Dom’ ministru promite F-35 cu pretul praduirii Armatei

Read Time:3 Minute, 38 Second

Dom’ ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, promite ca va dota Fortele Aeriene cu avioane de generatia a V-a, in speta F-35 Lightning II. Nu spune cand, nu spune nici cum. Stie insa de unde va avea bani de „invizibile” – din praduirea Armatei. Mai exact, din praduirea activelor Ministerului.

Asadar, dom’ ministru, tot ala care a trimis comisii de evaluare a epavelor de F-16 aflate in dotarea Fortelor Aeriene din Olanda si Portugalia, spune acum ca el nu se gandeste la batranele si uzatele Falconuri europene, ci la modernul si deloc ieftinul F-35, aparat de generatia a cincea cu un cost inca nedefinit si in continua crestere si care se afla in faza de dezvotare chiar si acum.

„Eu unul sunt adeptul F-35, ca să nu fie dubii, deci avionului de generaţia a cincea, avionului cu cel mai mare potenţial de luptă la ora actuală în lume”, a declarat Dobriţoiu.

Iata cum „afacerea F-16”, care nu se stie deocamdata cat va costa statul roman, trece in planul secund, dom’ ministru aducand in prim plan, la fel ca predecesorul sau, Oprea, o iluzorie achizitie de F-35.

Ca tot omul, ne intrebam de unde va avea Romania bani sa cumpere avioane care se apropie, ca si cost, de 200 de milioane de dolari pe bucata, in conditiile in care aceeasi Romanie n-a avut bani de niste „amarate” de Saab Gripen sau F-16 noi. Ne raspunde dom’ ministru, care pare ca are planul gata facut.

„Vindem infrastructura în exces, nu noi, Armata, dar o să o scoatem la vânzare, adică vrem să facem alt gen de politică. Nu mai distribuim cu dărnicie până acum. E unul dintre mijloace, vom face rost de bani şi de scule, de avioane”, a afirmat Dobrotoiu.

Si tot dom’ ministru a explicat si ce inseamna acesta „vanzare” a infrastructurii in exces.

„Depinde de modalităţile de verificare (a infrastructurii – n.r.) începând de la parteneriate public private pentru terenurile care sunt pe harta vânturilor şi unde s-ar putea face parcuri eoliene, parcuri industriale în zona localităţilor, în măsura în care autorităţile locale găsesc de cuviinţă sau dacă nu chiar să le punem pachet (…) şi să încercăm să deschidem un credit. Situaţia e critică şi vrem să îmbunătăţim înzestrarea. Banii aceştia vor fi dedicaţi numai înzestrării Armatei”, a explicat ministrul Apararii.

Asadar, dom’ ministru ne spune ca va reusi sa cumpere vreo 15-20 de bucati de F-35, ceea ce inseamna cam 4 miliarde de dolari, fara costurile „colaterale” de pregatire a pilotilor si tehnicienilor, de modernizare a infrastructurii etc., din vanzarea terenurilor Armatei. Asta intr-o perioada in care piata imobiliara e la pamant!

Pentru un neinitiat in profitabilele combinatii cu terenuri ale Armatei, asa cum sunt eu, afacerea asta miroase. Tind sa cred ca vanzarea infrastructurii „in exces” nu va aduce la bugetul Ministerului bani suficienti nici pentru un singur F-35! Mai cred ca sunt cativa baieti care abia asteapta sa puna labele pe parcele unitatilor militare, mai ales alea din intravilan, la niste preturi care ar face sa se inroseasca orice agent imobiliar.

Dar pentru ca totul trebuia mascat, chiar si stangaci, s-a apelat la aceasta ipotetica si improbabila achizitie de F-35, urmand ca apoi totul sa fie trecut sub tacere.

Admit chiar ca dom’ ministru e manat de cele mai bune intentii in ceea ce priveste Aviatia Militara. Admit ca nu mai vrea vechiturile de LanceR pentru pilotii nostri, ci ca se gandeste la cele mai bune „instrumente” pentru ei. In cazul asta, primul pas care ar fi trebuit sa il faca ar fi fost acela de a trimite un RfI producatorilor de avioane. Ar fi urmat evaluarea acestora, alegerea unui anumit tip, in functiile de solicitarile noastre, si discutia cu producatorul pentru a afla pretul posibilei comenzi. Abia dupa ce ar fi stiut cati bani trebuie sa plateasca pentru avioane s-ar fi putut „apleca” asupra infrastructurii in exces a Armatei.

Dar dom’ ministru pare ca vrea sa-si cumpere o masina. Si inainte de a se decide ce anume vrea de la acea masina (motorizare, dotari, spatiu, pret etc.) se apuca sa-si vanda garsoniera in care sta, ba mai face si un credit la banca. Si cand se vede cu banii in mana, constata ca nu-i ajung decat pentru un „sehas ca nou”. Import Portugalia sau Olanda.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Dom’ ministru promite F-35 cu pretul praduirii Armatei

  1. o intrebare ar fi de ce sa nu trecem la F-35, presupunand ca asta ar fi planul, trecand intai printr-o escadrila de Gripen noi C/D, cu finantare, offset, etc?

    ar insemna un efort minim, cu cresterea bazei economice, sau in orice caz nu lovirea ei printr-o achizitie impovaratoare de F-16, ar insemna sa avem avioane moderne, mult mai aproape de F-35 decat F-16 Block 15 de acum 35 de ani.

    si mai e o chestie, daca luam F-35 nu ne putem imagina ca le-ar folosi cineva, la costurile enorme de operare care se anunta, sa faca politie aeriana, sa patruleze cerul cu ele zi de zi.

    Deci tot ar mai trebui un alt tip de avion pentru misiunile de rutina, iar F-35 ar ramane in rol de avion de atac daca avem nevoie de asa ceva vreodata.

  2. In primul rand, Romania nu-si permite F-35 nici daca le primeste gratis si vin americanii sa ne amenajeze bazele.

    In al doilea rand, F-35 e doar o „fumigena” aruncata pe piata pentru a legitima viitoarea achizitie de epave de F-16.

    In al treilea rand, astia ne vor fura cu totul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Turkish Stars la BIAS 2012 | GALERIE FOTO
Next post Iata cat costa modernizarea F-16