A fost cufureală de părerologi pe televiziuni, care urlau care mai de care că victimele accidentului aviatic au fost găsite nepermis de târziu. Nepermis față de ce? Față de bunul lor simț de părerologi, că altfel, din punct de vedere al statisticii aviatice, intervalul de șase ore este unul destul de rezonabil. O spune un fiu de cosmonaut român, pilot adevărat, fost inspector de accidente aviatice, om care-și face masterul pe tema statisticii accidentelor aviatice.
Reporter: Cătăline, ție cum ți s-a părut iureșul ăsta al căutării victimelor accidentului aviatic din Apuseni timp de șase ore?
Cătălin Prunariu: Hai s-o spunem p-aia dreaptă: puteau să-i caute și trei zile, au fost cazuri când i-au căutat și șase luni, cu tot cu coordonatele exacte, până i-au găsit. Uită-te la cazul lui Steve Fossett, din America. Ăsta era un mare explorator, care a traversat primul Atlanticul în balon, singur, care a zburat cu avionul în jurul lumii, tot singur. A avut o grămadă de recorduri de aviație spectaculoase și peste 100 de recorduri mondiale în 5 discipline. Și într-o zi s-a prăbușit în munți, undeva prin Montana parcă. Avea ELT funcțional, a transmis coordonatele, s-au notat, a avut semnal audio de SOS. Au fost alertați până și pădurarii din zonă și tot nu l-au găsit.
Rep.: Nu erau pădurari din comuna Horea, că-l găseau…
C.P.: Asta e, abia după șase luni l-au găsit. Mă rog, l-au găsit… Adică i-au găsit oasele, că-l mâncaseră urșii între timp. În general, o operație de salvare în aviație este considerată reușită dacă a avut loc în 24 de ore.
Rep.: A, deci din acest punct de vedere e ok că i-au găsit în Apuseni după 6 ore.
C.P.: Nu spun că e bine, era bine dacă îi găseau mai repede. Dar o operație de salvare reușită este și la 24 de ore. Există în medicina de urgență așa-numita oră de aur, care e prima oră, ideală să acorzi ajutor pentru afecțiunile fatale. Dar pe lângă acea oră sunt și restul până la douăzeci și patru vitale uneori pentru un ajutor salvator.
Rep.: Ești primul din aviație pe care-l aud să spună acest lucru.
C.P.: A existat un embargou impus de anumite structuri legat de comunicare pe acest caz concret și recent. Dar eu vorbesc de statistici mondiale, nu doar de situații de la noi din țară. Întâmplător, îmi fac masterul pe tema evoluției statisticii accidentelor de aviație în Europa. În această statistică, o operațiune de salvare reușită este în 24 de ore. Considerată încă reușită, nu spun că trebuie să decurgă în 24 de ore. Uneori îi găsești într-o oră, dar îți trebuie 24 de ore să organizezi accesul în zonă. Vremea, relieful sunt factori care te pot împiedica să ajungi la victime, deși le-ai localizat. Eu am lucrat mulți ani la rând ca investigator de accidente aviatice și am văzut cât de dificilă e uneori o operațiune de salvare.
,,Lauda-ma gura, ca mi-au murit laudatorii”!; un proverb Romanesc, de care trebuie sa tina cont, orice smecher, care se crede …PUTOIUL pamantului ….Daca, taticutul , tau a fost mare cosmonaut ( mandria Romaniei, intr-o perioada), automat , tu te-ai nascut, marele specialist?!Ai avut noroc de renumele tatalui, sa ocupi, anumite functii, pt, ca asa cum e in ,,romanica”, cand simt ,,fratii”, ca unu`-i pur dezastru, il …avanseaza, doar sa scape de el.Sunt sigur, ca taticu , iti face ,,lectiile”.Pe ce avioane ai zburat si cate ore de zbor , ai? Dai , vezi , doamne , un exemplu cu Steve Fossett?!Nu te supara poti compara desertul Nevada si muntii Sierra Nevada, cu muntii Apuseni!!!; plus ca totul a ,,avut loc”, in 2007. Parca, suntem in 2014, sau tehnologia a stat in loc, doar sa poti, face tu o tema de doctorat, sa-i poti uimii, pe toti prostii acestei tari!Afla ca sunt unul, dintre PROSTII, acestei tari, care nu este de acord cu afirmatiile tale, atat timp, cat nu sti nici macar semnificatia cuvintelor din limba Romana.,,operatie de salvare” ?!…ai in sala de operatii, pt ca in Apuseni a fost OPERATIUNE DE SALVARE.Totodata, mai faci si alte afirmatii,…anapoda…,,A existat un embargou, impus de anumite structuri legat de comunicare pe acest caz concret si recent”!!!Ce spui gurita; ia zi mai multe sa nu murim prosti.Si mai afirmi, verzi si uscate !; recunoaste ca te-a platit Ponta sa pui o vorba ca poate prostii, or crede-o…La MOTI nu le-a trebuit 24 ore si, si-au facut treaba, ca la carte, cu toate ca nu au avut nici studii si nici diplome in domeniu.Ce parere ai despre un asa zis prim-ministru, care anunta pe post tv, neadevaruri si deruteaza pe localnici, pe cand structurile de resort se ,,calcau”, pe bombeuri , iar acum o dau din colt in colt?Uite o provocare: daca esti asa de bun te vreau pilot SMURD sa-ti pot ura succes, in aceleasi conditii, ca si cele, in care a zburat …BN2.De nu ai curaj , sa taci.
Prea multe lucruri le stiti „sigur”. Catalin Prunariu e unul dintre pilotii foarte buni, a zburat si zboara la Aeroclub si la Tarom, are mii de ore de zbor, a lucrat in analiza accidentelor aviatice. Deci el chiar stie despre ce vorbeste, spre deosebire de noi.
VREAU RASPUNS
Dle Voceslav pot sa va spun ca dnul Prunariu este instructor pe avionul ATR al Companiei Tarom, pe langa calificarile sale de pilot sportiv, membru al lotului national de acrobatie,etc samd. Deci ca si pilot sunt SIGUR ca nu va puteti compara cu el si intrebarea dvstra se doveste a fi total incorecta! Opinia sa este interesanta si poate fi considerata ca fiind autorizata fata de cele exprimate in presa de catre tot felul de persoane care nu au nici calificarile si nici informatiile necesare pentru a face asta! Ceea cee nu stiti dvstra este faptul ca datele statistice generale permit ca aprecierea dnului Prunariu sa fie obiectiva din acel punct de vedere exprimat in interviu cu toate ca emotional este cam greu sa fii de acord cu aceasta opinie generata repet de o statistica rece?
TAROM-ul are un (singur) avion ATR ???!!!
Lasăl frate nu vezi că mînîncă și el o pîine.
Orice pilot daca este lasat sa zboare devine mai bun.Asa e in aviatie – cei ce zboara ”la greu” invata iar cei care sunt marginalizati trebuie sa ”prinda” repede altfel n-au a doua sansa. Domnul Prunariu a fost avantajat si bagat in fata de mic si peste tot incepand de la Aeroclub. A fost ”cel mai tanar” cel mai, cel mai, peste tot.A fost la un moment dat ”cel mai tanar cdt de Aeroclub” la Bv parca sau la Clinceni pentru ca era ”recomandat” – in AR mai sunt piloti tineri si buni care insa nu prea pun piciorul in avioane –nu incap de ”smecheri” . Au fost nenumarate interviuri cu Prunariu peste tot la un moment dat alaturi de instructori mari cu experienta din institutii cu traditie cum e Scoala Militara de Aviatie – si ”accentul” se punea tot pe Prunariu care , sa fim seriosi , nu se compara cu acestia (macar pana mai creste in experienta).Insa asa esti la noi – esti baiatu’ lui taticu’ , intri peste tot si ti se deschid usile. O zbura el si binisor insa nu e asa de mare precum vrea sa para din ”interventiile” destepte peste tot – mai sunt piloti care sa vorbeasca pana la el. Ar trebui sa-si vada de lungul nasului si sa nu-si mai dea cu parerea cum o facea la incidentele aviatice unde nici nu vazuse locul si deja formula pareri.Un adevarat profesionist si ”expert” cum spune el ca este , formuleaza o parere NUMAI dupa ce are toate datele , locul accidentului , dupa ce evalueaza aparatul si s-ar putea ca si atunci sa nu fie o suta de procente sigur. Iar despre ”tatal” , s-o lasam mai moale .Ales sa zboare in perioada comunista , probabil ca a fost un bun comunist caci despre bancurile cu ”mainile rosii” cum il bateau rusii sa ”nu puna mana” stim cu totii, iar intr-o vreme era raspunzator de ceva cu nave cosmice la noi in tara unde nu mai putem constui o bicicleta !!!!
Iar la Tarom stim cu totii cat este de greu sa prinzi un post cu mii de ore de experienta . La celelalte companii la fel – sunt foarte multi piloti cu experienta mare care someaza si nu au nici pe la companiile low -cost vreo sansa .La Wizz au fost la ultima selectie vreo 300 de piloti. Daca el a prins un post , fiti siguri ca nu ”alura” de expert si zecile de embleme pe combinezoane, ochelarii ”Ray Ban” cu care-l vad la tv l-au recomandat ! Ok , esti bun , ai intrat peste tot , dar macar taci ca se vede !
Mai Voceslav , pui de dac ,poate n-ar fi fost rau sa incepi comentariul cu un mic C.V. , sa stim si noi cam ce legaturi ai tu cu aviatia , cam cite ore de zbor ai tu , la cite anchete aeronautic e ai participat , si , in general , daca ai idee cu ce se maninca aviatia sau vreo operatiune de salvare de genul celei din Apuseni. Asta pentru ca dreptate are Catalin Prunariu , nu tu. Si pentru ca , DA , Prunariu este un nume in Romania , si merita mai mult respect. Comentariul tau , pe tonul ala , nu poate fi facut decit din urmatoarele motive : ai baut nepermis de mult , nu vrei sa accepti un adevar pe care aviatorii adevarati il stiu , sau , pur si simplu , esti prost !
Indiferent daca are dreptate Prunariu jr., el este un privilegiat. Zboara datorita numelui pe care-l poarta si a ajuns unde a ajuns tot datorita numelui. Cat despre acest nume, Dumitru Prunariu sr. este un nume in tara asta tot datorita sistemului. Nu incerc sa-i iau din merite, pentru ca a fost printre cei mai buni, dar nu a fost cel mai bun. Va sugerez sa cititi de un anume Dumitru Dediu si veti afla cine ar fi trebuit sa ajunga in cosmos.
Cu tot respectul, dar prea multa teorie. Prea multa… statistica.
Problema poate fi abordata si asa (adica teoretic), dar numai in cazul cand toate institutiile cu atributii de localizare, cautare si salvare, ar fi actionat conform legii (vezi HG 741/2008 si nu numai…).
Cata dreptate are domnul Voceslav Vagorsky! Este o pura coincidenta ca vorbeste despre lucruri care mi s-au intamplat si mie? Nu cred si am sa va povestesc: In primul rand vreau sa va spun ca am prins gustul aviatiei de mic, prin tatal meu care a fost aviator la militari la Otopeni. Ca multi altii am vrut sa ajung si eu pilot deci m-am prezentat dupa teminarea liceului, insotit de tatal meu,la Scoala Superioara de Aviatie Civila. Ajunsi acolo am intrat in sala de inscrieri unde ne-a intampinat un domn. Spre surprinderea mea tatal meu il cunostea bine pe acel domn, fusesera colegi si prieteni la Otopeni(este si greu sa nu se fi stiut deoarece majoritatea actualilor aviatori civili isi au trecutul la militari). Din discutie am realizat ca tatal meu ii cunostea pe multi dintre angajatii SSAvC, iesiti la pensie, se la nou infiintata pe atunci scoala de aviatie civila. Cand am cerut un formular de inscriere ce credeti ca ne-a raspuns acel domn? Ne-a intrebat daca avem pile sus pentru ca locurile sunt foarte putine iar fara pile nu am nici o sansa. M-a sfatuit sa ma orientez spre alt domeniu pentru ca locurile erau deja ocupate, va dati sper seama ce soc am avut. Zvonuri mai auzisem, dar de data asta s-a vorbit pe fata. Asta a fost o paralela la cum ajung unii piloti in tara asta, fii unor oameni bine pusi, privilegiati.
Trifon Constantin : Sunt prost, doar atunci , cand vei reusii sa demonstrezi, caci astfel nu sunt convins ca ai dreptate.Cat, priveste cunostiintele in domeniu, s-ar putea sa te pacalesti ! Daca vrei putem discuta, incepand cu Istoria Aviatiei Romanesti si numai cu discutie la tipurile de avioane din componenta flotilelor si locatiile acestora, pe cuprinsul tarii in decursul timpului, pentru ca au fost si mutatii.Ai dreptate: PRUNARIU e un nume, dar datorita cui!Nu contest poate fi ceea ce afirmi, dar de ce in Apuseni, Motii, fara nici o scolarizare, au facut treaba, pe care voi , ca si profesionisti, ar fi trebuit sa o faceti !Discutabil, nu …
Trifon Constantin : poate ca sunt prost, cum zici, dar va trebui sa si demonstrezi, pt ca altfel nu te cred.Cat priveste, cunostiintele in domeniu, s-ar putea sa fi uimit. Oricand , putem discuta , incepand cu Istoria Aviatiei Romanesti si nu numai, ca apoi pe tipuri de avioane, din componenta flotilelor , cat si locatiile fiecareia in parte , pt ca in timp au fost si mutatii. Cu privire la renumele PRUNARIU, recunosc, dar datorita cui ! Cat despre profesionalism, de ce in Apuseni, Motii, fara nici o scolarizare, au facut treaba pe care ar fi trebuit s-o faceti voi? Discutabil, nu…
Era sa uit: te saluta …,,omul cu parasuta”.
Stil romanesc – frustrarea ia locul dezbaterii constructive.
Sper ca ai reusit „romane” Voceslav sa deviezi subiectul articolului.
nenea, atunci cand o sa renuntati sa mai favorizati pe unii va disparea si frustrarea. este nevoie de ceva tupeu sa spui ca acest stil este romanesc. matale unde traiesti? sau nu te-a atins defavorizarea, nici nu-ti doresc. sper doar sa iei aminte si sa nu mai spui in veci asa ceva
Cine are interesul, sa-mi stearga comentariile?
Pile sau nu Prunariu are o vasta experienta (credeti-ma am zburat cu el in dubla de cateva ori). Sigur este bine de asteptat mersul anchetei si mai ales declaratiile co-pilotului care vor fi esentiale in acest caz privitior cauza prabusirii. Este clar ca a fost o bulibaseala la nivelul unei conduceri centralizate a partii de cautare si salvare dar Prunariu are dreptate, in conditiile meteo existente la acel moment, locul deosebit de dificil si extrem, lipsa unei triangulatii a celulelor GSM etc, nu a fost o intarziere f. mare dupa orice standart international. Va re-amintesc ca in conditiile in care ELT -ul ar fi functionat pt localizare sateliti COSPAS-SARSAT de-abia la a doua trecere (6 ore) se confirma si se dau date mai exacte. Si totusi ROMATSA si Armata care fac atatea fite cand depui plan de zbor, cand te pun sa ocolesti restrictii inchipuite ar fi putut sa faca muult mai mult, lasand la o parte dilema daca suntem sau nu inregistrati la Moscova pt satelitii de mai sus.
MIRCEA, nu observi , ca fac doar comentarii la ceea ce comentati voi? Totodata, porti un nume; ma gandesc la Mircea Zorileanu…In 2011 a murit un mare pilot: Mihai Dobre Tone. Cum de nu avea mii de ore de zbor , ci doar sute !As vrea sa stiu: oare acum , confratii, nu mai fac front comun, atunci cand ,,mai pica , unu` „, din bransa ?!Pentru , ca la funerarile , care au avut loc, in cartierul Baicului, printre cei care , au contribuit, la actiunea florilor aruncate din elicopter, nu figurau multi, cu toate ca se dau , c-ar fi zburat pe avioane , care au luat parte la mitinguri…!!! Si nici printre ,,participanti”, nu i-am vazut.Un ultim cuvant: ce parere ai de Zlin 50 ?In rest respect , voua la toti, si …,,aripi sub cerul senin „. Voie buna.
MIRCEA, sa retii un lucru: sunt mai ROMAN, decat poti sa crezi . Nu conteaza numele , ci numai SANGELE.CLAR?
Care e ,,fomistul”, de imi mananca comentariile?
Va rog sa afisati, tot ceea , ce scriu.
Ati amutit?!!!
Nu va vreau dusmani, ci doar alaturi: TOTUL, pt TARA…
Hai, sariti; loviti…! Nu aveti, voi forta sa loviti, cat pot EU indura…!
???!!!
Intre timp , a disparut un Boeing 777 malaezian cu citeva sute de pasageri la bord. Au trecut 6 ore , au trecut 60 de ore , au trecut 600 de ore , in curind se vor depasi 6000 de ore de cind acest avion a disparut pur si simplu si NIMENI nu stie nimic. Sa comparam Boeing 777 cu BN-2 ? Sa comparam 6 ore cu 6000 de ore ? Sa comparam mijloacele de cautare folosite pentru gasirea Boeingului cu cele folosite pentru gasirea BN-2-ului ? O avea dreptate Prunariu cind a spus ca 6 ore e un timp rezonabil pentru o astfel de actiune ? Si daca ne uitam la istoria dezastrelor aeriene ce constatam : ca in afara cazului ca dezastrul s-a produs la vedere , cu martori ocular , in apropierea locurilor populate , operatiunile de cautare si salvare au durat cu mult , cu mult mai mult decit cele 6 ore ! BN-2 la 4000 de metri inaltime…interesant. I-ti permite controlorul coborirea la 2100 (el stia ca inaltimea maxima a terenului in zona de zbor este de 1600 de metri si ca atare a pastrat inaltimea de siguranta de 500 de metri ) si avionul intra in munte la 1400 de metri. Revedeti daca este posibil , emisiunea „la Maruta” , cea in care au fost invitati motii salvatori ; la un moment dat unul dintre ei spune : „am auzit avionul trecind pe deasupra , apoi dupa vreo citeva minute s-a intors” Si atunci ma intreb : oare stiau unde sunt ? Parerea mea e ca habar nu aveau , Razvan stie adevarul si daca vreodata va fi cinstit si correct cu sine insusi , ni-l va spune si noua. Si noi stim adevarul , asteptam doar confirmarea. Pina atunci , din solidaritate de breasla ,o sa tacem.