Ministrul Apararii ne promite elicoptere de atac

Read Time:1 Minute, 49 Second

Ministrul Apararii ne promite din nou ca Romania va cumpara, nu se stie cand, insa nu prea curand, elicoptere de atac.

Dupa ce s-a tot pupat cu aia de la Bell si de la Airbus, ministrul Les ii da inainte cu elicoptere. Ceea ce e bine, insa am impresia c-o sa fie rau.

Intai declaratia:

„Concepţia pentru înzestrarea cu elicoptere a forţelor armate, vorbesc în acest moment, pentru că atunci când vei discuta de Forţele Terestre şi Forţele Aeriene le vei discuta împreună, inclusiv Forţele Navale, pentru că toţi au nevoie de susţinere aeriană, concepţia pentru înzestrarea cu aceste elicoptere nu este gata încă, probabil într-o săptămână, două, maxim trei, sperăm să o avem.

Dorinţa noastră este de a merge pe o înzestrare cu elicoptere de atac, astfel încât, la momentul în care vom atinge finalizarea resursei de zbor a elicopterelor existente în acest moment, să poată intra în înzestrare şi în serviciu aceste elicoptere noi, în acest moment cred că vor fi elicoptere de atac în special, elicopterele de transport probabil vor fi următorul program pe parte de elicoptere”, a spus ministrul la Radio Romania Actualitati.

Bon. Orizont de timp, intrebati? Pai undeva la retragerea Pumelor. Iar despre retragerea Pumelor din serviciu nici macar nu s-a vorbit. Sa va spun eu din burta? Bine. Din punctul meu de vedere, Pumele nu vor fi retrase mai devreme de 10 ani, minim.

Asta inseamna ca vreo cativa ani, multi, ai nostri vor analiza, apoi vor face comanda de elicoptere si dupa alti ani le vom si avea.

Nu inteleg un lucru. E evident ca Pumele nu-s elicoptere de atac, prin urmare retragerea lor nu ar trebui legata de achizitionarea celorlalte. De ce sa nu insisti acum pentru cele de atac, mai ales ca Bell pare usor disperat sa ni le vanda, deci ar putea iesi o afacere buna, si sa vii cu cele noi de transport peste 10 ani, cand Pumele se vor pensiona.

Sau sa atribui contractul pentru elicoptere de atac acum, iar pe ala pentru cele de transport, probabil cu Airbus, sa-l iei usor, 1-2-3 bucati pe an pana cand ajungi sa inlocuiesti Pumele vechi.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

9 thoughts on “Ministrul Apararii ne promite elicoptere de atac

  1. Poate ar trebui sa-l traga cineva de maneca pe ministru si sa-i spuna ca Romania are de acum peste 30 de ani un proiect de elicopter de atac. Proiectul trebuie doar reluat si adus la zi. Este vorba de IAR-317 „AirFox”, derivat din IAR-316). Cateva detalii aici: https://resboiu.wordpress.com/2011/04/13/proiecte-abandonate-elicopterul-iar-317-airfox/
    Daca asta nu le place ca e prea mic, se poate face unul mai puternic pornind de la Puma. Sau un proiect cu totul nou. Romania are toata tehnologia si resursele pentru proiectarea si productia unui astfel de elicopter. De ce trebuie sa dea banii tarii in afara cand la noi se poate face ceva la fel de bun la nici jumatate din pret?

    1. Productia unui elicopter, mai ales de atac, cere ani buni de cercetari si testari. Chiar daca in trecut am juns la ceva rezultate- un prototip care nu stiu sa fi zburat vreodata, trebuie sa reia cam totul de la zero, pentru ca tehnologia si materialele au evoluat mult din anii 80 si pana acum. Prin urmare, lasand la o parte faptul ca eu personal ma indoiesc ca avem capacitatea tehnologica sa concepem o avionica de nivel 2017, trebuie sa ne intrebam daca nu cumva costurile ralizarii si productiei unui elicopter de atac depasesc achizitia unora noi, sau in cel mai bun caz asamblarea unora straine prin offset, in uzinele din tara. Asa se pune problema.

      1. IAR-317 nu numai ca a zburat cateva sute de ore, dar a fost prezentat la Le Bourget in 1985 si a primit botezul focului in 1989 la propriu (vezi articolul de pe site-ul „Resboiu”). Intr-adevar, un astfel de elicopter nu se poate face peste noapte, sunt multe materiale si tehnologii noi pentru care ne trebuie licente si dotare tehnica. Dar nu putem sta la nesfarsit cu capul plecat si sa luam de pe jos ce ne arunca altii. Poate programul costa mai mult initial. Dar un astfel de elicopter nu trebuie conceput doar pentru Romania. Poate fi vandut si banii pot fi recuperati. Si, in plus, ramanem cu tehnologia si cu oamenii pentru alte proiecte.

    2. In primul rand, perspectivele de comisioane sunt mult mai reduse !
      In al doilea rand, chiar daca dispunem de tehnologie [si dispunem] trebuie sa ne apucam de treaba. Dar, lenea e cucoana mare. Ar trebui luate niste decizii organizatorice, ar trebui ca cineva sa-si asume responasbilitatea. Asta insa ar deranja niste directori, care desigur prefera sa nu faca nimic, mai ales daca merge.
      Iar in ce priveste dotarile ? Daca nu putem sa le facem pe unele, putem sa le achizitionam, eventual numai tehnologia, dar numai pe ele.

  2. Acum aproape 10 ani am angajat 2 tipi din armata, amandoi ofiteri ingineri in domeniul aeronautic. Au plecat din armata pentru ca era jale, tehnologie din anii 60 carpita cu chestii moderne pe unde se poate, dar numai carpita. Cine crede ca avem tehnologia pentru constructia unui elicopter militar modern habar nu are pe ce lume se afla.

    1. Si eu cunosc ingineri de top din domeniu aero. De ex. unul, specialist in aerodinamica, hidraulica si altele, cu zeci de inventii la activ, s-a dus sa lucreze in state. Altul, specialist in motoare de supersonice, proiecteaza turbine pentru termocentrale. Oamenii astia si multi altii ca ei nu-si pot face meseria aici pentru ca nu sunt lasati. Daca ar demara niste proiecte noi si ar fi platiti cum trebuie, s-ar apuca de treaba imediat. Nu avem TOATA tehnologia necesara, dar nici nu pornim de la acelasi nivel cu Burkina Faso, Ecuador sau Papua (fara intentia de a-i jigni).
      O parte din tehnologie trebuie licentiata, o parte trebuie scoasa de la naftalina (exista tehnologie romaneasca pusa bine si nefolosita, im ulte domenii, nu doar aero).

      1. Nu sunt in stare suedezii sa isi faca singuri motoarele de Gripen si facem noi de la zero elicoptere de atac? IAR317 e o gluma proasta, voiau sa faca ceva in cincinalul ala si nu au gasit altceva de facut.

  3. Nu pot sa nu remarc, inca odata, limbajul de semianalfabet al acestui ministru sarac cu duhul. Tare e certat cu limba pe care o vorbeste zilnic.

    Apoi o singura chestie, scurt…….vrajeli de 2 lei. In timp ce ne vorbesc alesii de inzestrare cu detoate(cam ca la shaorma), ei nu fac altceva decat sa taie, sa anuleze si sa amane.

    Am tot atata incredere in ce spun astia, cam cata am in Les Beniamin ca o sa invete liba asta cum trebuie. Un fel de ….poate la o adica, dar nu vrea ca nu are de ce!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Statele Unite au atacat (in) Siria
Next post Baza aeriana Shayrat, operationala dupa atacul american. De ce?