Mai mult ca niciodata, discutia despre pretul avionului multirol ne intereseaza, sau ar trebui sa ne intereseze, in mod direct, dat fiind faptul ca Ministerul Apararii de la noi pregateste achizitia unor F-16 la mana a treia din Portugalia. Deocamdata, aparatele lusitane au fost doar evaluate, insa se pare ca sunt in stare „foarte buna”, deci sunt sanse mari sa le avem in curte in lunile urmatoare. Despre pret, nimic-nimic.
Cu putin ajutor elvetian, a sosit momentul sa discutam despre preturi. Daca de „ale noastre” sehasuri (sau thehasuri?) nu va pot spune nimic, secretomania fiind litera de lege in MApN, sa vorbim de „ale lor”. Adica de Elvetia, tara care a semnat cel mai recent acord de achizitie a unor avioane multirol. Si pentru ca-s elvetieni, ei le-au luat noi.
Asadar, Departamentul Federal al Apararii, Protectiei Civile si Sportului (DDPS) a facut publice o serie de date „sensibile”, insa extrem de interesante din acordul-cadru incheiat intre Elvetia, Suedia si Saab.
Cel mai important aspect, mai ales in conditiile astea de criza, este pretul. Evetienii nu s-au sfiit deloc si au anuntat public cat vor plati – 3,126 miliarde de franci elvetieni, adica vreo 3,25 miliarde de dolari americani pentru 22 de avioane Gripen E (NewGeneration daca vreti) complet inarmate si functionale, plus antrenamentul pilotilor si al tehnicienilor. Important de mentionat este ca aceasta suma este fixa, garantata de guvernul suedez, si include si costurile de dezvoltare a avionului.
Prima rata, de aproximativ 300 de milioane de franci elvetieni, va fi platita in 2014.
Acum, lucruri la fel de importante. Asa cum au promis, suedezii vor cumpara pentru propriile forte aeriene primele Gripen-uri E/F, asta pentru a nu trimite clientilor straini avioane care nu s-ar afla deja in dotarea unei aviatii militara.
Saab va incepe livrarile in 2018; in prima parte a anului, continuand apoi pana in 2019, Fortele Aeriene Suedeze vor primi 11 Gripen E. In al doilea trimestru al lui 2018, Fortele Aeriene Elvetiene vor lua in primire primele 3 Gripen E. In 2019 vor mai sosi alte doua avioane, pentru ca in 2020 sa soseasca alte 3. „Grosul” de 17 aparate vor fi livrate in 2022, atunci cand, probabil, Saab spera sa finalizeze programuld de dezvoltare si sa nu exista nici un fel de problema de ordin tehnic. Intre 2020 si 2012, aviatia suedeza va lua si ea in primire alte 11 Gripen-uri E.
Si aici avem si primul lucru care sare cumva in ochi. Elvetienii au vrut ca toate cele 22 de avioane comandate sa fie simpla comanda. Din cate observam, primele 22 de Gripen care vor fi livrate Suediei vor fi de asemenea in varianta E, adica „simple”, de „duble” neaducandu-se vorba pana in acest moment. Probabil Saab va clarifica problema in perioada urmatoare.
Revenind la Gripen-urile Elvetiei, acestea vor avea rachete aer-aer BVR (beyond visual range) Meteor si nu AMRAAM, mai scumpe, dar mai bune. De asemenea, nu va lipsi radarul AESA, compatibil cu noile rachete selectate.
Pentru a acoperi deficitul de avioane de vanatoare, elvetienii vor inchiria din Suedia, in perioada 2016-2020, 8 Gripen C si alte 3 Gripen D. Costul „distractiei”? Pai ar fi de vreo 44 de milioane de franci elvetieni pe an.
Ca de fiecare data, aceasta prezentare a DDPS a provocat alte si alte controverse in „tara cantoanelor”, adversarii programului de achizitie reclamand costul mare al inchirierii C-urilor si D-urilor, inutilitatea acestei inchirieri, lipsa avioanelor cu dubla comanda si tot asa.
Ce ne intereseaza pe noi am aflat insa. Cat costa un multirol? Pai, intreg pachetul – avion, armament, pregatire piloti/tehnicieni etc. – ajunge pe la 147 de milioane de dolari per unitate. Mult, putin?
Date fiind conditiile din piata, conditiile economice, disponibililitatea (sa nu spun disperarea) producatorilor de a vinde, tind sa cred ca pretul e unul normal. Nici prea mare, insa nici ieftin, asa cum il lauda suedezii. Este posibil sa fie cel mai ieftin de pe piata, insa nu cred ca diferenta este atat de mare in favoarea Saab. Totusi, vor exista alte avantaje pentru Elvetia si pentru cei care vor mai lua Gripen – sa nu uitam de offset si de probabilitatea ca mai bine de jumatate din cele peste 3 miliarde de dolari ce vor fi platite pentru avioane sa se intoarca in economie. Mai mult, asa cum suedezii ne-au obisnuit, e probabil ca programuld e offset sa fie finalizat cu mult inaintea programului de livrare a avioanelor sau a celui de plata a aparatelor!
Totusi, pretul ramane criteriul determinant, cel putin cazul Romaniei. Sa nu uitam ca, acum cativa ani, ne-au fost propuse 24 de Gripen-uri cu un miliard de dolari. E drept, era vorba de o versiune veche, fara armament, probabil si fara programul de pregatire si antrenament. Insa acum vorbim de o triplare si chiar mai bine a acestui pret! Iar costul este elementul cel mai sensibil si cu potentialul cel mai volatil din aceasta intreaga afacere, cel putin in cazul Romaniei.
In conditiile astea, foarte probabil, pilotii nostri nu vor zbura Gripen E/F decat in cadrul eventualelor exercitii bilaterale cu Suedia.
La aceste preturi cred ca putem invia IAR-ul 95.
era bine sa fim asa destepti si iscusiti,dar nu…sa nu uitam ca suntem romani,adica nu facem nimic cu curaj 😉