Incepand de astazi, incerc sa va prezint participantii la mitingul de aviatiune de la Banesti, de pe 6 august.
Primul pe lista, domnul Valer Novac si al sau Kamov:
„De mic copil am indragit zborul pasarilor si al libelulelor, mai tarziu am descoperit masinile zburatoare si mi-am dorit sa pot izbuti intr-o zi sa ma apropi de acestea. Dupa terminarea scolii generale, am urmat drumul catre aviatie la Brasov in Industria Aeronautica la Ghimbav .
Aici, am invatat lucruri minunate pe care le vazusem odata doar pe cer, acum le vedeam si le atingeam, am ajuns in scurt timp sa construiesc aripa dreapta a planorului IS 29 D2, in paralel am urmat cursurile la planorism …aveam 17 ani ! L-am cunoscut personal pe ing. IOSIF SILIMON, proiectantul planoarelor care zboara si azi in Aeroclubul Romaniei si am avut ocazia sa incep zborul cu ele la Sinpetru, adunasem citeva ore de zbor si vedeam ce minunat e zborul, atunci am intrebat cum pot sa ma fac si eu… PILOT!
La 20 de ani viata mea se schimba in urma unui accident auto, unde imi pierd 7 colegi de planorism, decid sa ma verific la Bucuresti la Medicina Aeronautica si sa ma inscriu la BOBOC!
Intru in scoala de la Boboc in 1979 si pentru ca visul mi s-a implinit, am dorit sa-mi aleg ca profesie PILOT DE ELICOPTERE asta pentru ca …atunci cine nu avea pile…relatii, nu avea nici o sansa sa ajunga mai sus!!
Am hotarit sa ma inscriu voluntar la elicoptere (se tragea la caciula)…dubios numai cei ce nu aveau pile.. iesisem primul la simpla si locul meu la avion era sigur! Am cedat locul altcuiva!! Eu vroiam sa zbor elicopterul ALLOUETTE IAR 316B. Tot atunci s-a petrecut o minune …prima promotie voluntara la elicoptere!!! Era anul 1980 in toamna!!
Am terminat Bobocul cu bine si am luat repartitie la Brasov la Aerobaza Brasov, acolo am fost repartizat la unul dintre cei mai buni instructori din vremea aceea Sorin PARSE care azi nu mai este printe noi, dar de la el am invatat cel mai frumos lucru de pe lume: Invata-ti meseria ca nimeni sa nu-ti reproseze nimic!….ATENTIE ! Vei avea multi “dusmani” pentru ca zbori bine! Lucruri pe care unele nu le credeam, acum ii dau dreptate!! …..
Azi ceea ce stiu face cu elicopterul i le datorez si lui… Si el la rindul lui a fost pregatit de un pilot de exceptie STANILA Vasile (cu el am aflat ca suntem rude prin alianta, se trage din comuna vecina comunei mele – Boarta e linga Seica Mare)
Am acumulat anul acesta 36 de ani de aviatie civila am peste 8200 ore de zbor, 85%din totalul orelor de zbor sunt pe elicoptere , 75% sunt in agricultura, zborul la joasa inaltime nu il cunoaste multa lume, este dificil si foarte greu.
In cariera m-am intilnit si imprietenit cu ploti exceptionali din Ungaria, Norvegia, Sua, Islanda,cu Paza de coasta a Islandei m-am calificat in zborul pe mare, cautare si salvare pe apa si uscat, sunt singurul pilot roman ce poate ateriza pe nave in miscare. Tot cu acesti piloti de la AIR LIFT no. am obtinut prima licenta de cdt civil pe Dauphin in 2005 si zborul de noapte in conditii vizuale….sarcini acrosate cu AS 365n1.
Am zburat IAR316b…,AS 365 N si N1…., KA -26 pe toate detin calificari de TRI si FI (instructor de zbor si de tip) pe toate elicopterele am facut la rindul meu cate un “pui” ..cu care ma mandresc!!
Pe KA 26 sunt si receptioner si control in zbor din 1996. Elicopterul ce vine la Mitingul de Aviatiune este un KAMOV26 in varianta Agricola cu doua motoare de 325 cph (similar ca si mot de pe IAK) capabil sa decoleze cu 3250 kg este pozitionat pe primele 5 locuri in lume datorita instalatiei de stropire, putand sa faca pe zi de la 550 la 1000 de ha de culturi, cu un consum de 1,5 l de combustibil pe ha. Este elicopterul specific agriculturii si reliefului romanesc. Pentru el acum se importa combustibil din Polonia, la noi la OMV nu se mai face combustibil pentru aviatia clasica. Elicopterele nu sunt certificate de tip, dar zboara de 40 de ani!!! Zburam cu ele ca experimental. Altfel se propun pentru oprire. Instalatia e proiectata de 40 de ing. rusi ce ii da elicopterului o formidabila apreciere…118 vermorele lucreaza in plin pe o banda de 35 m si o lungime 3-4km!”
Mai multe detalii pe Aviatiunea.ro
Average Rating