Politie Aeriana e o sintagma tot mai utilizata, inclusiv la noi in Romania, unde chiar un ministru al Apararii a avut probleme in a explica ce inseamna asta.
NATO a venit cu o explicatie video scurta si cuprinzatoare in ceea ce priveste Politia Aeriana si cum se realizeaza ea efectiv. Este vorba despre o operatiune care presupune mai multe etape.
In prima etapa, avionul neidentificat este observat pe radar si se da un soi de alarma. In cazul NATO, informatiile se trimit la un Centru de Comanda din Germania. Acolo urmeaza etapa a doua, unde se analizeaza potentiala amenintare a avionului necunoscut, se compara date si informatii din mai multe surse etc.
A treia etapa presupune alarmarea avioanelor aflate in permanenta gata de decolare. De obicei, daca informatiile sunt prea putine sau daca avionul neidentificat zboara in asa numitele zone periculoase sau chiar violeaza spatiul aerian al unui stat, sunt ridicati in aer pilotii.
Acestia au aproximativ 10 minute pentru a decola catre urmatoarea etapa, care este interceptarea propriu zisa. Asta inseamna ca avioanele ajung la o distanta relativ mica, de cateva zeci de metri, de neidentificat, pentru a-l identifica inclusiv vizual. In fine, urmeaza escortarea acestuia in afara zonei „sensibile”.
How does an air interception work?
Have you ever wondered how an air interception works?This video takes you through all the stages involved.
Posted by NATO on 12 Noiembrie 2015
Average Rating