Fortele Aeriene Romane ar putea avea in dotare, in viitorul apropiat, avioane Eurofighter Typhoon.
Stiu, pare greu de crezut, insa tot mai multe informatii si zvonuri converg catre acest lucru. Aparatele n-ar fi noi, cu sh-uri cumparate „la reduceri” din Germania, tara care a anuntat ca vrea sa isi reduca numarul de „taifunuri” pentru a face loc avioanelor lot 3, despre care se presupune ca ar fi cu adevarat multirol.
Editia nemteasca a celebrei publicatii Financial Times scrie ca vecinii nostri de la Sud, bulgarii, iau foarte in serios posibilitatea de a achizitiona 8 bucati de Eurofighter din Germania, afacere ce ar putea fi initiata la sfarsitul acestei luni, odata cu vizita premierului bulgar la Berlin.
Aceeasi publicatie mai scrie ca, pe langa bulgari, Romania, Cehia, Croatia si Slovacia ar putea fi atrase in afacere. Daca romanii, croatii si slovacii isi cauta de ceva timp avioane noi, cu care sa inlocuiasca batranele MiG-uri rusesti, cehii sunt o aparitie noua.
Contractul de leasing al Cehiei pentru aparatele suedeze Gripen va expira iar guvernantii din aceasta tara, mai destepti ca ai nostri, analizeaza fiecare posibilitate de dotare a Fortelor Aeriene. Una din optiuni este si Eurofighterul, insa nu se stie cat de serioasa este aceasta.
Revenind la Romania si la Fortele noastre Aeriene, Eurofighterul poate fi, in cel mai bun caz, o optiune menita sa le forteze cumva mainile americanilor si suedezilor pentru a veni cu oferte mai bune pentru Gripen si F-16, singurele avioane ce au cu adevarat sanse sa intre in dotarea noastra. „Taifunul” este in primul rand scump, atat ca pret de achizitie (chiar si la sh), cat si ca pret de operare. In al doilea rand, este bimotor, lucru care nu este agreat de partea romana tot din cauza costului. In al treilea rand, nu este multirol, cel putin in varianta sh cumparata din Germania.
Cum conditiile de criza economica au facut ca (macar) aceste decizii de achizitie sa nu fie luate pe genunchi sau pe comisioane, este greu de crezut ca cineva cu capul pe umeri isi va da acordul pentru un astfel de program. Poate doar in cazul in care oferta de offset sa fie atat de atractiva incat investitiile in tara noastra sa acopere costurile uriase ale cumpararii si operarii unui astfel de avion.
Nu trebuie sa uitam ca, in urma cu un an si jumatate, vicepresedintele Alenia, Maurizio De Mitri, a propus Romaniei Eurofighter lot 1 din dotarea aviatiei italiene, avansand chiar si pretul de un miliard de euro pentru 24 de bucati, plus investitii considerabile in industria de profil de la noi. Numai ca pana si italienii au ajuns sa nu prea mai zboare „Taifunul” din cauza costurilor prea mari, dovada irefutabila asupra nefezabilitatii unui astfel de program de achizitie.
Austria discuta si ea renuntarea la flota de Typhoon – as zice ca e supraoferta pe piata cu austeritatea asta care va domina lumea urmatorii ani.
http://austrianindependent.com/news/Politics/2012-01-03/9850/Darabos_defends_fighter_jets
La austrieci discutia e veche, dar si presiunile sunt mari sa pastreze avioanele. Am inteles ca ar fi dispusi sa renunte mai repede la una-doua sute de tancuri si sa pastreze Eurofighterele.
Pe piata mondiala e acum un moment favorabil pentru achizitii, insa e ca si in cazul imobiliarelor din Romania – trebuie sa ai si bani pentru ele, chiar daca preturile au scazut destul de mult.
problema e cat de scumpe sunt astea ca ”sh” daca noi sunt sa zicem 60 mil, sh ar fi 20-30 mil, aveam bani pt asta? si ce garantie si durata de viata o sa aiba?, asta e un semn ca criza economica o sa dureze multi ani daca lumea se gandeste sa vanda, ma mir de ce nu vand grecii la cate probleme economice au … oricum nu o sa ii atace turcii in viitorul apropiat.
Nici nu prea conteaza pretul per aparat, nou sau sh, pentru ca Romania nu-si permite operarea unui astfel de avion.
Austria nu mai zboara Eurofighterele decat la parade, italienii le-au tras si ei pe dreapta si au luat F-16, spaniolii plang si ei pentru ca n-au bani… Eurofighterul este un avion foarte, foarte scump, atat ca pret de achizitie cat mai ales ca si cost de operare si nu e in niciun caz o alternativa adevarata pentru noi.