F-16 Romania – Totul despre noul avion al Fortelor Aeriene

Read Time:2 Minute, 56 Second

Fortele Aeriene Romane vor fi dotate, incepand cu anul 2016, cu avioane supersonice F-16 Fighting Falcon. Aparatele nu sunt noi, ci vor fi cumparate din Portugalia cu jumatate de miliard de dolari.

Avioanele F-16, care vor ajunge in tara noastra peste aproximativ 4 ani, sunt, intr-o exprimare fara ocolisuri, la mana a treia. Au fost costruite in anii ’80 si au fost zburate, initial, de Garda Nationala (ANG) a SUA. Folosite de „rezervistii” de peste ocean ele au fost trecute in faza de conservare, ceea ce inseamna ca au fost depozitate, fara a fi folosite sau intretinute, pentru 5 ani.

Spre sfarsitul anilor ’90, mai exact in 1998, ele vor fi cedate gratis Portugaliei de catre americani, care nu aveau vreun plan de a le revitaliza sau folosi. Lusitanii au fost nevoiti sa suporte costurile transportului si ale modernizarii.

Portugalia a primit din America 25 de bucati de F-16 AM/BM. Cinci dintre ele, probabil cele mai uzate, au fost „canibalizate” pentru piese, in timp ce restul de 20 au fost readuse la viata si chiar modernizate.

Aparatele lusitane au fost remotorizate, primind noul Pratt & Whitney F100-PW-220E, dar si kiturile de modernizare Mid-Life Upgrade, MLU pe scurt.

Portughezii le-au folosit ce le-au folosit pana cand, loviti de criza, s-au vazut nevoiti sa le traga pe dreapta din motiv de costuri foarte mari. Potrivit specialistilor romani care le-au „disecat” si si-au dat acordul pentru achizitie, F-16-le „noastre” ar fi la jumatatea „vietii”, mai avand resursa pentru 4.000 – 4.500 de ore de zbor per aparat.

COSTURI

Romania si Portugalia vor semna un acord interguvernamental pentru achizitia avioanelor. Intregul program va costa putin peste 670 de milioane de dolari sau, pe scurt, jumatate de miliard de euro.

Din aceasta suma, in jur de o cincime reprezinta costul efectiv al aparatelor de zbor. Cele 12 avioane, probabil 8 „simple” si 4 „duble” costa 120 de milioane de dolari, dupa cum a anuntat chiar ministrul apararii.

Restul de bani intra in asa numitul „suport logistic”. Insa si aici avem o problema. Modernizarea pistelor de pe cele doua baze aeriene care vor opera F-16, Borcea si Campia Turzii, costa 50 de milioane de lei si nu este inclusa in pachetul de jumatate de miliard de euro. Pregatirea pilotilor si a tehnicienilor se va face in doua faze – o data in Portugalia si apoi in SUA.

Daca antrenamentele din Portugalia sunt incluse in programul de achizitie, pentru cele din SUA va trebui sa platim alti bani!

AVANTAJE

F-16 este un avion de care Fortele Aeriene au nevoie. Aveau nevoie de el nou, dar e bun si asa. Aveau nevoie de el in numar mult mai mare, insa decat deloc e bun si asta.

Fata de MiG-ul 21 LanceR, vorbim de un pas inainte. Insa nu unul atat de mare cum lasa sa se inteleaga, eronat, ministrul Apararii.

Mai mult, ca de fiecare data in ultimii ani, Dobritoiu baga placa avionului de generatie V pe care il vom avea din 2030. Intrebat totusi despre costuri, el s-a limitat sa spuna ca sunt „afordabile”. Asta in conditiile in care tari mult mai potente din punct de vedere financiar ca Romania si care au fost implicate in program din primele faze stramba din nas cand aud de costuri.

Ca idee, la ultima estimare, un F-35 „chel” (fara armament, fara programe de pregatire, fara modernizare infrastructura) costa 180 de milioane de dolari. Si creste.

Foto: Daniel Brackx

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

6 thoughts on “F-16 Romania – Totul despre noul avion al Fortelor Aeriene

  1. Avioanele astea, ca sa ni le dea, trebuie aprobarea Congresului SUA. Asa e legea la americani: daca ti le donez tie, n-ai voie sa le vinzi decat dupa ce ni le platesti noua. Deci o parte din banii negociati cu noi se vor duce tot la US (ceea ce mi se pare normal).
    Dupa ce aproba Congresul US, intra in vigoare conditiile US – adica avionul este „as it is”, garantie zero, asistenta tehnica pe baza de contract cu LM, piese schimb, etc. – bani neneaca, mult mai mult ca la un avion nou, unde garantia te scapa de chestiile astea. De aici, un pas mic spre canibalizare.
    Acum, urmeaza buba cea mare: armamentul/munitia (respectiv rachetele). Nu le poti cumpara decat de la US, daca obtii aprobari si licente. Aici nu mai merge cu „second hand” si nici nu e nimeni obligat sa ti le vanda.
    Colac peste pupezele de mai sus, infrastructura. Faptul ca niste F-16 au mai operat pe niste aeroporturi in Ro nu inseamna nici pe departe ca aeroporturile respective sunt compatibile. Hangarele climatizate si calitatea acoperiri pistei sunt in top. In prezent, numai LROP poate asigura astfel de conditii (partea civila, desigur).

    Operational, nu va insemna mare lucru dar vom reusi sa mentinem cativa piloti calificati ca piloti de lupta, pana cand, peste 5 – 10 ani, ne vom trezi din ameteala si vom lua niste Eurofighter sau Gripen second hand.

    Pana atunci, sa vezi cate balbe si certuri la diferite nivele, ce presiune pe SMFA sa mentina avioanele in stare de zbor fara bani si materiale, ohooo…. istoria se repeta cam des!

    Enjoy!
    BFIT

  2. Pentru noi este necesar in primul rand: a) 3-4 escadrile de f16 falcon modernizat decent nu mai jos de nivelul 5.2,pe viitor bk-50/52 eventual 60( un avion de atac, dogfight sigur,manevrabil cu incarcatura de razboi,testat cu succes in diferite teatre de operatii,piese de schimb-aici putem antrena si industria de profil ,inginerii ,tehnicienii daca suntem in stare?,deci un avion cost/manevrabilitate/siguranta acceptabil care inca mai face fata cu brio noilor generatii de avioane) . b)o escadrila de f 22 RAPTOR/f 35 sau o escadrila de RAFFALE./eurofighter,inclusiv Soim 93,95,99 cate o escadrila . c) naval 1 distrugator modernizat decent,1-2 crucisatoere plus 3-4 fregate alaturi de cele existente compatibile sa efectueze toate tipurile de actiuni de lupta nava-nava,nava-submarin,nava-aer pentru a detine un oarecare confort atat naval cat si aerian. d) la capitolul terestru stam oarecum mai bine dar este loc intotdeauna de mult mai bine. Aceste necesitati trebuie sustinute de la bugetul de stat si antrenate fabricile competente din tara pentru a demonstra de ce sunt capabile ,opinia mea. Este bine sa tinem cont de relatia SUA-FRANTA si anume: – Franta este de fapt tara care a sustinut UNIREA PRINCIPATELOR=Romania –Sua este in momentul de fata cel mai tare aliat al Romaniei si a sustinut mereu acelasi deziderat ca Franta. Dinintreaga noastra istorie stim ca tari precum: Rusia,Austria,Turcia alaturi de alte tarisoare mai mici de langa noi au dorit Romania impartita ,iar nu cum am primit-o mostenire de la conducatorii nostri Geto-Daci, Burebista si Decebal Atat produsele militare americane cat si franceze sunt de top,insa de la francezi putem solicita mai rezonabil -offset-ul mult dorit pt industria de profil din tara. Cat despre Gripen, J-20 ,Su -Pak -Fa numai de bine si atat. Gripen relativ nou insa slab si extrem de defensiv , cu o amprenta radar de cca 1,9- 4,1mp,viteza ascensionala redusa plus multe dintre caracteristicile tehnico-tactice ale avionului sunt sub f16 FALCON deja cunoscute. Mig-urile au cam fost doborate. Suhoi doar manevrabil insa nu loveste tinta decat de la distante mici atat aerian cat si terestru. Su-Pak-Fa construit in 3-4 exemplare din care 1 a crapat ,nu a fost testat real cu munitia atasata ,a fost plimbat doar la demonstratii si atat,nu este stealth deoarece are o amprenta radar de cca 1 mp , asemanator cu un f16 ultima generatie. . apropo rablele f 16 ab mlu 5.2 modernizate totusi decent au o amprenta radar de cca 4,9mp -functie de modernizare ( cunoscatorii stiu ce inseamna aceste cifre si modul de calcul/distante/ km pt a observa tintele pe radar), F22 si F35 spre comparatie au o amprenta radar de cca 0,0001 pt primul si 0,0003 pt urmatorul, ceea ce 0,0001= cu o insecta,Eurofighter are cca 0,0005/7,Rafale cca 0,0005/8 . Cu tehnologia nu te joci sau sa furi ori esti in stare economic sa tii pasul ori te aliezi cu cei mai puternici .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post CSAT confirma – Romania cumpara F-16 la mana a doua
Next post Detaliile afacerii „F-16 in Romania”