IGSU a ales elicopterele Black Hawk. Rezultatul e contestat de Leonardo

Read Time:2 Minute, 19 Second

Inspectoratul General pentru Situații ed Urgență a selectat elicopterele Black Hawk, oferite de polonezii de la PZL Mielec, însă rezultatul acestui concurs de oferte este contestat de italienii de la Leonardo.

În urmă cu aproape un an și jumătate, IGSU lansa o licitație publică ce avea ca obiectiv achiziționarea a maxim 12 elicoptere medii/grele multirol pentru flota Inspectoratului General de Aviație al MAI. În cursă s-au înscris 3 producători europeni, anume PZL Mielec, cu Black Hawk, Leonardo Spa și Airbus Helicopters Romania.

Date fiind solicitările părții române, tipul aparatului înscris în competiție de cele 3 companii este secret. Știm că black Hawk a câștigat pentru că este singurul elicopter produs de polonezi.

Potrivit celor de la economica.net, rezultatul licitației a fost anunțat pe 17 septembrie și imediat acesta a fost contestat de Leonardo.

Italienii au propus 12 elicoptere la un cost total de 299 de milioane de euro, cu aproape 10% mai mare decât cel estimat de IGSU în momentul lansării licitației, iar problema pe care o reclamă este una inedită.

Cei de la Leonardo spun că, după ce au văzut ofertele, cei de la IGSU trebuiau să revină către ei și să le ceară ajustarea costului pentru ca acesta să se încadreze în limitele bugetului pentru program, acesta fiind un pas firesc în procesul de negociere competitivă.

De ce au oferit elicoptere la un preț mai mare decât cel anunțat de partea română nu au spus.

Revenind la PZL Mielec, compania poloneză este subsidiară a Lockheed Martin și produce elicopterele Black Hawk sub licență americană.

Polonezii au și un memorandum semnat cu Romaero prin care românii vor deveni centru național de mentenanță (MRO – Maintenance, Repair and Operations) pentru Black Hawk, astfel că industria națională va fi implicată până la un punct în operarea viitoarei flote de elicoptere.

Trebuie spus că oferta celei de-a treia companii, Airbus Helicopters, a fost respinsă deoarece francezii au propus un maxim de 8 elicoptere, pe când IGSU își dorește 12 aparate.

În ceea ce privește costurile, PZL Mielec a propus Black Hawk configurate pentru misiuni pe uscat la un preț de 22,72 milioane de euro, fără TVA, per aparat și Black Hawk configurate pentru misiuni maritime la un preț de 22,77 milioane de euro, fără TVA, per aparat.

A fost cea mai ieftină propunere dintre cele 3, italienii având costuri de 24,35 milioane de euro și, respectiv, 26,05 milioane de euro pentru fiecare dintre cele două tipuri, în timp ce Airbus Helicopters a venit cu niște prețuri uriașe, de 31,59 și 32,99 milioane de euro per aparat.

Poți asculta mai multe despre acest subiect în podcastul nostru de pe Youtube:

De asemenea, poți asculta podcastul și pe platformele de streaming:

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “IGSU a ales elicopterele Black Hawk. Rezultatul e contestat de Leonardo

  1. Salutare,
    DPDV tehnic, combativ sunt cele mai bune aparate de zbor, insa nu stiu cat de bune sunt pentru SMURD! Trebuiesc aparate de zbor usoare si usor manevrabile , iar black hawk sunt aparate grele 🙂

  2. SUA e plina de Black Hawk civile, folosite pentru salvare, stingere incendii, etc. Nu mai zic si de cele pentru armata, mii de elicoptere.

    Ca nr de aparate in uz nu se compara cu celelalte si va fi mult mai ieftin de exploatat. Si se dovedesc si mai ieftin de cumparat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post SUA trimit avioane F-15E Strike Eagle la Borcea
Next post Japonia are portavion | VIDEO