Aviatia militara are o istorie bogata in tara noastra si, daca prezentul nu este asa cum ni-l dorim, trecutul este, cu siguranta, unul cu care ne putem mandri in orice situatie.
Intre momentele arhicunoscute ale istoriei aviatiei noastre se afla si unele poate mai spectaculoase, dar care sunt stiute doar de o mana de oameni, cei care au avut sansa de a se afla la locul potrivit, la momentul potrivit.
In continuare va propunem o serie de materiale cu povesti extraordinare, dar putin cunoscute, din aviatia militara a Romaniei.
L-29 este un avion reactiv de antrenament avansat, putand fi folosit si in misiuni de atac la sol. A fost construit in fosta Cehoslovacie de Aero Vodochody si a intrat in dotarea Fortelor Aeriene Romane incepand cu anul 1967. In total, 52 de astfel de aparate au fost achizitionate de tara noastra, toate fiind operate de pe aerodromul-scoala de la Bobocu.
Momentul relatat acum se petrecea in anul 1999, in cadrul unui zbor de antrenament cu vizibilitate redusa, iar relatarea ii apartine domnului Petre-Daniel Lungu – „Bila” fost pilot si instructor de zbor la Bobocu.
„Zburam L-29 pe un traiect Boboc – Tecuci – Tg.Bujor – Braila – Rusetu – Boboc. Era vizibilitatea redusa cam la 2-4 kilometri si ceva plafon jos 6/10, intre 800 – 1300 de metri. Pe primele doua laturi faceam inteceptare desupra plafonului. Punctul de comanda ne dadea comenzi pentru descoperirea tintei. Eram pe la 3000 de metri. Apoi ne continuam zborul de navigatie tot la 3000.
Avand ore putine in pregatire, combinam exercitiile. Eu in fata, nea Vasile Ibanescu in spate, el facea observarea vizuala. De la Tecuci la Tg.Bujor am facut interceptarea, apoi n-am mai primit comenzi de la navigator si am reluat zborul dupa calculele noastre. Chestia este ca am confundat Tg.Bujor cu Cahulul din Republica Moldova, trecand granita vreo 10-12 kilometri! Am confundat si raul Chineaja de la noi cu Prutul si… am vazut in departare ceva ce semana a avion de interceptare. Ne-am speriat putin crezand ca este vreun Suhoi ucrainian calare spre noi!
Ucraina, in acea zona, nu este departe de Cahul. Realizand isprava ce-am facut-o, am coborat scurt la 100 de metri, lasand Prutul in stanga noastra, si pana la lacul Brates de langa Galati, tot la mica inaltime, nu ne-am luat ochii de la avionul respectiv.
S-a dovedit ca si ala era un avion de scoala care zbura paralel cu granita si care cred ca era curios sa vada ce este dincolo de Prut, adica la noi. Pe la Galati am rasuflat usurati, dar si rusinati de pozna aceasta. Am urcat la 1000 de metri si ne-am vazut de drum. Dupa aterizare m-am dus cu pasaportul la prietenul si colegl meu Ion Prunau (sef punct comanda) sa-mi puna o viza de Republica Moldova. P.C.-ul nu ne-a observat in zona aceea si n-a avut semnal de la noi pana la Braila. Am ras dar am tras si unele concluzii…”
Trebuie sa mentionez ca domnul Lungu a fost ultimul pilot roman care a zburat cu L-29, in toamna lui 2005, cand l-a adus de la Bacau la Ianca pe „Blandul Ben” cu numarul 63.
Average Rating