In acest moment, este aproape sigur faptul ca Romania va achizitiona, candva, avioane militare americane de tipul F-16. Din acest punct de vedere, decizia este deja luata, singurele lucruri care lipsesc fiind banii si anuntul oficial al Guvernului.
Numai ca americanii, saritori din fire, asa cum ii stim, vor sa ne cam bage pe gat niste „sehasuri” pe care le au in conservare si cu care nu au ce sa faca – ori le dau tarilor din lumea a treia, ori le trimit la taiat!
Bunaoara, ambasadorul Statelor Unite in Romania, a anuntat ca tara lui este dispusa sa „ne ajute”. Pentru ca nu ne permitem sa dam 100 de milioane de dolari americani pe F-16 noi, americanii ne dau niste F-16 vechi de vreo 30 de ani – „detaliu” care i-a scapat ambasadorului, dar „ca noi”!
„Cererea iniţială ca SUA să ia în considerare vânzarea de avioane României a venit din partea Guvernului român. A fost discuţie constantă între guvernele celor două ţări. Problema este costul foarte ridicat. Un F16 nou costă aproximativ 100.000.000 de dolari, iar avioanele MiG 21 ale României vor fi scoase din uz. Sunt de acord cu evaluarea făcută de Armata Română, că este necesară trecerea la o nouă generaţie de avioane şi vrem să vă ajutăm să faceţi acest lucru. Însă este posibil ca avioanele să nu fie noi sau doar o parte să fie noi, o parte vechi. Este important să reţineţi însă că tranzacţia este făcută cu Forţele Aeriene ale SUA, cu programele sale de pregătire şi de integrare a tehnologiei.
Acesta este obiectivul nostru acum: găsirea unei modalităţi de începere a selecţiei şi antrenării piloţilor pentru trecerea la următoarea generaţie de avioane. Este important să existe avioane disponibile cât mai curând posibil, pentru că Forţele Aeriene americane nu îi vor pregăti pe piloţi dacă ei nu au avioane pe care să le piloteze. Nu trebuie neapărat să fie avioane noi. Pot fi avioane recondiţionate (…) în acest moment este importantă selecţia, pregătirea piloţilor şi existenţa avioanelor necesare pentru a vă apăra spaţiul aerian”, a explicat Gitenstein la TVR Info.
Cam asta este declaratia. Daca e sa fim carcotasi, si eu unul o sa fiu, putem sa disecam in scurt pe doi reactia distinsului ambasador, ca sa aflam lucruri noi.
– In primul rand, iata ca Gitenstein subliniaza faptul ca Romania a cerut SUA avioane F-16, si nu invers. E important? Este, pentru ca sunt unii producatori (Saab, ca sa dau un exemplu la indemana) care se dau peste cap sa se luam in considerare avioanele in timp ce americanii, rugati de noi, raspund cu juma de gura ca ne-ar da niste vechituri. Tras de par? Asa zic si eu!
– In al doilea rand, ambasadorul ne spune ceea ce stiam – avioanele noi sunt scumpe (desi suedezii zic ca la ei e mai ieftin) iar timpul nu mai are rabdare cu noi, resursa batranului LanceR fiind la limita.
– In al treilea rand, iata ca se iveste si putina presiune. Aflam bunaoara ca pilotii romani sunt gata sa inceapa programul de trecere pe F-16 in SUA, insa n-o fac pentru ca noi cumparam.
– Si cum nu cumparam pentru ca nu avem bani, solutia e numai una – „sehah ca nou”, sau „avioane recondiţionate care au 95% din capacităţile avioanelor noi” ca sa-l citam pe acelasi Gitenstein.
Sa-i dam din nou cuvantul ambasadorului SUA:
„Există avioane recondiţionate care au 95% din capacităţile avioanelor noi. Chiar au zburat în zona interzisă zborului din Libia. Am vorbit recent cu unul dintre reprezentanţii conducerii companiei Lockheed Martin, care mi-a spus că a fost pilot timp de 20 de ani şi în niciuna dintre operaţiunile NATO nu a pilotat un avion nou. Aşadar problema nu este dacă avioanele sunt noi sau vechi. Este important să se înceapă pregătirea piloţilor şi obţinerea avioanelor pentru a putea fi folosite. Altfel, dacă se face pregătirea piloţilor, dar nu au ce pilota, programele de pregătire vor fi inutile”, a spus Gitenstein.
In esenta, e foarte corect ce spune omul. Ce „uita” el sa ne spuna insa este faptul ca avioanele „pentru Romania” sunt variante invechite, Block 20, fabricate acum vreo 30 de ani si aflate in conservare de o buna bucata de timp. Aaa, daca USAF vin si ne propun macar niste Block 50 fabricate prin 2002 se schimba complet situatia.
Dar asa, respectivele F-16 mai pot fi folosite, avand in vedere iscusinta romanilor de a „trage” de avioane pana cand ajung la limita, vreo 15 ani, asta in conditiile in care niste aparate noi ar rezista fara probleme macar 40 de ani, avand si posibilitatea de a fi modernizate pe parcurs.
Nu trebuie uitat nici faptul ca Block 20 este inferior, ca avionica, MiG-ului 21 LanceR! Deci ce facem? Luam un avion vechi, mai slab decat ceea ce avem deja si cu o resursa discutabila?
O vorba din batrani spune ca „sunt prea sarac ca sa imi cumpar lucruri ieftine”. Proverb care se potriveste perfect in acest caz!
F-16 block 20 este inferior ca avionica Lancerului dar e superior ca aerodinamica. In plus, daca avioanele respective s-au aflat in conservare, varsta propriu-zisa nu e asa o mare problema. Adevarata varsta a unui avion se masoara in ore de zbor. De ce crezi ca a tinut Lancerache (ma rog, Mig 21) vreo 40 de ani? Pentru ca pe vremea lui Ceasca prindeau cateva ore de zbor pe an si pentru ca au fost suficiente exmplare pentru canibalizing.
Pai ideea e ca SUA nu-i Romania si la ei avioanele au zburat. Intai in serviciu la USAF, apoi trecute la ANG. Si trecute in rezerva dupa aia.
N-oi fi eu marele specialist, dar imi mentin parerea ca „sehasurile” astea n-ar duce mai mult de 15 ani, in conditiile in care ar fi modernizate se reparate inainte de a intra in dotarea noastra.
Pe cand un Gripen, un Rafale sau Eurofighter (aici ma aventurez 🙂 ) sunt la inceput de cariera si ne-ar „ajunge” lejer 40 de ani.
Nenica Night-elfule,pentru cultura ta tehnica generala,pe vremea lu ceasca,cum spui tu,MiG-uletele noastre aveau saptamana plina,mai putin lunea,cand se faceau pregatirile pentru restul saptamanii.Si in plus de asta,de doua ori pe saptamana,aveau si zbor de noapte.Deci nenica,cred ca imi permit sa spun ca abia de prin 2006-2007 or cam iesit la pensie.Ore de zbor ca acum 20 de ani nu o sa mai fie prea curand.Asadar,elf-utz,stai linistit si mai soarbe si tu ceva,ca esti cam palid.