Norvegia planuieste sa-si trimita F-urile 16 la fier vechi

Read Time:1 Minute, 51 Second

Norvegia intentioneaza sa caseze flota de avioane F-16 A/B MLU dupa ce noile F-35 vor deveni operationale.

Oficialii nordici sustin ca ar fi mai ieftin pentru tara lor sa trimita pur si simplu la fier vechi avioanele, decat sa incerce sa le mentina in serviciu sau sa le vanda.

In prima faza, stiti pentru ca am scris si noi aici in repetate randuri, cu cat un avion este mai vechi, cu atat este mai scump de zburat, avand nevoie de perioade mai dese de mentenanta, piese mai multe si mai scumpe si asa mai departe. De asta am criticat achizitia de F-16 sh facuta de noi si cred in continuare ca pe termen lung este decizia mai scumpa.

Revenind la norvegieni, al doilea caz, cel al revanzarii, este si el complicat. Avioanele nu-s doar foarte vechi, ci si foarte zburate, asa ca ar fi greu de gasit clienti. In plus, regulile americane cu privire la revanzarea echipamentului militar sunt destul de restrictive si reduc marja de profit a vanzatorului.

In aceste conditii, asa cum a spus un oficial norvegian, e mai ieftin pentru tara lui sa transforme avioanele in cuie. La propriu.

In prezent, Norvegia zboara 56 de F-16 MLU, iar planul este ca avioanele sa fie scoase treptat din serviciu, urmand ca din 2021 sa fie folosite numai F-urile 35. Acum, flota de Vipere zboara in jur de 7 mii de ore anual si se estimeaza ca pana in 2021 vor ajunge la mai putin de jumatate, pe masura ce 35-ul intra in serviciu.

O paranteza aici. Norvegia are deja patru F-35A care sunt in SUA, la Luke AFB, acolo unde se pregatesc pilotii si tehnicii. In acest an norvegienii vor primi si primele 3 avioane pe care le vor opera ei, la ei acasa, urmand ca de la anul livrarile sa se faca numai spre Norvegia. Si ei ar vrea ca prima escadrila sa fie operationala din 2019, pentru ca in 2021, cand ar urma sa renunte la F-16, sa aiba deja doua escadrile de 35 operationala si capabile sa acopere nevoile de aparare.

Iar o viitoare flota de 52 de avioane F-35 parca suna bine, nu?

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

18 thoughts on “Norvegia planuieste sa-si trimita F-urile 16 la fier vechi

  1. Norvegia is permita f35,nu ca alti…Interesant e ca desi sunt vecine cu Suedia,nici Norvegia nici Finlanda si nici Danemarca nu folosesc , si nici nu au de gand sa cumpere Saab Grippen de la suedezi . Oare rivalitatea istorica le impiedica??,

    1. 52 de F-35 suna…scump! Danezii inca mai trag de F-16, finlandezii vor merge foarte probabil pe SuperBug incercand sa faca uz de comonalitatea partiala cu Hornetul clasic, iar norvegienii au bagat mult prea multi bani in JSF ca sa renunte acum. Mai ales ca principala moneda pe care o bate LM in relatia cu partenerii e cea a locurillor de munca…

    2. Rivalitatea istorica nu i-a impiedicat pe norvegieni sau danezi sa negocieze in ultimii ani pt Grifon. In fapt, in competitia Norvegiana au ramas in ultima.faza doar F-35 si JAS-39.

        1. bai copii de tzatza care pricepeti mult si de fapt nimic, Gripen a fost moneda de santaj la adresa americanilor, pentru a obtine anumite beneficii legate de F-35(pret scazut etc.) in realitate nimeni nu a luat in serios achizitia Gripenului, care este mai slab si decat F-16V.

        2. Eh, e cam fortat sa spui ca Gripenul a pierdut pe criterii politice in fata unui avion de generatia V 🙂 Mai ales daca prin caietul de sarcini al cumparatorului existau ceva conditii care favorizau 35-ul.

    3. Nu cred ca e vorba de nici o rivalitate.
      Norvegia e in NATO.
      Suedia nu e in NATO.

      E logic sa iei avioane de la aliati. In caz de bum bum americanii iti dau alte F16, suedezii n-au „pe stoc” nimic, asa ca efectiv nu e chiar cea mai buna decizie Griphenul comparativ cu ceva made in usa.

      Norvegia se ciocneste cu rusii in zona arctica si are nevoie de o forta aeriana credibila.

  2. Cei mai tristi, daca se vor baza doar pe F-35, cu siguranta nu vor mai zbura 7000 de ore pe an, pe langa faptul ca acest avion parca nu-i dedicat oricarui tip de misiune. Ma gandesc numai la QRA, unde nu-i de F-35, cat o sa le toace rusii bugetul, doar ca sa-l studieze sau sa-si faca selfie-uri cu el. Nici macar americanii nu vor renunta definitiv la escadrile de F-16, o fac mascaricii astia care nu au nici un pic de strategie in ei. Ma uit cat de tare le displace F-16, desi a fost si este printre cele mai bune av de vanatoare. Nici unul n-a zburat F-16V sau F-16 block 60, dar isi dau cu parerea despre el ca niste amatori.

    1. De ce n-ar fi QRA pentru 35? Care 35 poate zbura si in configuratie non-stealth daca nu vor sa ii dezvaluie secretele 😀

      Iar mentinerea unei flote mixte de 35 si 16 ar fi mult mai scumpa decat o flota compusa numai din 35.

      1. Pai e ca si cum ai pune F-22 la QRA, ceea ce nu se face pentru ca te costa mult prea mult timp si bani. Timp, pentru ca avionul trebuie sa stea la hangar nu stiu cate ore dupa fiecare zbor, pentru refacerea invelisului RAM. Bani pentru ca asta costa enorm. Lucrurile nu sunt chiar atat de simple la gen a 5-a, intretinerea invelisului se face absolut dupa fiecare zbor si am auzit ca dureaza al naibii de mult, ceea ce te loveste inclusiv in disponibilitate, dar cum am spus, mai ales in costuri. Ce nu vede lumea este ca de fapt gen a 5-a a trebui sa fie dedicata misiunilor speciale, altfel te costa mult prea mult sa tii aviatia militara. In plus, acest avion ar trebui sa fie cat de putin prezent prin locuri frecventate de potentiali adversari, altfel i se gaseste calcaiul lui Ahile imediat, pentru ca totul evolueaza. Daca rusii ii gasesc anidotul in 2-3 ani, poti arunca F-35 la gunoi si te poti intoarce practic la F-16. Si nu, nu cred ca intretinerea unei flote mixte de F-16 si F-35 te costa mai mult, mai ales ca au multe in comun, chiar si trecerea se face de pe F-16 pe F-35.

        1. Aviz amatorilor care considera ca F 35 e tot una cu MIG 21 LancerR, atunci cand vine vorba de intretinere si conditii de stocare. Nu merge sa le tii pe pista, in ploaie, soare si vant. 🙂

          Daca Romania, ipotetic vorbind, ar avea bani sa cumpere si sa intretina 2 escadrile de F 35, am avea nevoie stringenta de un alt avion supersonic, preferabil ceva lejer/light. Un fel de IAR 95….ceva gen KAI T 50 corean.

          1. E in regula, nici F-16 nu e tinut pe platforme. De fapt, de asta inca nu-s gata investitiile in infrastructura, pentru ca e nevoie de hangare si adaposturi individuale.

            Deci ne invatam cum e si cu mentenanta.

  3. Dar totusi, de cine se apara de le trebuie avioane noi? Cred ca „cineva” le-a impus cumpararea de avioane noi. Hai sa fim seriosi, nu cred ca in urmatoarea suta de ani va aparea un conflict care sa justifice cumpararea de avioane noi. Adica, daca Rusia ar fi sa invadeze Norvegia, ce ar face? Ar trimite o escadrila de Miguri sa atace pe-acolo ceva ? Cred ca nu. Ar trimite o balistica intercontinentala cu mai multe focoase,. si…. gata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post O romanca a devenit primul non-japonez ce ocupa o functie importanta in cadrul Japan Aerospace Exploration Agency
Next post VIDEO | Rusii au prezentat MiG-ul 35, un 29 care o sa dea cu lasere. Serios.