IAR-99 TD (Technology Demonstrator – Demonstrator Tehnologic)

Read Time:3 Minute, 11 Second

tdProiectul IAR-99 TD (Technology Demonstrator – Demonstrator Tehnologic, na, ca au aflat unii si de la ce vine misteriosul TD) a revenit in actualitate mai puternic ca oricand dupa ce a fost prezentat in cadrul salonului „Inventika”.

Bine, n-a fost prezentat avionul propriu-zis, ci o machetuta insotita de o bucata de carton pe care erau inscrise cateva din caracteristicile noi pe care „noul” avion ar urma sa le aiba.

Inainte de a comenta ceva, e important sa le spunem. In primul rand, 99 TD ar urma sa aiba un nou motor, batranul RR Viper urmand a fi pensionat, iar in locul sau fiind pus modernul Honeywell F124-GA-100. In al doilea rand, radar AESA! Da, da, ati citit bine, 99 TD este prevazut cu un radar AESA, care va fi inghesuit in noul bot „de rata” al avionului.

Si-ar mai fi niste lucruri ca integrarea unui sistem de comunicatii, reconfigurarea sistemului de armament si integrarea inclusiv a uor suporti de rachete in varful aripilor, aer conditionat in cockpit, modernizarea sistemelor de la bord si altele asemenea. Un fel de „full fara piele si trapa”.

Stiu, glumesc si pentru unii e un subiect destul de sensibil. Dar hai sa stam putin stramb si sa judecam drept.

Motoare noi, Honeywell F124-GA-100 fiind cele vizate. Nicio problema pana acum, fiind motoarele folosite pe L-159 si pe M-346. Dar, si aici e un mare dar, motoarele astea costau in 2005 cam 2,5 milioane de dolari bucata. Bucata! Ce facem, dublam costul avionului doar prin schimbarea motorizarii? Ca sa nu mai vorbim de costurile reproiectarii partii posterioare.

Radar AESA. Serios? Radar AESA? Radar AESA pe un avion de antrenament? In conditiile in care Romania se chinuie, la propriu, sa cumpere o amarata de escadrila de F-16 la mana a treia, care, apropo, nu vor avea radar AESA, cineva s-a gandit ca ar fi bine sa-l puna pe 99 TD? De ce? La ce bun? Sa pregatesti pilotii pe un avion, presupunand prin absurd ca 99 TD va exista, pentru ca apoi acestia sa constate ca F-16 AM Bk.15 MLU e complet diferit?

Din prezentarile astea ale TD-ului mie mi se pare ca Avioane Craiova nu prea stie pe ce lume traieste. In primul rand, Romania nu-si va permite niciodata acest avion. Romania nu-si permite nici macar Soimul, ba nici chiar 99 Standard, care e cam cel mai ieftin avion din lume la categoria lui. Isi imagineaza cineva ca in 5-6 ani vom fi o mare putere economica dispusa sa „sparga” cel putin un miliard de euro pe 2-3 escadrile de 99 TD?

In al doilea rand, la export usile sunt inchise, iar asta au aflat-o cehii pe propria lor piele cu L-159 ALCA, un proiect foaaaaaaarteeee asemanator cu 99 TD care s-a dovedit a fi un esec de proportii desi Aero Vodochody a avut parteneri americani de prima mana, si ei interesati ca produsul finit sa se vanda.

Din 72 de bucati construite, Fortele Aeriene Cehe folosesc doar 25! Doua escadrile! Ei au avut mare noroc reusind sa mai dea alte doua escadrile in SUA, unei firme private, restul aparatelor construite ruginind in „conservare”. Acum, cui isi imagineaza Avioane Craiova ca va vinde 99 TD, mai ales in conditiile in care Romania nu si-l va permite? Pentru ca, odata ce vor creste costurile, avionul isi va pierde singurul mare avantaj, anume pretul foarte mic comparativ cu concurenta.

Iar daca te apropii de costul unui L-159 sau al unui M-346, care ar fi motivul pentru care cineva ar refuza doua avioane utilizate de mai multe tari, testate, care si-au demonstrat capabilitatile, alegand unul complet nou pe care nici macar tara producatoare nu-l cumpara?

Foto via rbnpress.info

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

21 thoughts on “IAR-99 TD (Technology Demonstrator – Demonstrator Tehnologic)

  1. Pai sa judecam drept stand aplecati spre partea stanga. Nu se justifica radarul AESA atata timp cat avem atatea radare bune, zic eu, pe care le putem recupera de pe Lancerele retrase din folosinta, sau ce vor fi retrase in viitor. Daca F 16 nu au AESA, IAR-urile DT/XT de ce vor avea? Cineva pe RoMilitary spunea ieri ca se justifica investitia doar daca Romania va cumpara F 16 cu AESA si complementar, daca se pregateste un alt avion la AV Craiova, in viitor. Greu de imaginat asa ceva, dar teoretic posibil. Am vazut macheta DT-ului…oribila. Sper din toata inima ca avionul asta sa nu moara, sa reuseasca sa fie produs macat intr-un exemplar, iar asta doar ca sa nu moara INCAS-ul si fabrica de avioane si sa mai capete ceva experienta, ca de mult sta pe loc. Eu unul nu as da banii pe asa ceva…mai ales pe radarul ala, cand noi avem radare bune si gratuite pe stoc. Daca prezentau un proiect total nou, chiar futurist ca design, eram de acord. Dar asa…cu o ciorba reincalzita ma las pagubas. Ce sa zic…eu le urez noroc, dar s-ar putea sa moara cu proiectul in brate daca nu schimba ceva, cat se poate de repede. Sau poate ma insel eu, iar IAR DT este doar platforma de testare a noilor tehnologii pentru un nou IAR si cam aia e. Cam ce fac chinezii cu invizibilele lor. Tot ieri spunea cineve pe RoMilitaty, ca de la IAR DT(functional)..pana la un supersonaic(limitat)…mai e cam o treime din drum de parcurs. Voi ce parere aveti…sa fie adevarat? Sa se lege cumva de proiectul asta? Login vorbind, altfel nu se justifica efortul! Shalom…

    1. Totul se reduce la bani: Romania n-are bani nici de 99 Standard, cu siguranta nu va avea bani pentru 99 TD.

      99 TD poate fi o platforma de testare, dar asta ar inseamna ca exista „pe teava” un nou proiect viabil. Ceea ce nu exista 🙂

      Iar de la TD functional la un supesonic e cale atat de lunga… TD-ul ar fi o dezvoltare a lui 99, cam ce este L-159 pentru L-39. Pe cand un avion construit de la zero, care sa mai fie si supersonic…

      1. Eu inteleg perfect treaba cu banii, tocmai de asta ma mira si pe mine acest TD si ceea ce-l compune. De asta cred ca este in fapt o platforma de testare, ca altfel nu vad sa merite asa investitie pe o asa ‘Rata fara pene’. Ma rog…om trai si om vedea. Daca se are in vedere testarea componentelor pentru un viitor avion…supersonic sau chiar subsonic(dar de cu totul alta generatie), are rost investitia in acest proiect, altfel nu vad de ce s-ar produce asa ceva la scara mare/medie/mica! IAR DT este o ciudatenie dpdv al designului si cu atat mai mult al componentelor sale. Sa fim seriosi….nu avem nevoie de un Soim varianta 2.0 Avem nevoie de un alt avion. Din pacate noi nu facem decat sa ne prelungim agonia, nu sa salvam pacientul de boala. Daca vor sa sparga banii pe porcarii, nu au decat…..dar alternativa se pare ca au, atata timp cat se vrea cheltuirea unei sume imense pentru acest non sens care se numeste DT. In toata povestea asta, eu de un singur lucru nu ma indoiesc…anume de capacitatea romanilor de asi insusi anumite tehnologii si de a le dezvolta si imbunatatii ulterior. Noua, pe langa bani, ne plipseste vointa si implicarea. Noi nu suntem indieni sa ne rupem coatele degeaba si sa nu avem niciun rezultat dupa un lung amar de timp. Tocmai de aia spun jos palaria in fata celor care vor acest proiect, chiar daca nu-l vad cu ochi buni!

  2. Nici eu nu vad rostul unui radar AESA, lasand la o parte cresterea de pret. As fi preferat un sistem IRSI_T in bot decat un radar.
    Socant as spune, unul din scopurile noului „99TD este si misiunea aer-aer, aceasta fiind pseudo-logica radarului…
    Prin aer-aer trebuie sa intelgem, cred eu, nu vanatoare usoara ci posibilitatea de a dobora elicoptere, pentru ca la viteza lui altceva nu prea poate sa faca si oricum nu-si permite sa decoleze cu 2xAMRAAM, 2X IR plus containerul cu tunul de bord, configuratie minima-necesara pentru lupta aeriana…

    Saptamana viitore voi fi in masura sa va ofera ceva mai multe amanunte despre ce vor sa faca.

    1. La un momentdat am inteles ca vor sa faca pe dracu’ in patru sa suplineasca F 16 pentru politie aeriana, ca sa mai scada din pret…ca e tare scump la ora de zbor. Poate asa se justifica radarul si capacitatile aer – aer. Dar nu inteleg partea cu motorul asta slab si cu aerodinamica primitiva si total inoportuna pentru acest tip de misiuni. Cei drept, daca reuseste sa zboare la o altitudine mare, reuseste sa intercepteze un avion de pasageri ratacit/deturnat sau ceva de genul, nu si ceva militar. Ma rog, poate ca daca ceea ce am scris eu mai sus are cea mai mica sansa sa se concretizeze vreodata(Dt-ul la fie doar platforma de testare pentru altcava), atunci se justifica efortul si investitia.

      1. Deocamdata eu personal nu am confirmare ca va fi Honeywell-ul. In privinta misiunilor aer-aer, la 850-9ookm/h nu prea ai ce face…
        Prefer un trainer modern cu o capacitate limitata de atac la sol si sper sa nu se arunce sa incerce sa-l faca bun la toate.
        Tot asa cum nu vad logica integrarii STAR 80L pe „99 sau pe Socaturi…

  3. Mulțumesc pt.informație,am crezut că ai ceva cu mine,sînt nou venit aici la prima postare,am citit si alte asticole și comentarii și am decis sa-mi exprim punctul de vedere.

  4. Din câte ştiu, Nicolae Ceauşescu a aprobat prin 1972-1973 cumpărarea licenţei pentru 500 de motoare Rolls Royce Viper: 400 de bucăţi pentru 200 de IAR-93 şi 100 de motoare în rezervă. Nu ştiu câte au mai rămas întregi până în 2014 şi ce resursă mai pot avea acestea, în cazul în care se discută despre echiparea IAR-ului 99 TD cu Viper. În opinia mea, varianta acesta nu are rost să mai fie menţionată în discuţiile serioase. Cât priveşte alte motoare pentru pasărea de pe planşetă, există o singură expresie potrivită: „Vise, taică, vise!”. Cine să pună cap la cap infomaţiile, cine să le analizeze, cine să împartă bugetul şi cine să lucreze la Craiova? După ce se răspunde serios la aceste întrebări, putem merge mai departe de faza machetei din carton şi lipici.

  5. @ Petre Opris:

    Conform unui studiu de prin 2009, mai erau in conservare 48 de motoare Viper 632 – 41 care ar fi trebuit aduse la Standard 680-43 (foarte probabil impreuna cu FIAT si – evident – RollsRoyce). Asta pentru 38 de ’99 de noua generatie (cu 10 motoare pastrate ca rezerva).

    @ Marius:
    Nu Avioane Craiova „impinge” proiectul asta, ei se ocupa doar de „reconfigurarea” lui 7003 (proces in derulare de aproape un an, daca nu mai bine) si de fabricatia „de serie”, evident, daca va fi cazul. Gaselnita cu AESA este a INCAS-ului, pe principiul „Punem, ca nu ne doare gura”.
    Pana atunci, trebuie apreciat faptul ca intr-un final, militarii vor primi (poate) modificarile pe care le-au cerut timp de mai bine de 25 de ani.

    1. Foarte interesant ce spui. Ai idee ce anume s-a modificat la 7003 pana acum?

      Si nu inteleg un lucru din postul tau, Avioane Craiova/ INCAS vad 99 TD ca pe o evolutie a lui 99, gen Soim, sau ca o dezvoltare separata? Adica ar vrea sa construiasca 99 TD de la zero sau sa modifice avioanele construite si livrate deja?

      1. @ LanceR
        Nu stiu unde s-a ajuns cu modificarea lui 7003. Oricum se va umbla destul de mult la celula.
        Studiul preconiza remotorizarea cu Viper 680 celor deja operationale si fabricatia unora noi (pana la 38 in total) si fabricatia unei noi generatii cu motor turbofan…

    2. Nu am ştiut până acum câte motoare Viper au mai rămas disponibile. Este bine că oamenii din România au idei, însă întrebarea principală rămâne: Cu cine şi unde produci avionul respectiv?

  6. Interesant ce spui tu, poate reusesti sa ne dai mai multe detalii despre acest proiect si daca e posibil…ceva detalii despre cat de credibile pot sa fie informatiile pe care le-ai primit(cineva din INCAS sau AV Craiova, armata e.t.c.)? Legat de ultima parte, avionul ce se vrea nou construit(TD), va fii un avion pur demonstrator si de testare pentru ceva nou, sau asa ramane pe macheta prezentata si pe care o avem in poza articolului……bot de rata, asta? Acum ceva timp a aparut un articol, pe tehnomil, parca…ce prezenta unele proiecte si studii ale COMOTI pentru realizarea unor componente, pentru realizarea unor motoare turbofane de generatie noua in Romania. Acolo se lucra la aliaje, compozitii e.t.c. Cam veriga slaba a indistriei aeronautice romanesti. Iar daca ne uitam pe site-ul INCAS-ului, acolo se regasesc de ani buni studii legate de studierea materialelor compozite pentru tipul de avioane de noua generatie si parca si ceva legat de motoare! Sa se lege treburile astea cumva si sa aiba legatura/conexiuni intre ele pentru ceva nou ce se pregateste? Pe un 93 ramas necasat, acum cativa ani se faceau niste teste hidraulice la sol…de ce? Poate exista o sansa, fie ea cat de mica, sa se aiba in vedere realizarea unei noi generatii de avion de atac la sol, un nou IAR 93…adus la zi, odata cu terminarea si testarea tehnologiilor de pe TD? Un fel de facem un no 99 Soim, apoi ne focalizam atentia si experianta acumulata catre un nou IAR 93? Astept raspunsuri si pareri!

    1. Nu stiu cam care ar fi diferenta de pret intre Iar-93 si Iar-99, excluzand faptul ca primul are 2 motoare…daca diferenta consta in mare doar in pretul celui de-al doilea motor atunci eu cred ca este absolut inutil sa produci Iar-99 TD pentru ca mai bine faci un Iar-93TD, care permite si zborul supersonic deci poate prelua si rolul de politie aeriana.

  7. EU ZIC CA DAC AR FI SA FACA UN DEMONSTRATOR CEL MAI IMPORTANT AR FI SA IL FACA TRANSONIC ROMANIA ARE SI DUCE LIPSA DE AVIOANE DE LUPTA O PLATFORMA TRANSONICA NEAR ASIGURA UN NUMAR CONSISTENT DE AVIOANE DE CARE DUCEM LIPSA .DEOCAMDATA E LA STADIUL DE MACHETA DAR CONTEAZA FOARTE MULT CU CE TIP DE MOTOR VA FI ECHIPAT . EU MAS BUCURA SA VAD UN NOU PROIECT DE AVION DE ANTRENAMENT DAR SA NU CUMVA SA AIBA SI PROIECTUL ASTA SOARTA X T ULUI CA LA NOI DACA SAR PUTEA CONSTRUI GRATIS AR FI BINE SI CRED CA SI ATUNCEA POLITRUCII NOSTRI AR FI IN STARE SA BAGE BETE IN ROATE CA NU IESE COMISIONUL

  8. Pe langa Alenia Aermacchi M-346 Master si alte avioane din clasa aia IAR-ul e praf. La un singur capitol o ducea bine – pretul – si asta era un avantaj pentru exportul in tzari foarte slab dezvoltate.

    Romania are o problema serioasa cu investitul si pierdutul timpului cu carpeli si adaptari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post <!--:ro-->Statul Islamic ia inaltime. Extremistii folosesc avioane de vanatoare capturate in Siria<!--:--><!--:en-->Islamic State gets airborne with Syrian Air Force’s jets<!--:-->
Next post Incident cu MiG-21: Un LanceR de la Campia Turzii si-a „pierdut” rezervoarele suplimentare