Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a vizitat, luni, baza aeriana de la Borcea, din apropierea orasului Fetesti. Ministrul a dorit sa verifice astfel stadiul lucrarilor de modernizare ale pistei de decolare-aterizare de la Borcea.
Pana aici, nimic deosebit. Partea interesanta apare in comunicatul oficial al Ministerului Apararii:
„Proiectul aflat în desfăşurare vizează refacerea sau modernizarea pistei de decolare-aterizare, a sistemului de frânare de avarie, a platformelor de parcare şi de mentenanţă a aeronavelor, a depozitelor, precum şi a hangarului de mentenanţă.”
Adica baietii au dat drumul la lucrari, dar nu prea stiu ce se executa acolo, refacerea sau modernizarea pistei. Mai este nevoie sa spunem ca lucrarile de la Borcea costa 32 de milioane de euro, 11 milioane venind din bugetul Ministerului?
In caz ca ati uitat, reamintesc faptul ca Flotila 86 Aeriana a plecat de la Borcea pe aerodromul Mihail Kogalniceanu – Constanta pentru ca lucrarile de modernizare sa inceapa. Pilotii si-ale lor avioane ar trebui sa revina pe Borcea in 2017, atunci cand, foarte probabil, MiG-urile 21 vor fi inlocuite cu cele 12 aparate F-16 cumparate din Portugalia.
Si daca nu credeti ca ministrul Dusa a fost acolo, avem si poze:
Defence Minister, Mircea Dusa, visited Borcea air force base, located near the town Fetesti. Minister wanted to see in person the status oh the modernization work done at the airbase’s runway.
So far, nothing special. The interesting part comes in the official press release:
„The ongoing project aimes to restore or upgrade the runway, the emergency braking system, the parking platforms and aircraft maintenance hangars.”
What to you think? It’s an ongoing project, but the officials don’t know even now if it means restorations of the runway or upgrading it. Needless to say that the works done at Borcea airbase cost 32 million euros, 11 million coming from the Ministry’s funds?
And if you don’t think that the Minister Dusa was there, we have pictures:
Bai fratilor, care-i faza cu asfaltul pe pista…. nu se turna ciment? La temperaturile din baragan…..asfalt!? Hai ca avioanele astea-s usoare, dara daca e nevoie ca avioane mari cu incarcatura sa aterizeze, nu o sa fie deteriorata?
Din moment ce ei nu stiu inca daca refacere sau modernizare a pistei…
eu nu inteleg un lucru. daca cei de la Borcea vor pilota la intoarcere F-16 ce vor pilota cei de la Luna? ce nu inteleg eu este care va fi soarta celor de la Luna atunci cand resursa migurilor va expira in 2017 iar cei de la Borcea vor prelua cele 12 F-16?
Resursa MiG-urilor nu expira in 2017. De fapt, resursa nu e un termen cert, ca la mezelurile din supermarket. Utilizate si intretinute asa cum trebuie si supuse RK-urilor, avioanele pot zbura mult si bine pentru ca resursa se poate prelungi.
Din cate stiu, o escadrila largita de MiG-21 va ramane operativa pana dupa 2020. F-16 si MiG-21 vor zbura in paralel cativa ani.
Acum nu stiu daca o decizie clara in privinta distribuirii avioanelor a fost luata, adica sa fie cert ca F-16 vor zbura la Borcea iar MiG-urile la Luna. Pana in 2017 mai este mult, ministri si comandanti se vor schimba…
Am vazut azi un interviu cu Dusa pe site-ul realitatea.net, de la emisiunea ‘Jocuri de putere’, acolo unde a fost prezent si intervievat dumnealui. Printre altele spunea ca in vizita din SUA a discutat cu secretarul apararii american posibilitatea ca US Air Force sa disloce o escadrila de F 16 de-a lor la Campia Turzii, pana ce vom avea noi avioanele operationale pentru acel aerodrom. Nu a spus ce fel de avioane, ci doar pana ce vorm avea avioane operationale pentru Luna. Daca nu ma insel, F 16 luate de la portughezi a spus ca vor fi trimise direct la Borcea din 2017. Ma gandesca ca in timpul asta vor revitaliza MIG-urile noastre sau vor mai cumpara de undeva alte F 16 pentru Ardeal. Din pacate ministrul nu a fost foarte clar in exprimare, iar moderatorul, in cel mai pur stil jurnalistic romanesc, l-a intrerupt la aproape fiecare intrebare la care acesta raspundea, trecand la urmatoarea intrebare fara ca ministrul sa o clarifice bine pe cea precedenta. La un momentdat, moderatorul l-a intrebat pe Dusa ceva legat de achizitia de noi elicoptere, dar aceasta intrebare nu a mai avut un raspuns din partea ministrului, deoarece timpul alocat emisiunii expirase. PS Se pare ca anul asta de 1 decembrie vom avea cea mai mare parada militara postdecembrista, cu invitati pentru defilare din Turcia, Polonia, Franta si bineanteles SUA. 🙂
Nu stiu de ce revitalizare au nevoie MiG-urile 21, ele sunt perfect operationale si in numar mai mare de doua escadrile.
Ministrul Dusa, pe de alta parte, minte la fel de usor cum respira. Nu stiu de ce. Da-mi voie sa nu cred povestea dislocarii unei escadrile de F-16 americane in Romania. Nici americanii si nici noi nu avem interesul unei asemenea „mutari strategice”.
Am vazut aseara un reportaj de la MK, la TVR, semnat de Adelin Petrisor….cu tragere reala de rachete python III. El spunea ca F 16 se duc direct la Borcea din 2017. Mai spunea si ca cel putin 2 escadrile de MIG 21 Lancer vor ramane operative si dupa anul intrarii in folosinta a avioanelor F 16. Asta inseamna 24 MIG + 12 F 16. Se poate chair sa tina 3 escadrile de MIG, ca sa ajunga la minimul ala de 48 avioane active convenit cu NATO. Sau poate avem o surpriza si pana atunci mai gasim o escadrila de jafuri pe undeva stocate prin hangare sau prin desertul Unchiului SAM si vom avea 2 de Lancer si 2 de F 16. Intrebare care se pune e urmatoarea:
– Cum vor fii ele distribuite. Avem nevoie de 12 pe MK, 12 la Campia Turzii, 12 pe Borcea si 12 la Bacau. Asta ca sa acoperim minim minimorum asa cum s-a comvenit initial. Nu mai luom practic in calcul nicio alta varianta de acoperire cu avioane pe aerodromurile pe care le mai avem disponibile si care in trecut au gazduit baze aeriene. Gen Giarmata, Craiova sau altele. Se mai pune si problema bazei la la Deveselu si protectia ei pe care ne-am asumat-o. Acolo ce avioane vom trimite si in ce numar? Cred ca este nevoie de minim 6 aparate, daca nu chiar de o escadrila. In ritmul asta, nu stiu daca mai putem gasi 48 – 50 de Lancere pe care sa le revitalizam in stocul armatei….sincer. PS Cred ca Soimul nu poate fi luat in discutie pentru a suplini in mod serios, nici macar provizoriu, misiunile supersonicelor care ar trebui sa serveasca pe aceste baze aeriene!
Am vazut reportajul, eu stiam ca va ramane o escadrila largita de MiG-uri, undeva la 16-18 avioane, dar cred ca Adelin stie mai bine. 48 de avioane nu vor fi, asta e clar, poate doar sa adaugam la numaratoare si IAR-99.
Iar distributia e simpla. Vor fi F-16 pe Borcea, MiG-21 pe Campia Turzii, IAR-99 la Bacau si Boboc, transportul la Otopeni si parca niste elicoptere Puma la Timisoara.
Bazele operative ale Fortelor Aeriene pentru Politie Aeriana sunt Camnpia Turzii si Borcea. MK e „americana” si doar o solutie temporara iar celelalte sunt de mult inchise. La Deveselu nu vor fi avioane, e un alt tip de baza acolo.
Nu este obligatoriu ca suprafata pistei sa fie din beton.
In functie de calitatea/compozitia/stabilitatea solului se aleg diverse solutii constructive.
Dalele alea din beton se pot misca independent una de cealalta pentru ca solul de sub ele „lucreaza” in timp deci pentru avioane sensibile nu e chiar asa bun. Asfaltul este ceva mai elastic in aceasta privinta.
In principiu asfaltul respectiv ar trebui sa fie de soi mai putin sensibil la temperaturi ridicate.
Ce ma „roade” pe mine la asfaltul ala este ca pare turnat direct peste pista de beton. Fara lucrari de amenajare sub pista, cele care practic sunt cele mai importante.
Admit si faptul pista de la Borcea era atat de buna, incat n-a fost nevoie de refacere completa. Dar sa dai 32 de milioane de euro pentru o „mana” de asfalt?