Am dat de curand peste o stire. O sa v-o prezint asa cum am citit-o, dupa care o sa incerc o serie de comentarii personale.
„Azi, 15.10.2015, la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii s-au înregistrat două zboruri în premieră. Căpitanii Lucian Boghea „Boogye” şi Georgel Ciolan „Osy” au zburat pentru prima dată în simplă comandă avionul MiG-21 LanceR în calitate de piloţi ai bazei.”
Exista si un album foto cu cei doi publicat pe pagina de Facebook a revistei Cer Senin.
Ce m-a frapat pe mine a fost gradul celor doi. Capitanii. Nu sublocotenentii, nici macar locotenentii. Nu, capitanii. De ce este frapant pentru mine? Capitan in Fortele Aeriene Romane, si presupun ca in Armata Romana, ajungi in mod normal pe la 28-30 de ani. Iar oamenii astia doi intai au primit gradul de capitan si abia apoi au zburat in simpla pe 21 la Campia.
Hai s-o luam putin altfel. Parcursul unui pilot militar de supersonic, pilotul de vanatoare, este urmatorul: Academia Fortelor Aeriene – Scoala pentru Aplicatie a Fortelor Aeriene – Baza 95 Aeriana Bacau, unde se face trecerea pe 21 – Baza Aeriana la care ai fost repartizat.
Din cate stiu eu, si unde gresesc rog sa fiu corectat de cei care au mai multe informatii, repartizarea catre o baza aeriana se face dupa absolvirea Academiei, insa pilotul nu ajunge imediat acolo, ci mai petrece cativa ani pregatindu-se pentru acest pas. Zboara, de obicei, la Bacau, pe IAR-99 si pe MiG-21, daca este foarte norocos. Tot la Bacau se face si trecerea pe supersonic, la Bobocu „apogeul” fiind IAR-99.
Despre asta vreau sa va vorbesc acum, despre perioada asta dintre primirea aripilor si momentul efectiv in care ei devin piloti de vanatoare intr-o baza aeriana. Este o perioada enorma, de 5-6 ani de zile, poate chiar mai mult. Sunt 5-6 ani de zile, poate mai mult, in care zbori de regula foarte putin, cat sa nu iti pierzi complet deprinderile abia descoperite, si in care te intrebi daca asa va fi toata viata ta de pilot.
Este momentul in care multi aleg sa renunte la visul de zbura 21 pentru a zbura pur si simplu, fie ca o fac pe Soim, pe Spartan sau Hercules, sau pe Puma sau Alouette.
Sunt putini cei care aleg sa stranga in continuare din dinti si sa isi urmareasca visul. Nu sunt mai buni sau mai piloti ca ceilalti, pur si simplu isi doresc mai mult sa ajunga la mansa supersonicului.
Iar dupa ani si ani de zile de asteptare si framantari, aflam ca doi capitani au efectuat primul zbor in simpla comanda cu MiG-21 la Baza 71 Aeriana.
Nu ii cunosc pe Boogye si Osy, dar nu pot decat sa ma inclin in fata tenacitatii lor si sa le urez ca, de acum inainte, sa recupereze toate orele de zbor pe care nu le-au avut. Iar celor mai tineri, care urmeaza sau vor urma acelasi drum, nu le doresc decat sa se tina de el si, poate, va fi mai scurt. Mai normal.
Colegii lor de promotie de la Borcea au zburat in simpla comanda in baza lor de cand erau locotenenti .
In aviația romana, prioritare sunt cheltuielile, pentru benzina și avioane, nu pregătirea piloților…..
In acest fel, rămân mai multi bani pentru risipit si furat.
Repartizarea la o baza se face imediat dupa ce termini studiile de liceetnta dupa media pe care ai obtinut-o. Media se calculeaza astfel: (media notelor obtinute la examene in cei 3 ani de studii + nota de la liceenta)/2;