Avioane apartinand Japoniei si Statelor Unite au efectuat mai multe misiuni de patrulare intr-o zona delicata, cea din apropierea insulelor Senkaku, unde s-au intalnit cu aparate ale Chinei.
Povestea sta in felul urmator. Cu putin timp in urma, China a instituit o Air Defense Identification Zone (ADIZ) deasupra Marii Chinei de Est, in zona insulelor disputate cu Japonia. Mutarea Chinei este un raspuns la ADIZ-ul instituit de Japonia in aceeasi zona cu aproape patru decenii in urma, iar cele doua zone de identificare chiar se suprapun in anumite locuri.
Avioanele, fie ele civile sau militare, care intra in ADIZ ar trebui sa anunte acest lucru inainte, sa declare cursul si destinatia, precum si orice altceva ar mai vrea sa stie chinezii. In caz contrar, ele ar urma sa fie interceptate de avioanele de vanatoare.
Ca raspuns la instituirea ADIZ-ului chinezesc, USAF a trimis imediat doua bombardiere B-52 care au trecut prin zona fara sa se supuna regulilor. Au urmat zboruri de rutina ale aparatelor nipone in respectiva zona, din nou, fara a tine cont de pretentiile chinezilor. Ba chiar a fost efectuat si un exercitiu destul de amplu japonezo-american tot in respectiva zona.
Care e raspunsul Chinei? In primul rand, oficialii chinezi au anuntat ca vor trimite mai multe avioane J-15 si J-10 in zona de est a tarii, acestea urmand a fi folosite pentru misiuni de patrulare si interceptare. Apoi, portavionul Liaoning a luat si el drumul Marii Chinei de Est. Se spune ca pentru un exercitiu, dar…
Japonezii nu se lasa nici ei si sustin ca nu vor tine cont de ADIZ-ul Chinei nici acum si nici pe viitor, in timp ce despre insulele Senkaku nici macar nu vor sa discute.
Asadar, lucrurile par sa se precipite usor in zona. Mingea pare a fi acum in terenul Chinei. Comunistii au facut o miscare indrazneata si agresiva, dar japonezii si americanii au aratat ca nu cedeaza in fata presiuni, ba dimpotriva. Acum, conducatorii Chinei trebuie sa faca urmatoarea miscare, insa foarte probabil aceasta nu va fi una la fel de agresiva. In momentul de fata, putini sunt cei care cred ca Fortele Aeriene Chineze ar putea face fata intr-un eventual conflict doar cu Japonia, ca sa nu mai vorbim de SUA sau chiar NATO.
Asadar, probabil ADIZ-ul va ramane, dar va fi ignorat cu gratie de cei puternici. Avioanele civile se vor supune, iar orgoliul comunist va fi satisfacut macar in parte. Asta in cazul fericit.
In cazul nefericit, o interceptare din sirul nesfarsit care se anunta pe viitor va degenera intr-o lupta iar de aici…
Iata cum se incaleca cele doua ADIZ-uri, japonez si chinez:
Japanese and american airplanes conducted several missions in the new Air Defense Identification Zone (ADIZ) imposed by China.
China imposed recently an ADIZ in the Senkuku Islands area, as a response to the japanese ADIZ, wich exists for over four decades.
First response was an UASF mission, two B-52 bombers flying in the new ADIZ without complying chinese rules. Afterwards japanese and american airplanes conducted several missions and exercices in the area.
China’s reaction was rather moderate. They announced that will deploy several J-15 and J-10 fighter jets in the Eastern China Sea zone, to sustaind interception and exclusion missions over the ADIZ.
Here’s how chinese and japanese ADIZ cross each other:
Average Rating