Pentru ca a fost BSDA 2016 si pentru ca acolo a fost prezentat un mock-up al partii frontale a ceea ce se doreste a fi IAR-99 TD, m-am gandit sa vorbim inca o data despre acest proiect.
Din capul locului va spun ca mie nu mi se pare realizabil, asta ca sa treceti peste tonul pesimist al articolului 🙂
IAR-99 TD isi propune, asadar, sa fie mai mult decat o simpla evolutie a batranului Soim. Practic, daca tot ce-a fost asternut pe hartie va fi si pus in practica, noul 99 va putea concura cu succes cu orice trainer modern.
Cea mai importanta modificare si cea care va fi cel mai usor de observat este instalarea in „nas” a unui radar AESA SELEX Galileo Vixen 500E. Stiu, si eu m-am gandit la asta, cum ar fi sa avem F-16 AM/BM si radare AESA pe 99. Ar fi amuzant, intr-o anumita masura.
A doua modificare majora o reprezinta remotorizarea, pentru ca toata lumea este constienta ca batranul Viper e depasit. Iar aici apare o problema, pentru ca nimeni nu pare ca stie ce motor va fi pus pe el. Daca va fi pus, pentru ca am impresia ca va ramane in configuratia actuala pentru prima faza a testarii.
Se vorbeste pe la conturi, la nivel de zvon, ca s-ar putea incerca motoarele aflate in uz pe cele mai moderne avioane din categoria lui, Honeywell F124-GA-200, care e pe MB-346, sau General Electric F404, care e pe KAI T-50. Vorbim insa de zvonuri si nimic mai mult.
Alte modificari ar fi montarea asa numitului „glass-cockpit”, adica inlocuirea majoritatii instrumentelor analogice cu display-uri multifunctionale, precum si instalarea unui sistem inteligent de armament.
INCAS-ul zice ca dupa aceste modificari TD-ul o sa fie capabil chiar de misiuni de Politie Aeriana, cele care ne intereseaza atat de mult pe noi…
Din reactiile lor foarte optimiste, se pare ca TD-ul, intr-o forma incipienta, ar urma sa ajunga la CCIZ de la Craiova undeva in acest an. Hmmm, raman circumspect, dar mai vorbim.
La machete,poze și promisiuni nu ne întrece nimeni,poate doar gringo. Nu prea cred că ne dă voie gringo săl facem în serie.
Care e mai bun ca platforma, IAR-99 TD sau asta:
https://www.aviatiamagazin.com/headline/video-sarbii-ar-vrea-sa-modernizeze-geamanul-lui-iar-93/
Adica, daca vrei politie aeriana, nu umbli la aripa deloc la TD? Ai IAR-93 care merge manusa pe cerinte… Unde le e capul astora? Ma uit la sarbi si plang …
Din punctul meu de vedere, niciunul. 99 e avion de antrenament, partea cu Politia Aeriana ar fi pentru a justifica radarul AESA, remotorizarea si sistemul de armament. Dar o sa iasa o ciorba, prea scumpa pentru pregatire avansata si prea slaba pentru misiuni de lupta.
93 e o platforma deja perimata de atac la sol. In epoca multirolului ar fi sinucidere economica sa incerci sa invii 93-ul. Asa cum tind sa cred ca nici sarbii nu vor face cu Orao.
Mai ramane o intrebare….cine finanteaza acest proiect, cu tot cu partea practica, nu doar studiul? Ma refer la demonstrator-ul in sine, adica achizitia motorului, a radarului si restul de acareturi?
Presupun ca e vorba de niste milioane bune, nu e joaca?
E tare dubioasa ‘dezmortirea’ asta subita, chiar daca este clar ca ea este mai mult decat necesara, daca nu vrem sa ingropam de tot cercetarea aeronautica romaneasca!
Pai finantarea imi imaginez ca apartine INCAS si MApN, prin CCIZ.
https://www.youtube.com/watch?v=RJyPjBRvw2s
Ete ce zic cei de la Craiova(Centrul de incercari in zbor) ca noul motor este deja in tara. Si ca urmeaza sa inceapa testele. interesant! 🙂
Da, o fi vreun motor warp sau ceva ultrasecret de nu-i dau numele nici macar acum. 🙂
De fapt, IAR-99 TD nu e atat de departe precum se crede, am vorbit cu cei de la standul Incas si lucrurile sunt surprinzator de avansate.
Partea cu motorul e deja clarificata – deja cei de la Incas au cumparat un motor Honeywell (nu mai retin care model) in 2014 si se lucreaza la integrarea lui. Ramane ca Avioane Craiova sa il monteze pe fuselajul unui avion pe care il pune la dispozitie MApN.
Radarul AESA Vixen 500 va fi montat in botul alungit. Radarul e unul nou dar totusi consacrat – e in uzul SUA din 2012 pe avioanele US Customs and Border Protection.
Tocmai ce a fost comandat si de US Navy pentru flota de avioane C-26 – interesant ca acolo va fi integrat de Elbit. La stand era un tip Zvi care povestea despre avionica, am impresia ca ei se ocupa de asta.
https://www.flightglobal.com/news/articles/vixen-radars-to-boost-us-navy-c-26-test-fleet-425111/
Nu avea sens sa ia un radar mai mare, gen Raven sau Vixen 1000 tot de la Selex ES pentru acest avion care e totusi un LCA, deja cred ca Vixen 500 e similar sau chiar mai puternic decat ce au pe F-16. Si e AESA…
Ramane de vazut daca Avioane Craiova si Incas reusesc sa convinga MApN sa le dea prima comanda de upgrade al unui avion IAR-99 clasic – probabil se va incepe cu cele cu avionica veche si se va face si o prelungire a resursei de zbor in acelasi timp.
Logic ar fi sa primeasca aceasta comanda, si sa faca avionul dupa care vom mai vedea cum zboara si daca le fac si pe celelalte – dupa cum e flota aeriana a Romaniei eu as zice ca ar fi cea mai inteligenta solutie si ar da de lucru si la specialistii romani.
In continuare cred ca acest avion nu are nici o legatura cu ce se vrea. Atata timp cat ai la dispozitie o platforma mult mai modernizabila, mai buna pentru viteza, ai spatiu mai mare de radar si ma refer la 93 iar tu bagi bani tot in 99, care si-a atins limitele deja, e clar ce experti avem si ce bani se baga… Vreau si eu sa vad daca prin noua motorizare se obtine macar viteza 93-ului cu motorizare veche. Cum ar fi aratat 93 cu modernizarile aduse TD? Vreau sa vad cum fac ei politie aeriana cu TD.
eu nu sunt inginer de aviatie, dar sa luam asa, cazul de business – IAR-99 vreo 22 in uz, din care vreo jumatate nemodernizate. folosibile ca trainer sau LCA.
IAR-93, toate scoase din uz, pe la fier vechi.
s-ar putea construi un caz de business cu avioane IAR-93 modernizate noi, cu yogoslavii scosi din ecuatie, un monomotor sa fie ieftin de operat, transformat in biloc ca sa fie si trainer, etc – dar deja s-a intamplat asta si s-a facut IAR-99.
e destul de logic ce facura oamenii. Faptul ca ii schimba motorul il va face mai puternic.
platforma TD e data doar de avionul disponibil pentru teste si de nevoia de upgrades.
nu as exclude si constructia de avioane noi, dar e greu de crezut ca vor fi bani in viitorul apropiat, poate doar daca apare un export, dar pentru asta iti trebuie si o comanda de la fortele aeriene nationale – nicio alta tara nu va cumpara ceva ca launch customer.
deci logic ar fi sa faca un upgrade la flota existenta si sa ii creasca capabilitatile pe cat posibil, tinand cont ca nici nu prea mai avem flota de supersonice.
Pai da mai tata, dar nu o sa faci in veci politie aeriana cu 99 TD. Tu prezintilucrurile strict din punct de vedere economic, eu le prezint prin prisma performantelor. 93 TD remotorizat ar fi devenit supersonic, asta dintr-un transonic. In comparatie 99 TD nu devine nici macar transonic, cu toata remotorizarea lor. Pachetul de modernizare TD cred eu, nu are nici un rost sa-l aplici pe o flota deja imbatranita, pentru ca 99 nu mai e demult vreun tinerel. Avioanele sunt deja vechi si cred ca e nevoie de repornirea productiei, ori daca se ajunge sa se produca avioane noi, nu inteleg de ce n-am face 93-ul, singuri, fara sarbi. Iar legat de capacitatea de lupta, sa fim seriosi, nu exista comparatie intre cele doua. 99 este un trainer si atat, 93 este avion de lupta, care poate deveni si multirol, viteza fiind un factor extrem de important in lupta aeriana, pentru ca lupta la sol sa zicem ca o poate face si 99-le, ca tinta sigura, cu incarcatura f mica fata de 93.
Acest IAR TD/XT se vrea un simplu demonstrator si nimic mai mult. De aici au de gand sa plece cu un viitor avion de efectuat politie aeriana, asta daca si MAPN-ul vrea cu adevarat asa ceva. Asta e ceea ce au afirmat ei mai demult si inclin sa cred ca asa or sa faca. Encutescu a dat ceva tarcoale prin Coreea de Sud interesandu-se de FA 50, deci ceva ceva interes exista! 🙂
Cat despre platforma 93, ea are avantahe si dezavantaje. E proiectat pentru atac la sol, are aripile dispuse gresit pentru aer aer. Insa platforma lui 95 e mult in target. Cred ca daca se va face ceva, daca armata vrea cu adevarat, vor pleca de la studiul si demonstratorul TD si vor dezvolta viitorul proiect utilizand platforma lui IAR 95. Este mult ma adecvata pentru asa ceva decat 99 sau 93. Pe model FA 50. Nu cred ca XT-ul actual va vedea lumina zilei pe linia de productie, poate doar modificarea numarului existent in dotarea FoAf de IAR 99 Standard, nici macar Soim. Eu asta am dedus din spusele lor de acum cativa ni, ca vor un simplu demonstrator din TD, cu care sa testeze viitoarele componente ale unui posibil avion de politie aeriana. Daca ar utiliza 93-iul, asta ar insemna sa-i aduca modificari majore, lucru care banuiesc ca ar avea costuri mai mari decat sa reproiectezi 95-iul pe cerintele tale actuale.
Cat despre IAR 99 TD pe post de politie aeriana, e clar ca ar fi foarte tras de par, insa nu neaparat imposibil de urmarit avioane de linie sau avioane usoare. insa cred ca armata vrea ceva care sa substituie eficient F 16 in sicanele de la rasarit pe timp de pace, pe motiv de costuri. Iar asta 99 nu poate sa faca,avand in vedere aripile, dimensiunile sale si viteza/puterea. Avantajul lui IAR 93 este legat de cele doua motoare, insa se poate alege un motor mai mare de la acelasi producator pentru un avion mai mare si mai puternic. Traim si vom vedea! 🙂 important e sa iasa ceva!
depinde care e scopul, cine a spus ca il fac pentru politie aeriana?
eu cred ca IAR-99 modernizat ar ramane un trainer ca rol primar si nu e de neglijat acest rol, dar nici rolurile secundare posibile.
La un pret mic ai putea sa faci un MLU la flota existenta care sa le faca mult mai capabile atat pentru training cat si pentru alte roluri posibile, inclusiv misiuni internationale. Super Tucano e extrem de popular tocmai pentru ca nu e rapid si e ieftin de zburat.
ca roluri secundare IAR-99 modernizat cu echipamentul pe care l-am vazut poate indeplini o varietate mai mare de misiuni, inclusiv de lupta, de ISR supraveghere, de culegere de informatii. Textron merge in aceeasi directie cu Scorpion Jet, exista o nevoie pentru o platforma care sa culeaga informatii dar si sa poata actiona in forta cu informatiile culese.
chiar si politie aeriana ar fi posibil de facut dar depinde de dispunere in teritoriu pentru ca nefiind supersonic nu ajunge asa de repede la locul faptei.
IAR-99 TD nu o sa fie veun as in dog fights insa cu un radar de fire control bun si cu o racheta aer-aer integrata ar putea sa faca pagube oricarui avion inamic de la o distanta apreciabila, nu e necesar sa intre in dog fighting cu careva si nu trebuie proiectat pentru asta.
Dimpotriva, eu as adauga combustibil, cu riscul sa devina chiar mai incet dar sa poata sa stea mai mult in aer – platformele RoAF – f-16 si Mig 21 au viteza, costa enorm ora de zbor si nu pot sa ramana in aer. Are sens sa faci ceva complementar, un avion care sa poata sa stea mult in aer si sa poata sa actioneze.
in afara de asta, e greu sa interceptezi cu un F-16 un avion mic – F-16 e prea rapid si nu are staying power, ar face cercuri pe langa el vreo jumatate de ora si ar ramane urgent fara combustibil.
US Customs and Border Protection folosesc avioane Cessna Citation pentru astfel de misiuni. A propos, par a avea acelasi radar. Scorpion Jet va evolua si el pe zona aceasta, daca isi gaseste client.
The US Customs & Border Protection purchased ten Citation IIs configured with fire control radar (initially the F-16’s APG-66(V), later the Selex ES Vixen 500E system) and the WF-360TL imaging system.[5] These aircraft have been used effectively in Panama, Honduras, Colombia, Peru, Venezuela, Mexico and Aruba and are not to be confused with the similar OT-47B aircraft, which are based on the Cessna Citation V airframe.
@ Cezar – daca 99 TD e doar un demonstrator, atunci sunt perfect de acord cu tine. Intr-adevar, decat sa reproiecteze 93 mai bine bagi bani in 95(pt ca are potential mult mai mare decat 93), insa despre 95 nu stim exact la ce nivel s-a ajuns cu proiectarea si ce costuri ar fi mai departe, inclusiv costuri de productie.
http://motherboard.vice.com/read/low-and-slow
Apropo de asta, decat sa il iei pe al lor, mai bine il dezvolti pe al nostru, ca putem si avem in trecut ceva in genul:
https://www.google.ro/search?q=iar+827+triumph&espv=2&biw=1920&bih=935&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiz1oGwq_LMAhUFDywKHfznA9QQ_AUIBigB#tbm=isch&q=iar+825+triumf&imgrc=dGxZVJtbxOhziM%3A
Mai jos gandirea pentru Scorpion Jet, un nou avion tactic – eu cred ca romanii de data asta chiar sunt in trend cu lumea si daca duc proiectul 99 la bun sfarsit o sa fie extrem de interesant, nu doar pentru Romania, ci si pentru forte aeriene mai de lumea a doua si a treia.
In operations in Iraq and Afghanistan, the U.S. Air Force primarily used A-10 Thunderbolt II, F-16 Fighting Falcon, and F-15E Strike Eagle aircraft for patrols and close air support. These were high performance aircraft designed during the Cold War, often to enable high-speed, high-G maneuvers. While they successfully performed these missions, they operated in uncontested airspace and their high performance incurred high operational costs, the F-16 costing $24,899 per flight hour to operate, even during basic armed overwatch and ground attack duties.[5]
……
Sales opportunities[edit]
The aircraft is intended to handle mission profiles typically performed by the U.S. Air National Guard, including domestic interdiction, quick-reaction natural disaster support, air sovereignty patrols, and low-threat battlefield missions. The manufacturer claims it to be low-cost and operate for about US$3,000 per hour. The light attack and reconnaissance roles are typically filled by turboprop airplanes and UAVs, often at lower cost.[2][5][6][30] A concept for U.S. military adoption revolves around the Lockheed Martin F-35 Lightning II, a high-cost aircraft for high-threat missions; a requirement could emerge for the low-cost Scorpion to handle low-threat missions.[31] It could reopen the historically small market for tactical aircraft; a projected 60 nations may require tactical aircraft but cannot afford high-end types. Nations operating turboprop aircraft may view Scorpion as a cost-effective jet replacement, and F-16 operators a less capable aircraft may meet requirements.[8]
The target market is the U.S. Air National Guard and foreign nations that cannot afford the F-35, but want an aircraft to perform ISR and light attack missions better than turboprop planes.[19] Buying and sustaining the Scorpion would cost less than A-10 or F-16 upgrades. For air patrol, the Scorpion requires radar and the capability of supersonic flight, similar to the unsuccessful 1980s-era Northrop F-20 Tigershark. The market for light fixed-wing attack jets had declined in the 1980s as richer countries opted for more capable aircraft and poorer countries pursued turboprops and attack helicopters. It is uncertain if the Scorpion will be cheaper or outperform turboprops or remotely piloted aircraft (RPA) in terms of range, endurance, low-altitude performance, and sensors.[32]
https://en.wikipedia.org/wiki/Textron_AirLand_Scorpion
E praf Scorpionul, adica mai bine ramai la 99 TD decat sa iei Scorpionul, in sensul ca nu se justifica achizitionarea lui atata timp cat ai 99 TD. Ca dovada ca Scorpionul nu merita efortul, nu are nici o achizitie pana acum si nici nu prea se intrevede vreuna.
Scorpionul e si el la faza de demonstrator,e devreme, insa Textron a bagat bani in proiect, ceea ce indica ca are un studiu de marketing in spate.
avionul ar avea sens doar in anumite conditii in Romania – unirea celor doua proiecte, productie la Craiova, un export.
dupa parerea mea, exista o nevoie pentru un avion de genul acesta – subsonic, ieftin de zburat, capabil de misiuni multiple.
rolul de baza ar putea ramane training pentru ca acolo ai piata garantata, tot trebuie sa ai un trainer – dar de acolo poti sa te extinzi – cu un avion biloc poti acoperi mult mai bine foarte multe tipuri de misiuni si daca ii mai montezi niste lucruri pe el acoperi 90% din necesarul de zi cu zi.
de cate ori s-au dus ai nostri in ultimii 25 de ani sa intercepteze supersonice adverse? cand a fost ultimul dog fight prin lume?
Si atunci de ce sa iti investesti banii pe care nu ii ai pentru un rol absolut ocazional, cand poti face la tine in tara, cu industria ta un avion care sa iti acopere perfect nevoile – lasand cele 12 F-16 sa faca restul daca chiar apare ceva vreodata pe care nu poti sa-l faci cu avionul tau?
Sa vad Textronul ca face ce face asta:
https://www.youtube.com/watch?v=J8ZZaDHoDp0
Mi se pare ca e cam agil 93-ul, fasnet, se misca bine.
Uita-te si la astia ce au facut din el, uita-te la capatul planurilor si ce cara:
http://www.mycity-military.com/imgs4/112710_243322083_IMG_2466ED1600.jpg
http://www.mycity-military.com/imgs4/165098_52140521_orao.jpg
http://www.mycity-military.com/imgs4/164620_364983573_2.jpg
Arata cam periculos, nu? Deja e alt avion… Gandeste-te ca-i bagi si 2 Honeywell-uri si un AESA Vixen 500, cam cat de valabil devine?
Parca au vandut in Afganistan recent. La noi nu se potriveste. Pentru antrenament avem Yak, iar pentru antrenament avansat Soim Standard. Nu vad sensul. La XT da! 🙂
Dragilor, ce spune INCAS e una, realitatea mi se pare ca e cu totul alta. TD-ul asta am impresia ca va fi un alt Sniper ce va esua la MAv in cativa ani. Experienta asta au avut-o cehii cu L-159, pe care l-au fabricat pe stoc si cu care cu greu i-au gasit un client la export, dupa ce americanii l-au bagat pe gatul irakienilor.
In categoria lui, pe langa ALCA mai exista Hawk-ul, M-346, L-15 chinezesc si Yak-130. Pe toate nivelurile de pret si sferele de influenta piata e saturata, deci nu se va pune din start problema exportului.
Pentru noi, daca va costa 5-10 milioane euro bucata modernizata imie foarte greu sa cred ca MApN il va comanda. Acelasi MApN care a amanat 15 ani achizitia de F-16, care nici pana acum n-a modernizat fregatele si care are macatr 5 ani de cand ne amageste cu posibila comanda pentru Saur 2. Despre ce vorbim?
Si daca peste orice logica il vor face, sa nu uitam ca 99 e pasare din duraluminiu in epoca materialelor compozite. Avionul nu e vechi doar ca avionica, e vechi ca si concept si realizare. Sa reiei constructia lui pe actualul proiect e pierdere de bani. Sa-l refaci e sinucidere economica.
Cred ca integrarea materialelor compozite e cel mai mic impediment in dezvoltarea unui viitor avion din acest demonstrator TD. Altele sunt mai grave. Daca nu reusesc, sa dea un telefon la ARCA, in Texas, nu la Valcea…..ca s-au mutat cu tot cu catel si purcel si sa-i intrebe pe ei cum se amesteca ‘fibrele’, sa nu mai piarda timp. Fac si ei un troc ceva. Le dau reteta de mustar Texosolteneasca cu chilli si praz, iar astia de la INCAS ii lasa sa-si testeze macheta aia de drona si supersonic ala marin in suflerie. Si am impacat si capra si varza.
Sa redevenim seriosi acum. Nu compozitele sunt marea problema a acestui avion sau a industriei aerospatiale romanesti. Altele ne lipsesc, printre ele banii, vointa si pofta de munca! 🙂 Printre multe altele…
De acord, asta cu compozitul e cea mai mica problema – Textron a mers in directia asta, dar nu e obligatoriu.
Pana la urma avionul de lupta pe care l-au luat cei din RoAF e din acelasi material.
Problema e, oamenii din industrie au lucrat, au tot ce le trebuie si au avut dorinta si au ajuns intr-un punct avansat, pana acum pe banii lor.
Acum ramane sa vedem o comanda de la MApN macar pentru una bucata avion IAR-99 modernizat – sa speram ca vor avea si aia o minima bunavointa si sa vedem aparatul zburand.
Salutare ! Fratilor, imi dau cu parerea tocmai pentru ca nu ma pricep la avioane , in sensul ca, si un privitor neobisnuit cu astfel de ”masinarii” poate deduce cu usurinta ca bataia de joc, inginerii slabi, proiectantii, slaba pregatire si lipsa unor concursuri pe proiecte , sunt la usa cortului. Nu stiu cine se bucura la o asemenea anecdota , adica ce-nseamna ‘mai adauga doua rachete si un sistem radar’!!? Cata dezvoltare, determinare si ambitie, sunt surprins !! Ma intreb daca nu cumva a ramas un comunist la ”guvernarea” Avioane Craiova, altfel nu se explica ! Daca peste tot in lumea asta se lucreaza la ultra performante , la noi s-a depasit orice cautare avansata de profil. Ce-nseamna asta ‘o viteza maxima de 0,78 mch’,scaune catapultabile zero-zero , avionica neimbunatatita ? Asta e un succes? Si radarul ce distanta o sa acopere, 30 km, 60 grade? Ma bufneste rasul! Mi-ar fi fost teama si-n al doilea razboi mondial sa intru cu ele-n joc! N-o sa cumpere nimeni asa ceva , o sa ramana cu ele-n vitrina sau pana atunci cu comenzi ZERO ! As rade si mai tare daca al nostru guvern ar cumpara musculitele astea ! Va rog dragilor , de unde atata optimism !