Italia dezvolta un nou avion de antrenament

Read Time:1 Minute, 9 Second

Foto: The Aviationist
Foto: The Aviationist
Italienii par pusi serios pe treaba in ceea ce priveste avioanele militare si sunt gata sa dezvolte un nou aparat de zbor destinat antrenamentului pilotilor.

Este vorba despre un avion ce va fi folosit de italieni, dar nu numai indraznesc sa spun, pentru faza initiala a pregatirii pilotilor.

Noul T-344 V.E.S.P.A. (Very Efficient Smart Power Aircraft) nu este chiar nou si a fost prezentat recent de Fortele Aeriene Italiene intr-o varianta mock-up, la un eveniment sustinut la baza aeriana Cameri.

De ce spun ca nu e nou? De fapt, n-o spun eu, ci cei de la The Aviationist, care afirma pe buna dreptate ca T-344 este actualizarea unui proiect din anii ’80, Caproni C-22J pe numele sau.

Daca ne luam dupa specificatiile vechiului C-22J, noul avion de antrenament initial va avea doua motoare Microturbo TRS 18-046, o viteza maxima de 480 de kilometri pe ora si un plafon de serviciu de 7.600 de metri. Totusi, dat fiind faptul ca va fi un model dezvoltat pentru Fortele Aeriene, performantele ar putea fi mai bune.

Dupa Textron Scorpion, T-344 vine sa confirme noul trend al industriei, acela al modelelor usoare si ieftine.

P.S. Mie tot mi se pare ca arata ca un planor.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

4 thoughts on “Italia dezvolta un nou avion de antrenament

  1. E vorba de un trainer eficient; e doar o etapa intermediara in pregatirea pilotilor, trebuie sa fie cat mai ieftina pentru ca nu o sa ramana cu prea multe din urma ei – trecerea de la avioanele simple si lente cu care se face scoala de zbor primara (primele 50 de ore de zbor) la cea pe reactie (subsonice care totusi zboara cu ~ 900 km/h) e destul de brutala, un avion intermediar ieftin cu care sa poata invata usor si ieftin si bazele acrobatiei aeriene chiar e util la casa omului. Pardon, la scoala de zbor a unui stat.
    Si avionul asta e mai avansat ca un Iak 52.

    PS. La Bobocu cu ce se iese pe simpla si pe ce se trece ulterior?

      1. Arata intr-adevar ciudat, iar motorasele alea doua nu sunt prea puternice, dar daca ajunge totusi la 480 km/h cu motorasele alea atunci forma asta e chiar explicatia 🙂

        Si e tandem, pe deasupra, configuratie care nu ajuta la performante. Cockpitul arata ca unul de ULM, am vazut de fapt ULM-uri care arata mult mai bine (ex: Pipistrel Virus SW, a fost unul in configuratie maximala la BIAS 2015 in al carui cockpit m-am jucat vreo 10 minute cu aparatura de bord); structura iar seamana cu una de ULM, cabina imi aminteste (nu prea placut) de Festivalul romanesc, per total e un super-charged ULM cu reactie – tehnologia e accesibila, costul nu ar trebui sa depaseasca 250.000 de Euro bucata, mult mai ieftin decat un turbopropulsor performant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Au cuvantul salvatorii: Escadrila 863 Elicoptere – Mihail Kogalniceanu
Next post Romania cumpara „bunatati” pentru F-16