Dronele construite in Romania, la Galati, au mare cautare la export, strainii fiind foarte interesati de noua ramura a industriei aeronautice care se dezvolta timid in tara noastra.
Din pacate, putini dintre noi stim ca, in cadrul Facultatii de Ştiinţe şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” functioneaza un Centru de Excelenţă pe probleme de Mediu, unul dintre proiectele speciale ale oamenilor de aici fiind marirea ariei de utilizare dronelor, aparate zburatoare fara pilot folosite, in momentul de fata, preponderent in domeniul militar.
La Universitatea din Galati, proiectul Centrului de Excelenta a evoluat frumos, acum moldovenii realizand atat proiecte ale dronelor, cat si construirea propriu-zisa a aparatelor de zbor.
Si cum specialistii romani nu se joaca atunci cand vine vorba de profesie, dronele produse la Galati sunt cautate. In special de straini, tara noastra fiind interesata de asemenea achizitii doar atunci cand sunt si niste comisioane la mijloc.
„Nu mai fac decat norvegienii avioane ca noi. Avem deja 3-4 contracte in curs de semnare. In tara? In tara, dar mai ales in strainatate”, marturiseste unul dintre specialisti, inginerul Lucian Georgescu la postul Antena1.
Cine vrea sa ne/ le cumpere dronele? Ati fi uimiti, insa pana si africanii au realizat potentialul acestor aparate si vor sa le aiba!
„Principalii clienti sunt state africane, care vor sa foloseasca dronele romanesti pentru cartografiere. Sunt zone greu accesibile, se trece prin desert, prin zone muntoase greu accesibile, fara drumuri. Si, atunci, o drona, care are 150 de kilometri autonomie, poate face intr-o zi o treaba pe care o poti face la sol intr-o saptamana”, a adaugat Georgescu.
Acelasi inginer, de aceasta in cotidianul Adevarul, enumera cateva dintre posibilele utilizari ale dronelor pe plan intern.
„La nivel naţional, se pregăteşte realizarea Planului de cadastru, care trebuie finalizat până în anul 2014. Contractul urmează să fie semnat cu o mare companie internaţională şi intenţionăm ca, în contextul pregătirii acestei vaste şi deosebit de importante acţiuni, să demonstrăm că dronele construite la Galaţi pot servi la realizarea hărţilor cadastrale necesare.
Cu ajutorul acestor avioane fără pilot, in colaborare cu Institutul Regal de Aeronomie Spaţială din Bruxelles, realizăm observatii de mediu, utilizând sprectroscopia de mare fineţe, la diferite altitudini. De asemenea, facem observaţii de biodiversitate. Planurile de management ale ariilor protejate din Romania necesită observarea aeriană de la joasă inalţime şi monitorizarea ecosistemelor speciale. Pe anumite arii (de exemplu Delta Dunarii, care are o suprafaţă de 560.000 de hectare, dronele sunt singura posibilitate de observare si localizare precisă, din cauza lipsei căilor de acces. Dronele noastre sunt echipate cu motoare termice şi electrice, ultimele asigurand observarea biodiversitatii fără vreun impact asupra unor ecosisteme.”
De asemenea, galatenii sustin ca supravegherea frontierelor tarii, in special cele din estul si nordul Romaniei, s-ar putea face mult mai ieftin si mult mai bine daca Politia de Frontiera ar folosi dronele la scara larga.
Cele mai ieftine aparate de zbor fara pilot construite la Galati au preturi de cateva mii de euro, insa cele mai scumpe exemplare ajung si la 100.000 de euro!
Average Rating