Despre cele aproximativ doua mii de zboruri ale operatorului low-cost Ryanair am evitat sa scriu pana acum pentru ca am cautat sa inteleg ce a provocat aceasta criza. Iar dupa ce am citit materiale din diverse surse, mai ales din presa britanica, mi-am format o opinie destul de clara si de aproape de adevar. Zic eu.
Ca sa incepem cu inceputul, asta a fost motivul oficial invocat de Ryanair”
“We have messed up in the planning of pilot holidays and we’re working hard to fix that.”
Si sa stiti ca oamenii nu au mintit. Prea tare. De regula, companiile aeriene isi „sfatuiesc” pilotii sa isi ia concediile in perioada septembrie – martie, cumva extrasezonul in calatorii. Prin urmare, pilotii lucreaza in mod normal in perioada aprilie – august fara concedii, urmand ca apoi sa fie mai toti programati pentru vacantele legale in perioada septembrie – martie.
Sunt sapte luni in care echipajele pot fi rotite pentru concedii, asa ca nu exista probleme din acest punct de vedere, numai la Ryanair s-a mai intamplat ceva.
Irlandezii foloseau un calendar propriu, aprilie – martie, pentru a calcula si organiza perioadele de concedii. Numai ca Autoritatea Aeronautica Irlandeza a impus companiei sa treaca la calendarul normal, cel utilizat de companiile din Uniunea Europeana, pana la finalul lui 2017.
Peste primele doua probleme, vine si FTL – Flight Time Limitation. Asta este maximul de ore pe care le poate zbura un pilot intr-o luna (100 de ore in orice interval de 28 de zile), un an (900 de ore intr-un an calenradistic) si 12 luni (1.000 de ore in orice interval de 12 luni). Astea sunt valorile maxime. Mai simplu, un pilot nu poate lucra mai mult de 100 de ore intr-un interval de 28 de zile, fie ca alegi sa calculezi intervalul asta de pe data de 1 a lunii, de pe 10 sau de pe oricare alta. Intr-un an calendaristic, de la 1 ianuarie la 31 decembrie, limita maxima este de 900 de ore, iar intr-un interval de 12 luni, de exemplu de pe 12 mai 2016 pana pe 11 (cred) mai 2017 poate zbura maxim 1.000 de ore.
Ei bine, istetii de la Ryanair s-au trezit la inceput de septembrie cu urmatoarea situatie: lucrand pe calendarul aprilie – martie, nu au acordat concedii echipajelor la inceputul anului; obligati de autoritate sa treaca la anul calendaristic, trebuie sa acorde concediile pe 2017 pana pe 31 decembrie; nu isi pot roti toate echipajele pe care le au pentru ca multi dintre piloti sunt la limita FTL, mai ales in ceea ce priveste intervalul de 28 de zile.
O situatie imposibila, rezolvata prin anularea a doua mii de zboruri pentru care nu existau echipaje.
Sigur ca peste cele trei motive zic eu principale cei de la Ryan s-au vazut nevoiti sa compenseze plecarile de piloti catre rivalii lowcost Norwegian, dar am ajuns la concluzia ca lipsa de personal nu este cauzata in pricipal de asta si nu cred ca daca oamenii aia ar fi ramas in companie nu am fi avut zboruri anulate.
In ceea ce ne priveste, vom fi afectati destul de putin de treaba asta. Potrivit unui anunt oficial al Ryanair, zborurile din Romania anulate vor fi cele București – Milano/ Bergamo (FR3772) și Milano/ Bergamo – București (FR3773) de pe 1, 8, 15 și 22 Octombrie 2017.
Average Rating