F-16 la mana a treia, o alegere dezastruoasa pentru Romania

Read Time:8 Minute, 25 Second

f-16 mig 21 CT1Guvernul Romaniei a aprobat, recent, planul de achizitie a 12 avioane F-16 din Portugalia. Pentru aparatele care vin la mana a treia, ele fiind folosite inainte si de SUA, pentru pachetul de modernizare, cel de armament si cel de pregatire a pilotilor si tehnicienilor noi toti vom plati 628 de milioane de euro.

In buna traditie a afacerilor oneroase din tara noastra, suma nu este batuta in cuie si, foarte probabil, va creste prin adaugarea de memorandumuri si acte aditionale.

Prezentata ca o victorie uriasa pentru Fortele Aeriene, pentru ministerul Apararii si pentru Romania in general de catre cei care au nascocit-o, afacerea este, in realitate, dezastruoasa pentru tara noastra si pentru contribuabilul roman. In cele ce urmeaza incerc sa demontez punctual toate prostiile debitate de cei aflati la guvernare si care au insistat cu o cerbicie ce mi-a adus aminte de aducerea Bechtel la Autostrada Transilvania pentru perfectarea actelor.

1. Nu aveam alta solutie, aceste avioane erau singurele de pe piata

I-am auzit de foarte multe ori pe ministrul Dusa si pe fostul ministru Dobritoiu spunand, mai in gluma sau mai in serios, ca avioanele din Portugalia erau ultimele de pe piata si ca ar trebui sa fim chiar recunoscatori pentru ca au reusit sa se inteleaga cu lusitanii, pentru ca alte milioane de tari stateau la coada pentru a ni le „fura”.

In realitate, piata avioanelor militare este intr-un punct critic. Foarte multe state ale lumii iau tot mai in serios in considerare intentia de a renunta treptat la aparatele vechi si de a face pasul catre noua tehnologie. In cazul avioanelor multirol care ne intereseaza pe noi, este vorba despre tragerea pe dreapta a celor din generatiile 3-4 si de a trece catre generatiile 4+ (Eurofighter Typhoon) sau chiar 5 (F-35 Lightning II). Astfel, pe „piata” avioanelor la mana a doua exista, pe langa F-16 portugheze, o multime Eurofighter Tranche 1 pe care Italia si Spania sunt mai mult decat dispuse sa le cedeze la preturi rezonabile. Chiar s-au facut niste propuneri in acest sens vecinilor bulgari. De asemenea, desi nu este ceva oficial, vestitii suedezi ar fi gata si ei sa vanda niste Gripen C/D la mana a doua, folosite in prezent de propriile Forte Aeriene, mai ales in contextul trecerii la Gripen E/F si la reducerea numarului de aparate folosite.

Se mai puteau incerca pistele SUA sau Israel, tari care au in dotare extrem de importanta. In special americanii pot fi tentati sa isi ajute un partener aflat la nevoie, mai ales ca reducerea drastica a bugetului USAF a facut ca muuuuulte dintre F-16 sa fie oprite de la zbor iar lucrurile nu par ca se vor schimba pe viitor.

Solutii erau si sunt inca, diverse si mult mai bune decat „afacerea portugheza”. Cert este ca nici Dobritoiu si nici Dusa nu au spus niciodata clar, cu acte, unde s-au interesat de avioane, in cate tari au cautat, cine le-a raspuns negativ si cine pozitiv si, mai ales, cum au concluzionat ca vechiturile portugheze sunt cea mai buna optiune.

2. Nu avem bani de avioane noi

Cea mai mare gogoasa a ministrilor USL este asta. Nu avem bani pentru avioane noi, dar avem o multime de bani pentru niste aparate vechi, care vor putea fi folosite o perioada incerta de timp. Ba mai mult decat atat, ca in cazul „fetitelor”, Romania va plati avioanele F-16 inainte de a le primi!

Sa vedem ce inseamna cele 628 de milioane de euro. Banii sunt impartiti astfel – 181 de milioane reprezinta plata avioanelor propriu zise, in conditiile in care Portugalia le-a luat gratis din SUA in urma cu 15 ani, platind doar transportul si modernizarea, iar restul pana la 628 de milioane reprezinta costurile modernizarii, armamentului si pregatirii.

Raportat la numarul de aparate, 12, este mult. Nu mult, este o suma enorma! Spre exemplu, cehii negociaza de ceva timp cu Suedia pentru prelungirea acordului de leasing al Gripen-urilor. Ultima suma la care s-a ajuns ar fi de 150 de milioane de euro pe an. Atentie insa, este vorba despre 14 bucati de Grioen care au asigurate tot-tot, mai putin kerosen si piloti. Ba chiar o buna parte din cele 150 de milioane de euro se intorc in economia ceha, fiind investite de suedezi ca urmare acordului de offset. Nu e suficient? Ei bine, in timp ce Romania va cauta sa se imprumute pe piata externa pentru a putea plati aceste F-16, cehii vor avea un imprumut preferential, la o dobanda extrem de avantajoasa, garantat de Suedia. La o prima vedere, doar acest tip de credit le aduce o economie de pana la 50 de milioane de euro!

Iar Cehia este doar un exemplu. Orice tara sau, ma rog, aproape orice tara, atunci cand cumpara avioane noi ajunge cu producatorul la un acord de offset. Asta inseamna ca mare parte din banii platiti pe aparatele de zbor revin in propria economie sub forma de investitii. Pur teoretic, daca Romania ar cumpara 12 avioane noi, de oriunde, si ar plati pe ele un miliard de euro sa zicem, ar avea garantate investitii de cateva sute de milioane de euro si cateva mii de noi locuri de munca, create de cei care vand avioanele! In acest caz, acea zicala veche – „sunt prea sarac ca sa imi cumpar lucruri ieftine” – se potriveste de minune.

3. Avioanele sunt bune

Este o afirmatie cu mai multe sensuri. Sigur ca avioanele portugheze sunt bune, dar sunt bune asa cum sunt si MiG-urile noastre, cele pe care le operam acum. Ca sa fim foarte clari, MiG-urile 21 LanceR ale Romaniei au intrat in serviciu in jurul anului 1975. F-16 ale Portugaliei au intrat in serviciul american in 1985! Intre ele este o diferenta de doar 10 ani! Iar prezentarea acestora din urma ca niste OZN-uri care vor face din tara noastra o uriasa forta aeriana zonala nu e decat gargara. Practic, ungurii si cehii, ambii cu cate 14 Gripen-uri, s-ar cam distra cu aceste F-16 portughezo-americane.

De asemenea, fiind atat de vechi, F-urile au trecut de jumatatea ciclului de viata. Ce inseamna asta? Asa cum multi dintre voi stiti de la mesini, costurile cu intretinerea si utilizarea cresc exponential cu varsta. Se duc consumabilele, se mai sparge un furtun, un radior, mai trebuie inlocuit un elecromotor sau un injector. Exact acelasi lucru se intampla cu avioanele. Cu cat sunt mai vechi, cu atat se strica mai des si cu cu atat repararea lor este mai scumpa. Asta se traduce printr-un cost mare al orei de zbor. Adica pentru ca un F-16 „romanesc” sa poata zbura o ora statul roman, contribuabilul roman, va plati o caruta de bani. In SUA, la cele mai moderne variante de F-16, s-a trecut de 25.000 de dolari, cost total al orei de zbor. Iar SUA are sute de asemenea avioane, are centre de mentenanta locale si cate si mai cate…

Imaginati-va cazul Romaniei, cu 12 amarate de avioane, fiind nevoita sa trimita diverse piese la reparat sau reconditionat la centrele de intretinere ale americanilor de peste Ocean. La costul lucrarilor adaugam si costul transportului, ca sa nu mai vorbim ca in timpul asta aparatele nu pot zbura.

Pentru ca vor fi foarte scump de operat, ministerul Apararii are doua solutii. Fie solicita suplimentarea bugetului pentru a asigura pregatirea corespunzatoare a pilotilor, caz in care noi toti, platitorii de taxe, vom scoate bani multi, nejustificat chiar de multi, din buzunar pentru ca F-16 sa zboare, fie se vor taia orele de zbor. Asta se traduce prin pastrarea aparatelor la sol, printr-o slaba pregatire a pilotilor, care nu vor mai zbura si, implicit, o mare bresa in securitatea nationala. Oricum o dam, bine nu e.

4. 12 avioane ne ajung

Alta mare tampenie guvernamentala este cea potrivit careia 12 avioane ne ajung. Ne ajung pentru misiunile de politie aeriana, Fortele Aeriene Romane fiind reduse la nivelul unei subunitati de agenti de circulatie. Admitand cretinatatea asta periculoasa, admitand ca avem nevoie doar de politie aeriana si de magarusi pentru carat diverse pe teatrele de operatiuni, 12 avioane nu ne ajung!

In mod normal, Romania are 4 aparate de vanatoare in alarma 24 de ore din 24. Sunt cate doua MiG-uri 21 pe cele doua baze aeriene care opereaza supersonice – Campia Turzii si Mihail Kogalniceanu. Daca proportia se va mentine, si trebuie sa se mentina pentru ca de la Campia Turzii nu poti apara Bucurestiul, Constanta sau Bacaul iar de la Kogalniceanu nu poti proteja Clujul, Baia Mare, Timisoara sau Aradul, o treime din noile aparate vor fi in alarma. Asadar, 4 avioane din 12 nu vor putea fi folosite pentru misiunile curente. Daca luam in considerare, si trebuie s-o facem, defectiunile inerente ale unor aparate vechi, pot concluziona ca peste jumatate din escadrila de F-16 va fi indisponibila din diverse motive (permanenta, probleme tehnice etc.). Ori in aceasta situatie, cum poate un om responsabil sa sustina ca numarul este suficient?

Este suficient daca vrei sa ai piloti care zboara in linie dreapta, ca acum 50 de ani, cand se testau primele aparate reactive. Dar daca vrei o Forta Aeriana, o politie aeriana, moderna, mobila, pregatita sa raspunda tuturor amenintarilor, 12 aparate supersonice sunt o gluma si nimic mai mult.

Ca o concluzie, desi am incercat sa fiu scurt, constat ca am scris mult. Sper sa fi ajuns cu cititul pana aici. Despre avioanele F-16 ce vor fi cumparate de Romania sunt multe de spus. Am expus doar o parte a argumentelor si am facut-o pe scurt pentru a nu plictisi. Dar nu imi da pace o intrebare. Desi nu e in regula sa amestec politicul in treaba asta, ati observat si voi ca insistenta de a lua vechiturile din Portugalia a aparut dupa venirea USL-ului la putere, acum un an? Va miroase si voua a teapa de proportii, model Bechtel, pentru care vom fi nevoiti sa platim bani grei ani la rand de-acum inainte?

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

18 thoughts on “F-16 la mana a treia, o alegere dezastruoasa pentru Romania

  1. tara condusa de secaturi,coruptibsi de lingai.toti care au fost la guvernare au facut acelasi lucru si poporul a tre.sa sufere tot timpul.pina si ceausescu a adus miguri noi de la rusi si dupa aia noi la-m impuscat

  2. Sunt de acord ca numarul e jenant de mic. Si nu ai luat in calcul elefantul din mijlocul sufrageriei: accidentele inerente. Doamne fereste sa ajungem sa pierdem si F-16uri cu piloti cu tot in ritmul in care am facut-o cu Migurile. Daca tin eu bine minte, in vreo 7 ani de zburat Lancerul Romania pierduse deja 10% din ele numai in accidente. Despre restul, chiar nu stiu ce sa zic, sunt atatea interese la mijloc… uite si cazul fregatelor, pe ce am putut sa dam banii si nici macar nu le-am echipat ca lumea, le tinem de 10 ani fara rachete, doar cu un tun de bord, de suntem de rasul lumii.

  3. Romania nu a avut niciodata avioane de vanatoare noi..nici MIG 21, nici 29, nici MIG 15. Toate au fost folosite si cumparate „la mana a 2-a”, im[propriu spus, pentru ca e vorba de avioane aflate in exploatare, a caror resursa poate asigura functionarea pentru niste ani buni. Gripen-ul nu este un avion care sa se preteze cu infrastructura bazelor noastre aeriene. Echipamentele electronice nu sunt compatibile. Ar fi nevoie de cheltuieli uriase pentru modernizari, iar pe langa asta, armamentul reprezinta o problema majora pentru aceste avioane. Momentan, un F16 ar fi mana cereasca, fata de MIG-ul 21 care pur si simplu devine imposibil de exploatat. And on top of it..Gripen-ul s-a vandut in aproximativ 200 de bucati in lume, ceea ce e enorm de putin, iar multe zvonuri sustin existenta unor probleme structurale ale avionului. F16 e un avion care si-a demonstrat multe decenii fiabilitatea si capacitatile.

    1. Gripenul ala, asa prost si necompatibil cum e, face fata cu succes in doua forte aeriene membre NATO. Ba chiar cehii aia sunt atat de prosti si necompatibili ca au fost solicitati de doua ori pentru misiuni internationale in statele baltice si nu peste mult timp vor pleca in Islanda.

      Cheltuielile pentru upgrade-ul unui Gripen folosit de Suedia nu ar fi nicium mai mari fata de cele pe care le vom achita pentru modernizarea F-urilor din Portugalia.

      Iar legat de cifrele de vanzari, noul CEO al Eurofighter zicea ca ar fi o mare realizare pentru el daca ar reusi sa vanda Typhoon-ul in 250 de exemplare in urmatorii 10 ani. Dar ce stie el… 🙂

    2. Poti ca sa dai un link care sa demonstreze ca exista defecte structurale la Gripen? Eu pot gasi link-uri care sa demonstreze defecte structurale la F 16 A/B pe care le-au rezolvat ulterior prin programul MLU.
      Stii ca Polonia are F 16 noi cu o disponibilitate de misiune de 65-70% si ca nu au reusit inc aintegrarea reparatiilor in tara?

  4. Nu stiu daca mai tineti minte da Romania in jurul lui 1989-1990 dispunea de Mig-29 mai exact 21 de bucati si urmau sa mai primeasca 20 ,aceste avioane sunt mult superioare fata de Mig-21 si F-16,dar dupa ce s-a terminat revolutia intelepti au hotarat sa vanda Mig-ul 29 si sa modernizeze cu banii ce i-au primit Mig-ul 21

  5. MiG-urile 29 nu au fost vandute in nici un caz.Ele au fost retrase de la zbor in 2003 de guvernul Nastase.Nu si-au depasit resursa de zbor in ore ci in ani si aveau nevoie de RK.Nastase a declarat ca nu mai renteaza exploatarea lor si automat pilotii de pe 29 s-au vazut nevoiti sa treaca pe LanceR.Asa s-a intamplat si cu MiG-23,nu mai era nevoie de ele si le-au retras in conservare pe Giarmata si MK.Alea de pe Giarmata au fost taiate si au mai ramas doar cateva pentru expunere.Drept sa spun nici eu nu sunt mare admirator de F-16,dar ca de obicei la noi afacerile se fac numai in detrimentul platitorului de taxe.Cred ca suedezii daca ne-ar fi dat 39-le gratis nu l-am fi luat ca deh,daca nu sunt americane nu sunt deloc.

  6. Este evident ca F – 16 este, din punct de vedere moral, o rabla …

    Oare de ce nu am cerut o oferta si de la rusi ?

  7. E o miscare a tarilor din UE utilizatoare de F-16 A/B sa scape de ele pentru ca au inceput sa coste in intretinere cat rata de la un avion nou.

    In curand vor mai veni oferte de la olandezi, belgieni, danezi, norvegieni…

    Se cauta fraieri cu buzunare adanci.

  8. Acum ca ne-am poticnit cu rablele astea si le avem pe cap inevitabil in numar de numai 12 bucati, putem sa ne gandim si de unde vom face rost de diferenta de pana la minim 48 de bucati, noi sau SH. Cred ca odata integrate pachetele vechi de arme de pe Lancere cu cele noi, compatibile, dupa cum se aude prin targ, electronica, piste, e.t.c…..ar trebui sa coste mai putin restul aparatelor. Intrebarea este…ce urmeaza, in ce numar si cand? Sau poate se mai prelungeste resursa la Lancere inca odata si ajunge ca Arma Mortala……serie lunga si demult nemortala! 🙂

  9. „ati observat si voi ca insistenta de a lua vechiturile din Portugalia a aparut dupa venirea USL-ului la putere, acum un an?”

    Mai precis, ati observat si voi ca insistentele de a lua vechiturile din Portugalia a aparut dupa ce Basescu a fost aparat de votul poporului, acum un an, de catre presedintele Consiliului European, dl. José Manuel Barroso, de natinalitate… portugheza?

    1. Nu chiar, daca e s-o dam pe politic, avioanele portugheze au fost gaselnita uselista. Le-a gasit Dobritoiu si le cumpara Dusa, ambii ministri ai apararii in cabinetul Ponta.

      Basescu voia si el vechituri, dar mai noi ca astea, mai multe si de prin SUA.

      1. Basescu vroia avioanele respective inainte de referendum iar USL-ul a venit cu gaselnita asta dupa incheierea pactului de coabitare. De atunci Basescu nu mai vorbeste de avioanele de dinainte, cumva s-a impacat cu cele portugheze de la referendum in coace. Mie imi miroase a coabitare intre Basescu si USL in culisele CSAT.

        Asta nu exclude ca peste cativa ani cand lumea nu o sa-si mai aminteasca exact cine, ce si cum, sa reproseze USL-ului ca era afacerea lor. Are antecedente asemanatoare: in 2009 s-a laudat ca la finele 2007, inceputul 2008 sub mandatului lui s-au dublat pensiile. Multi au uitat ca le vremea respectiva PSD a insistat, PNL si-a dat si el acordul, nu mai Basescu se impotrivea cu inversunare cateva luni bune sa promulge legea.

  10. ce rau imi pare ca nu sunt un pilot de vanatoare. poate ma convingeam un coleg si mergeam si lansam niste rachete la trei coceni si la victoria. dispareau javrele astea din peisaj

  11. Da ai totala dreptata. Cand alte tari detin sute de astfel de avioane noi ne vindem si pe noi pentru doar 12 care pot fi doborate in cateva secunde intr-un razboi rece. O prostie mai mare ca asta nu exista!! Romania ar fi trebuit sa fie o tara care sa nu depinda de nimemi si sa stie sa-si creeze propriile prototipuri de armament in numere mari! Numai in felul asta vom stii ca suntem o natiune puternica!

  12. Fratilor cei care seau batut joc de banii contribuabililor adica noi cetatenii ar trabui sa luam decizii drastice pentru ca un incapabil de ministru a ajuns sa isi bata joc de banii publici care sint ai nostri oamenii astea ar trabui condamnati la ani grei de puscarie pentru ca isi bat joc de armata romana toate achizitiile armatei care a fost sau dovedit dezastruase si paguboase e timpul ca sa se tina cont de vointa poporului care inca nu sea vindut sufletul si inima in schimbul unui comision dat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Un avion ultrausor a aterizat fortat langa Alba Iulia | Foto
Next post Primul F-35C al US Navy a ajuns la Englin AFB