba cu două
Și marmota le pilotează!
SUA nu exportă F-22. Repet. SUA nu exportă F-22. Dacă o va face, va fi doar pentru Japonia sau Australia. Până atunci, SUA nu exportă F-22.
9. JSF este miza, ce luăm acum e doar o etapă de tranziţie.
Greu de crezut!
JSF nu va fi disponibil pentru România în mai puţin de 20 de ani. Dacă avem bani şi dacă proiectul nu ia vreo pauză. Dacă se întâmplă, putem ajunge la 30 de ani, adică durata de viaţă a unor avioane noi.
10. IAR-99 e grozav. Puteam să producem în România un avion mulţumitor, să dăm locuri de muncă şi să creştem economia.
Treziţi-vă!
IAR-99 funcţionează cu un motor Rolls-Royce Viper fabricat sub o licenţă veche de 60 de ani! Atât poate industria aeronautică românească.
Celula avionului f16 este exceptionala daca este echipata cu motoare noi,arme etc la nivel de 5.2 mlu,adica aproape de polonezi.Nu trebuie sa sari prea sus daca nu ai infrastructura.Mult mai bine este sa fabricam f16 la noi cum au facut turcii,corea de su, sau japonia daca suntem in stare!
mituri despre avioanele de luptă
Cum aruncă România cu bani fără să ştie exact ce primeşte în schimb
Contractul de înzestrare a aviaţiei s-a încheiat cu o decizie proastă. Nu pentru că e vorba de F-16, putea fi la fel de bine oricare altul. Nici nu contează.
Ci pentru că, mai ales acum, trebuia să conteze doar offset-ul, adică investiţiile aduse în economie. În Polonia, cei 3,5 miliarde de dolari daţi pe 48 F-16 noi în 2003 au adus înapoi investiţii de 180!%.
Cât vor aduce înapoi cele 1,3 miliarde de dolari date pe modernizarea a 24 de avioane vechi? Un scut şi, deocamdată, cam atât. Legea offset-ului acordă un multiplicator de 10 pentru granturi, aşa că e de ajuns să evaluăm carcasele la 130 de milioane şi… gata off-set-ul.
Un lucru ar trebui să fie destul de limpede. Acum, România nu are o forţă aeriană funcţională, aşa că orice e mai bun decât nimic.
Pe de altă parte, nicio soluţie nu e perfectă tehnic, un motiv în plus să conteze doar offsetul. Miturile:
1. MiG-21 a ajuns la capătul puterilor, e urgent să schimbăm avioanele.
Nu tocmai!
Pentru că, de fapt, nu avem avioane. MiG-21 serveşte drept avion de instrucţie supersonic şi cam atât. Poate să facă doar poliţie aeriană, adică să ameninţe câte un avion civil rătăcit. Nu-i o chestiune de viteză, nici de vârstă, nici de vechime. Pur şi simplu, MiG-21 nu a fost echipat la modernizare şi cu rachete de rază medie.
2. MiG-29 era cea mai bună variantă.
Complet fals! (propaganda rusească încă mai funcţionează).
Da, MiG-29 era un avion frumos. Însă în România nu avea radar adevărat, sistem de bruiaj, rachete decente şi piese de schimb. În 2003, când a fost tras pe margine, din cele 18 mai zburau când unul, când două.
3. F-16 sunt foarte vechi, pe cale să fie scoase din uz.
Exagerat!
E ca şi cum ai spune că Volkswagen Golf e o maşină veche de 35 de ani. Întrebarea este, evident, care Golf: 1 sau 6?
SUA, care are avioane contemporane cu Golf 4, vrea să le păstreze încă 15 ani. Polonia – Golf 5 (Block 50) şi Emiratele Arabe Unite – Golf 6 (Block 60) le vor ţine cel puţin 30 de ani.
4. Gripen erau avioane noi.
Nu chiar!
Oferta de bază era formată din aparate vechi de până la 10 ani, care au dotat aviaţia suedeză şi care ar trebui upgradate pentru noi. Suedezii vor să scape rapid de ele, pentru că şi-au redus planurile militare, dar caută cumpărători ca să-şi recupereze o parte din bani.
Există şi varianta Gripenurilor noi, care sunt însă mult mai scumpe.
5. Eurofighter erau scumpe dar bune.
Parţial!
Adică asta îşi propuneau. Și au şi un calendar pentru realizarea obiectivului. Doar că, deocamdată, nu sunt complet funcţionale. În plus, la fel ca în cazul Gripen, am fi cumpărat avioane din primele loturi pe care ţările din program le consideră surplus şi pentru care trebuie să găsească clienţi pe cont propriu. Marea Britanie a găsit în Arabia Saudită, Italia a căutat la noi.
6. Rafale
Doar gratis!
Francezii au ales să meargă pe drumul lor şi să facă la ei acasă un avion slab dar scump, ştiind că nu le va fi util niciodată. Până acum, n-au reuşit să exporte nimic iar singurul motiv pentru a-l cumpăra ar fi un preţ îngrozitor de mic sau un offset teribil de mare.
7. Sukhoi-37 este cel mai tare, bate tot
O glumă proastă!
Au fost făcute două cu totul. Au făcut puţin show, după care au fost reduse ca standard la Su-35. Un singur lucru este cert despre gama Sukhoi. E mai bun decât Mig-29, din care a doborât câteva în Eritreea. Un alt lucru este sigur: Le-a doborât de aproape. Până acum, nu s-a demonstrat practic dacă avioanele ruseşti au într-adevăr sisteme funcţionale (rachetă+radar) de rază medie.
8. F-22 e mai eficient, îţi faci treaba cu două
Și marmota le pilotează!
SUA nu exportă F-22. Repet. SUA nu exportă F-22. Dacă o va face, va fi doar pentru Japonia sau Australia. Până atunci, SUA nu exportă F-22.
9. JSF este miza, ce luăm acum e doar o etapă de tranziţie.
Greu de crezut!
JSF nu va fi disponibil pentru România în mai puţin de 20 de ani. Dacă avem bani şi dacă proiectul nu ia vreo pauză. Dacă se întâmplă, putem ajunge la 30 de ani, adică durata de viaţă a unor avioane noi.
10. IAR-99 e grozav. Puteam să producem în România un avion mulţumitor, să dăm locuri de muncă şi să creştem economia.
Treziţi-vă!
IAR-99 funcţionează cu un motor Rolls-Royce Viper fabricat sub o licenţă veche de 60 de ani! Atât poate industria aeronautică românească.
Celula f 16 este f. rezistenta si daca consolidezi aceasta platforma cu motoare noi,sisteme arme etc cum au fost cele la nivel mlu 5.2 sunt la nivelul poloniei fara nicio problema. Chestia este sa nu te arunci prea sus si sa nu detii infrastructura cum au facut polacii. Sunt de acord cu articol de mai sus referitor la polonezi insa am rezerve la partea de concluzii.
1. Mig 21 e depasit moral, fizic. Cat sa mai duca saracul.
2. Polonezii inca au in dotare 32 de Mig 29, majoritatea luate la mana a doua din Germania pe un euro sau din Cehia, si culmea ca au facut Baltic Air Policing exclusiv cu Mig 29 si nu F 16. Au trimis Mig 29 in 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2015. Polonezii le-au modernizat ca sa fie compatibile cu fortele NATO.
3. Problema e ca noi avem F-16 A/B Block 15 UML, adica un fel de Golf 2 tunat iar Polonia are Golf 5. Chiar asa de amarati sa fim.
4. Gripenurile aveau ora de zbor mai mica.
5. Rafale e scump si slab pentru ce ofera.
6. Su 37 nici nu stiam ca era in oferta. Oricum ar fi fost aiurea sa luam avioane rusesti. Cat despre capabilitatile BVR ale rusilor stiu ca un F 18 a fost doborat in Iraq de un Mig 25 echipat cu rachete BVR R-40. Samurra Air Battle (2 Mig 25 vs 2 F 15) – un F 15 a iesit sifonat de o R-40 in timp ce migurile au scapat nevatamate. Deci nu o fi rusii chiar atat de slabi in BVR. R-77 de pe Su 35 ar trebui sa fie destul de capabila.
4 *mai ieftina
Polonia a trimis la Baltic Air Policing 29 pentru ca F-urile nu erau operationale pentru acest tip de misiuni. Anul trecut au depasit acest hop, le-au trimis in Kuwait si le voir trimite in curand si in Lituania.
Sunt curios prin ce anume e slab Rafale. Scump este, dar slab? Nu prea cred.
Su-37 nu exista. Exista Su-30, cu multiple variante si Su-35. A mai existat proiectul Su-47 Berkut, dar cam atat.
Su-37 exista. E un prototip de Su 27 cu winglets facut pentru prin 1997.
Uite aici un video propagandistic:
en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_Su-37
https://youtu.be/_r5fNEJbfIg?t=27
* canards nu winglets
Su-37 n-a fost altceva decat un demonstrator tehnologic. Practic, Su-30SM are si tractiune vectoriala si canards.
Polonia are F-16 din 2006. Cam mult le-a luat polonezilor sa faca F-16 operational pentru misiuni de politie aeriana, care pana la urma sunt cele mai usoare tipuri de misiuni. Parca Mig 29 era cel cu raza mica de actiune.
Rafale e cam slab pentru pretul lui. La asta ma refeream. Se aprope de F-35A care totusi e avion de generatia 5.
Erau operationale, insa aveau nevoie de un update de soft ca sa poata fi trimise in teatrele straine cu riscuri minime. In caz de nevoie, sigur ca F-urile au fost folosite, insa sa preferat sa fie pe deplin capabile.
Cât de tare e afacerea cu avioane second-hand
EXCLUSIV O OPINIE; În Clubul F-16! Cât de tare e afacerea cu avioane second-hand –
Odată cu preluarea oficială a celor şase avioane de luptă multirol F-16 la mâna a doua, România a intrat în Clubul F-16. Ministerul Apărării Naţionale, a declarat că-şi doreşte accederea într-un alt club, F-35, adică cel al ţărilor care deţin avioane de luptă de ultimă generaţie. Cam greu de crezut, dacă stăm să ne gândim că, fără avioanele achiziţionate din Portugalia, România ar fi rămas în incapabilitate de a-şi apăra spaţiul aerian în anul 2019. Este sau nu o decizie bună, dotarea Forţelor Aeriene Române cu aparatele de zbor F-16?
Pentru a ne convinge dacă este oportună investiţia în aparate de zbor second-hand, am stat de vorbă cu fostul şef al Statului Major al Aviaţiei Române, generalul în rezervă Mircea Budiaci. Cu 24 de ani de zbor în spatele manşei unor avioane precum MiG-21 LanceR şi MiG 23, Mircea Budiaci a lăsat la ieşirea din aviaţie 15 es-cadrile de vânătoare, însumând 250 de avioane de luptă şi aproximativ 300 de piloţi.
În prezent, fără aparatele de zbor F-16, România beneficiază de 36 de avioane MiG-21 LanceR, pentru antrenament, atac la sol şi de vânătoare, care în 2019 ar putea fi scoase din uz.
„Investiţia este mai mult decât oportună. Toată Europa este apărată aerian de F-16. Dacă vă uitaţi pe harta Europei, veţi vedea că Portugalia, Spania, Danemarca, Nor-vegia, Belgia, Polonia, Turcia, Italia, Grecia au în dotare acest tip de avion. Este un avion foarte bun, pretabil pentru ce avem noi nevoie. Deşi aparent este construit mai demult, asta nu înseamnă nimic, pentru că este upgradat periodic. Platforma este în regulă, iar la un anumit interval de timp, electronica este upgradată”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, generalul în rezervă Mircea Budiaci.
„Avionul F-16 face treaba a 4 MiG-uri“
Avionul de luptă F-16 este un aparat de zbor care domină conflictele aeriene. Este un avion aproape perfect, atât din punct de vedere al ofensivei, dar mai ales al defensivei.
„Capabilitatea de lovire este una mare, cu 8 rachete, faţă de MiG 21, care poate lua maxim 4. Autonomia de zbor în regimul economic este de 2 ore la MiG 21, iar în ceea ce priveşte avionul F-16, autonomia de zbor este dublă, de 4 ore, iar de aici derivă avantaje foarte mari pentru apărare, care pot face diferenţa. În regimul de luptă, MiG 21 trebuie să vină la sol în 30 de minute. În comparaţie, avionul F-16 face treaba a 4 MiG-uri 21. Ele sunt la sub jumătate din viaţă. Le mai putem folosi încă cel puţin 15 ani de acum înainte. Este un avion care a dominat aerian conflictele, aşa cum s-a întâmplat şi în Israel”, a mai adăugat generalul în rezervă Mircea Budiaci.
În ceea ce priveşte tehnicile de apărare, avionul are, pe lângă bruiajul electronic, o altă caracteristică impresionantă. Atunci când devine ţinta unei rachete, din spatele aparatului de zbor sunt eliberate grenade termice, care emană o temperatură mai mare ca a motorului avionului, iar rachetele sunt dirijate fals către punctul cel mai mare de temperatură, astfel încât avionul să nu fie lovit.
Racheta, în faza iniţială, pleacă pe fascicolul de radio-locaţie, racheta având un captator. Semnalul este reflectat de ţintă şi aşa este primită informaţia pe radar. În acelaşi mod primeşte şi racheta informaţia de la semnalul reflectat de la ţintă şi se autodirijează către zona respectivă. În faza de apropiere, unele rachete au şi senzor de infraroşu, să se ghideze după tem-peratura motorului.
Puncte forte şi slabe ale achiziţiei
Ca puncte forte, trebuie să ştiţi că în preţul de 628 de milioane de euro intră cele 12 avioane, antrenamentul piloţilor, pregătirea personalului tehnic, reparaţia şi modernizarea avioanelor şi pachetul de armament. Avioanele au trecut printr-o reparaţie capitală, au fost modernizate la ultimul standard F-16 AM/BM. Obişnuite să opereze avioane proiectate în anii 1950, avioanele F-16 reprezintă un salt tehnologic important pentru Forţele Aeriene Române.
Ca puncte slabe ale achiziţiei, cele 12 avioane sunt insuficiente pentru asigurarea tuturor misiunilor aviaţiei militare. Astfel, va trebui ca Forţele Aeriene Române să se axeze pe asigurarea suveranităţii spaţiului aerian, pe misiunile de poliţie aeriană şi pe antrenamentele de luptă.
„Intrarea României în Clubul F-16 nu este o simplă formulă retorică. Este un act politic şi strategic, cu reverberaţii la nivelul regiunii din care facem parte. Intrarea Forţelor Aeriene Române în selectul grup al aviaţiilor militare care operează redutabilele F-16 Fighting Falcon asigură şi eligibilitatea pentru accederea într-un alt club, al viitorului, cel al ţărilor care vor beneficia de F-35. Prin materializarea următoarelor etape de achiziţie a aeronavelor multirol, vom edifica o capacitate de apărare aerienă durabilă şi redutabilă, care va cântări greu în contextul de securitate la Marea Neagră”.
O chestie interesanta e ca americanii convertesc F-16 A/C in drone pe care le folosesc ca tinte pentru trageri pentru a testa noi arme. E planificat ca un numar de 126 F-16 vor fi convertite.
boeing. com/defense/support/qf-16/index.page
Cam asa arata un QF-16 C in zbor :
https://www.youtube.com/watch?v=YBo6iWqLqwo
O chestie și m-ai importantă e că pe 15 martie trebuia să primim ultimile 3 rapandule din portugalia,ălea din ‘cimitirul vesel’. Unde sunt rapandulele?
In mintea ta, probabil.
Nu era vorba ca sosesc prin toamna?
si eu stiam de martie, asta chiar daca in general nu fac front comun cu Jap si mai si pun cratima unde trebuie
probabil de la adelin pestisor, care a dat chestia asta bazandu-se pe doar el stie ce.
Pe 15 martie trebuiau să vină ultimele 3 rapandule din portugalia, așa scrie la contract. Au trecut 12 zile și ainoștri nu suflă o vorbă. Yo ca plătitor de taxe,biruri și alte impozite în România pun și eu o întrebare: Unde sunt ultimele 3 rapandule?
Contractul l-ai citit in vis?
LanceRe,dacă ai cohones și sînge în instalație,scrie un articol despre ‘dispariția’ celor 3F-16,că tot te lauzi că ești de partea pulimii.
Polonezii cumpără,logic,avioanele potrivite strategiei lor de apărare națională !!!
Românii cumpără,de fapt, protecția americanilor,exact ca niște fanarioți moderni !!!
Am cumpărat 3/4 de escadrilă de F16 sh din anii…’70,la preț de avioane noi,fără offset și folosim cel puțin 2 aparate pentru…piese de schimb !!! Iar aceste avioane nu pot decola iarna când este prea…ger și nici vara,când este…caniculă !!!