Pana sa fie semnat contractul de achizitie a vechiturilor portugheze avioanelor multirol F-16 Falcon din Portugalia, Romania isi trimite ultimele MiG-uri 21 LanceR la Bacau, pentru o reparatie capitala care le va mai prelungi resursa de zbor.
In cazul visat de ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, F-16 luate la mana a treia din Portugalia vor putea fi folosite de pilotii romani pe cerul Romaniei pentru misiuni de politie aeriana abia spre 2017, deci avem un „gol” de 4-5 ani care trebuie acoperit cu LanceR-ul.
Daca mult-discutatul si scumpul contract Romania – Portugalia va fi amanat din diverse motive (spre exemplu, japca d-aia nesimtita), MiG-urile vor trebui sa asigure securitatea spatiului aerian al tarii ani multi de acum inainte.
„Noi am alocat anul trecut, la dezbaterea bugetului, o sumă suplimentară pentru începerea programului de prelungire a resursei de zbor a MIG-ului şi am întrebat cum funcţionează programul. Anul acesta sunt şase (avioane MiG 21 – n.r.) în revizie capitală, anul trecut au fost patru. Am întrebat ce se întâmplă până în 2016 – 2017, când intră în exploatare celelalte. Programul (de prelungire a resursei de zbor a MiG-urilor – n.r.) este finanţat şi numărul necesar de avioane este şi va fi în funcţiune pentru misiunea de poliţie aeriană”, a precizat, pentru Agerpres, deputatul democrat-liberal Costică Canacheu, care este si presedintele Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor, daca va vine sa credeti.
Iata cum se jogleaza cu resursa de zbor a avioanelor care ne asigura securitatea spatiului aerian si, mai ales, cu vietile pilotilor. Nu ma indoiesc ca LanceR-ul zboara in conditii de siguranta, ca nimeni nu risca sa trimita in aer un avion care nu respecta si cea mai nesemnificativa regula stipulata de producator, insa merita sa ne aducem putin aminte de cateva declaratii date de „oficiali”.
In prima faza, se vorbea de 2010-2012 ca final de cariera pentru 21, ani in care MiG-urile ar urma sa fie retrase din serviciu. Intarzierea (daca nu chiar anularea) programului de achizitie a avionului multirol a „impins”, probabil din pix, resursa de zbor a aparatelor pana spre 2014-2015. Acum, ele trebuie sa zboare pana in 2017 de unele singure iar dupa acel an in paralel cu F-16 la mana a treia!
Intelege cineva logica asta?
Dar de ce mai dureaza pana in 2017 aducerea acestor avioane resapate – din ce inteleg ele ar fi gata de livrare maine.
Pacat de aviatia romaneasca, a fost una de traditie.
Romania e acum doar o piata de desfacere pentru produse aruncate de altii.
Pai nimeni nu ne spune de ce… cum nu ne spune ceva mult mai important – pe ce se duce diferenta dintre 120 de mil de dolari, cat costa avioanele, si 690 mil de euro, cat va fi costul programului de achizitie…