F-16 in Romania: Avioane la mana a doua, modernizate si scumpe

Read Time:4 Minute, 36 Second

F-16 Romania wikiAvioanele pe care Romania le va cumpara pentru a le utiliza in paralel cu MiG-urile 21 sunt F-16 la mana a doua, tot din Portugalia, modernizate pe banii nostri.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a abordat recent subiectul achizitiei de avioane multirol pentru Fortele Aeriene Romane. Spre deosebire de ilustrii sai predecesori, Dusa a fost ceva mai darnic in oferirea de informatii pentru publicul larg.

Din declaratiile ministrului putem trage o serie de concluzii. Astfel, avioanele vor fi cu certitudine F-16 portugheze. Se negociaza deja de luni bune, o comisie compusa din specialisti romani a inspectat deja aparatele de zbor si si-a dat acordul, urmeaza intelegerea asupra costurilor si semnarea documentelor.

Partea interesanta acum vine. Conform declaratiilor lui Dusa, vor avioane la mana a doua, nu la mana a treia asa cum se anuntase initial. Asta inseamna ca vorbim despre o escadrila – 12 aparate – de F-16 A/B Bk.15 OCU achizitionate de Portugalia in 1994, in cadrul programului „Peace Atlantis I”. De ce spun asta? Pentru ca ministrul Dusa sustine ca, pe langa avioane, Romania va fi nevoie sa achizitioneze si kit-uri de modernizare iar cum F-16 portugheze din cadrul „Peace Atlantis II” (alea luate la mana doua din SUA), au fost deja modernizate si aduse la standardul MLU.

„Decizia CSAT este sa achizitionam avioane in uz. De unde le luam… Am primit mai multe oferte, oferte care nu satisfac necesitatile noastre. Acum suntem in discutii cu colegii nostri din Portugalia, care au o escadrila disponibila, iar in urmatoarele saptamani comisia tehnica de la noi va avea discutii cu partea portugheza si, dupa intalnirea aceasta, o sa am o intrevedere cu ministrul apararii portughez ca sa parafam documentele. Sunt chestiuni mai complicate care ar dura 3-4 luni de zile. Apoi vom avea un plan de plata anuala pe perioada mai indelungata care vizeaza atat modernizarea avioanelor, pregatirea pilotilor, achizitionarea separata a avionicii si a sistemelor de razboi electronic si nu in ultimul rand masurile care trebuie luate in tara – turnurile de control sa fie compatibile si modernizarea pistelor.” – Mircea Dusa

Altfel, nimic nou. Si acest ministru a bagat placa avioanelor noi mult prea scumpe pentru bugetul Romaniei, desi nu e clar cat vor costa, cu totul, astea vechi.

„S-au incercat in ultimii ani tot felul de variante. Era si o hotarare a CSAT care prevedea sa se achizitioneze avioane noi, care sunt insa foarte scumpe si pe care Romania nu si le permite in acest moment. De aceea, printr-un program propus de MApN, s-a decis achizitionarea de avioane aflate in uz. Sunt avioane in uz, care vor fi modernizate, care vor avea o avionica noua, si, mai mult, americanii cand isi vand marfa pun la dispozitie avionica si sisteme electronice de ultima ora. Romania trebuie sa faca acest efort pentru ca in 2017 resursa de zbor a Lancerelor expira.” – Mircea Dusa

Bun. Avem, asadar, un numar de 12 F-16 la mana a doua (un pas inainte, zic), destul de vechi, insa abordabile. Asa cum banuiam inca de cand fostul Dobritoiu anunta ca va cumpara cele mai bune avioane folosite din lume, contractul va fi unul costisitor.

Acesta cuprinde achizitia propriu-zisa a aeronavelor, programul de pregatire al pilotilor si tehnicienilor (daca ne referim iarasi la trecut, acesta va fi efectuat numai pe jumatate in Portugalia, cealalta parte urmand a fi efectuata contra cost in SUA), modernizarea aparatelor, armamentul si investitiile in infrastructura noastra.

Sa calculam

Ca si cost, Mircea Dusa a evitat sa se pronunte. Lucru bun dupa mine pentru ca ar trebui sa avanseze doar cifre concrete, dupa finalizarea negocierilor. Din trecutul nu foarte indepartat avem insa niste cifre. Astfel, avioanele si jumatate din programul de pregatire costa undeva la 670 de milioane de dolari/euro negociabil. Suma aceasta are sanse mari totusi sa scada, macar pana pe la 600 de milioane. Urmeaza apoi armamentul, care se va duce la peste 100 de milioane de dolari/euro. Modernizarea avioanelor, daca ma gandesc la exemplul Portugaliei, ar fi si ea in jurul sutei de milioane. Si costuri vor mai fi. Pe cele cu infrastructura nu le bagam in calcul pentru ca oricum bazele aeriene trebuie modernizate.

Ajungem la un total de peste 800 de milioane de dolari/euro (inca nu e certa moneda in care lucreaza guvernantii nostri), extraordinar de mult in umila mea opinie.

De ce spun asta? Pentru ca suedezii au oferit, in urma cu vreo doi ani si ceva, 24 de avioane Gripen noi-noute cu un miliard de euro. Plus un program de offset de care economia noastra are mare nevoie. Plus un credit avantajos, intins pe o perioada indelungata, garantat de guvernul Suediei cu o dobanda preferentiala.

In mod logic, 12 astfel de avioane ar costa 500 de milioane de euro. Pachetul de armament ar fi, in mare acelasi, deci inca o suta de milioane. Programul de pregatire al pilotilor si tehnicienilor poate fi lesne integrat in pretul de achizitie. De modernizare n-ar mai fi nevoie.

Avem acum doua potentiale oferte a cate 12 avioane. Pe de o parte, F-16 A/B MLU (presupunem ca le modernizam), aflate la jumatatea ciclului de viata si chiar peste, la numai pretul de 800 de milioane de euro/dolari, vorba reclamei. De cealalta parte sunt Gripen-uri noi, la inceput de cariera, cu vreo 600 de milioane de euro. Cum prin zona mai sunt niste asemenea aparate prin Ungaria si Cehia, poate am putea s-o punem de un centru de mentenanta, zic.

Hmmm, grea alegere!

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “F-16 in Romania: Avioane la mana a doua, modernizate si scumpe

  1. eu cred ca sunt la mana a treia – din cate retin portughezii nu le-au modernizat pe toate cele primite cadou de la americani si nu le dau pe cele modernizate.

    cred ca puse toate in balanta – contractul ar fi tot unul de vreo 1.5 miliarde, nu s-a schimbat nimic fata de afacerea din 2010, doar avioanele cu care se porneste la drum pentru modernizare.

  2. Portughezii le-au modernizat pe alea primite cadou, le-au remotorizat si le-au facut MLU.

    Cele cumparate de noi in 1994 urmau sa fie modernizate incepand cu 2006/2007, dar a venit criza si… restul e istorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Pilotii USAF au inceput antrenamentul pe F-35A
Next post Coreea de Nord si-a ridicat avioanele