Fortele Aeriene Romane sau Politia Aeriana Romana?

Read Time:4 Minute, 8 Second

borceaDe un an de zile, poate si mai mult de atat, se dezvolta un curent periculos in cadrul Ministerului Apararii. Tot mai multi inalti oficiali par ca se lupta din rasputeri pentru a reduce Fortele Aeriene Romane la o componenta ridicola, asa numita Politie Aeriana. Au fost declaratii peste declaratii oferite de ministri, de sefi de state majore, de ofiteri mai mult sau mai putini superiori.

Din capul locului trebuie spus ca asa numita „politie aeriana” este una dintre misiunile pe care trebuie sa le indeplineasca o forta aeriana pe timp de pace. Una din multele, iar cand iti reduci aviatia militara la o componenta care face pe politistu’ rutier pe cerul patriei risti sa te arzi rau de tot.

Dar, ca sa incep cu inceputul, hai sa vedem care este misiunea Fortelor Aeriene Romane (FAR) asa cum este descrisa ea chiar pe site-ul institutiei:

„Misiunile Fortelor Aeriene Române pe timp de pace sunt definite pentru a realiza mentinerea integritatii spatiului aerian national si protejarea unor obiective vitale împotriva atacurilor aeriene si sunt realizate prin functiile de supraveghere aeriana si de politie aeriana, pentru mentinerea securitatii spatiului aerian national.

În situatii de criza si de razboi, Fortele Aeriene Române îsi amplifica actiunile pentru apararea populatiei, obiectivelor vitale si a trupelor împotriva atacurilor aeriene, provocând pierderi maxime fortelor aeriene inamice, prin uzura si participarea la crearea unei situatii aeriene favorabile.

Subsistemul de forte cuprinde ansamblul structurilor specializate pentru misiuni de aparare aeriana din Fortele Aeriene, Fortele Terestre si Fortele Navale, destinate pentru localizarea, urmarirea si identificarea mijloacelor aeriene, precum si pentru interceptarea si combaterea mijloacele aeriene ostile.”

Asadar, pe timp de pace Fortele Aeriene trebuie sa mentina integritatea spatiului aerian national. Cum fac treaba asta? Foarte simplu. Se monitorizeaza spatiul aerian national si, daca apar amenintari, sunt ridicate in aer avioanele de vanatoare aflate in alarma.

In principiu e simplu, dar daca stam sa analizam e destul de complicat.

Pentru a putea spatiu aerian trebuie sa ai sisteme de monitorizare, sa le spunem simplu radare, foarte performante. Asta ca sa gasesti amenintarile din timp. Trebuie sa ai avioane relativ performante. Asta ca sa poti face ceva impotriva amenintarilor. Si trebuie sa ai piloti care sa zboare avioanele respective.

Ultimele doua lucruri sunt cele la care ma voi referi in randurile nu prea multe de mai jos. Ce inseamna avioane relativ performante? Pai, inseamna avioane care pot zbura la un cost nu foarte ridicat si care pot sa distruga eventualele amenintari. Mai simplu, avioane relativ performante sunt chiar si MiG-urile 21 LanceR pe care le folosesc baietii nostri acum.

Avioanele astea, ca sa poti face ceva cu ele, trebuie sa fie intr-un numar destul de maricel. In prezent, estimam ca mai zboara vreo 25 de MiG-uri pe cele doua baze aeriene de pe care se executa misiunile de politie aeriana. Patru dintre ele se afla permanent in stare de alarma, cate doua pe fiecare aerodrom. Starea de alarma inseamna ca aparatele, plus pilotii lor, pot fi ridicate in aer in cateva minute si directionate catre eventualul agresor.

Pentru a avea o astfel de permanenta e nevoie de piloti, e lesne ca nu sta nimeni 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana, asteptand sa decoleze la alarma. Sunt ture pe care pilotii certificati pentru astfel de misiuni le fac. Ca sa nu ii epuizezi, e nevoie asadar de destul de multi astfel de piloti. Pentru a-i avea, trebuie ca tu, stat, sa ii pregatesti. Iar aici intervin restul de avioane aflate in dotare.

Pe aceste aparate pilotii se pregatesc continuu pentru ca atunci cand este cazul sa poata decola catre potentialii agresori avand certitudinea ca, daca nu ii vor dobori, macar se vor bate de la egal la egal cu acestia. Pentru ca degeaba ai avioane, degeaba ai piloti, daca in momentul in care e nevoie de ei, acestia nu pot face fata.

Intentia Ministerului Apararii de achizitiona numai o escadrila de avioane F-16 este una potential sinucigasa pentru noi. De ce? Pai, din aceste 12 aparate, probabil ca doar doua vor ramane in alarma permanenta, deci din start ne vom injumatati capacitatea de reactie, fata de prezent. De asemenea, se vor injumatati avioanele ramase pentru pregatire, deci, automat, se va injumatati si numarul pilotilor. Iar daca luam in considerare costul mai mare de operare, este de asteptat sa fie redus si nivelul pregatirii.

Ce vom avea daca cei responsabili isi vor pune in aplicare planul iresponsabil? Vom avea o Forta Aeriana redusa drastic, cel putin din punctul de vedere al capacitatii de reactie si aparare a spatiului aerian, vom avea mult mai putine avioane, mult mai putini piloti si, probabil, mai slab pregatiti. Asta comparativ cu nivelul din prezent, care este la un minim istoric si departe de necesitatile noastre reale.

Pentru aceasta veritabila sabotare a capacitatii de aparare a Romaniei, noi toti vom plati cel putin 670 de milioane de euro, insa costurile reale vor fi, cu siguranta, mult mai mari.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Fortele Aeriene Romane sau Politia Aeriana Romana?

  1. se numeste sa-ti transformi aliatii in dependenti, un fel de colonie africana.

    E o politica aplicata de mult timp in alte zone ale lumii si e cunoscuta specialistilor in relatii internationale.

    cand nu mai aparare proprie, economie nu ai si esti dependent de FMI, nu mai ai deloc autonomie decizionala si accepti orice de la cei care ti-o asigura si influenta acestora in toate domeniile creste.

    ce nu inteleg decidentii politici romani e ca daca vor ca Romania sa aiba o relatie pozitiva si benefica cu alte tari gen SUA nu trebuie tratat in genunchi cu ei. NU te respecta nimeni daca te caciulesti in permanenta si te comporti ca un sclav.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Miting aerian la Targu Mures – Sky is not the limit 2013
Next post Eurofighter-urile engleze au interceptat un avion civil pakistanez