Ultima luna a toamnei incepe trist pentru aviatie si pentru aviatori. Prima zi a ultimei luni din toamna ne aduce aminte de momentul in care MiG-ul 21 cu numarul de bord 329 cadea peste pamantul Ardealului, ridicandu-i la cer pe cei care au fost Laurentiu Chirita si Sorin Avram.
Momentele aducerii aminte sunt, inevitabil, triste, mai ales in acesti primi ani. Timpul vindeca tot si probabil ca, peste ani, va conta mai putin cum si de ce au cazut Kiru si Bikeru ci mai mult faptul ca ei au exista, au trait, au zburat si ne-au lasat o mostenire pe care nu ne permitem s-o irosim. Aceea de a transmite mai departe.
Iata deci de ce nu am inceput cu clasicul „era o dimineata rece de noiembrie, insa soarele isi facuse aparitia pe cer, parca presimtind ce avea sa se intample. Era o liniste rau-prevestitoare, desi nimeni nu se gandea la acest lucru…” Si cate si mai cate. Sigur, poate ca moartea este mai usor de acceptat atunci cand o zugravesti in astfel de scrieri, insa, pana la urma, tot moarte e.
MiG-ul 21 cu numarul 329 s-a prabusit pe 1 noiembrie 2010, la numai cateva zeci de secunde dupa decolarea de pe pista aerodromului de la Luna. Cauzele tragediei imi sunt necunoscute chiar si acum, desi traim in epoca informatiei. Cel mai nou lucru aflat din ancheta este ca aceste cauze ar fi fost meteorogice, o pala de vant destabilizand avionul in delicata faza a decolarii. Nici asta nu este important.
Important este ca oameni ca Laurentiu Chirita au fost printre noi, multora deschizandu-ne ochii in ceea ce priveste aviatia militara. Daca vreti cateva date seci, dar si ele absolut necesare pentru a nu pierde nimic,
Căpitan-comandorul Laurenţiu-Nicolae Chiriţă – avea 40 de ani şi era pilot pe avioane supersonice, clasa I, instructor de zbor ziua şi noaptea, în toate condiţiile meteorologice, avea la activ aproape 1.300 ore de zbor, din care 940 pe MiG-21. Era căsătorit şi avea un copil.
Căpitan-comandorul Sorin-Traian Avram – avea tot 40 de ani, era pilot pe avioane supersonice, clasa I, instructor de zbor ziua şi noaptea, în toate condiţiile meteorologice, avea la activ aproape 1.000 ore de zbor, din care 830 pe MiG-21. Era căsătorit şi avea un copil.
Au vrut sa fie cat mai aproape de cer, acum au ajuns acolo
Putini sunt cei care stiu faptul ca Kiru a fost unul dintre „norocosii” care a castigat „Loteria Vizelor” pentru SUA. A fost, de asemenea, unul dintre cei si mai putini care au refuzat sansa asta, preferand sa ramana in tara si sa zboare cu 21. Era tocmai in perioada in care LanceR-ul isi facea aparitia pe cerul patriei. A fost la Borcea, a fost si la Campia Turzii.
A fost, de asemenea, unul dintre primii piloti militari care a aratat o deschidere nemaipomenita fata de oamenii care n-au avut ocazia de a imbratisa acest mod de a trai. A fost printre primii, daca nu chiar primul, piloti care au facut publice filmari din timpul zborului, direct din cockpitul MiG-ului 21.
A fost unul dintre pilotii de top ai Romaniei, fiind desemnat sa evalueze avioanele propuse, cu ani in urma, pentru a intra in dotarea Fortelor Aeriene. A condus misiunea Baltica 07, cea in care LanceR-ele romanesti au asigurat securitatea spatiului aerian al tarilor baltice.
Mult prea rece acest „a fost”, mult prea crud. Insa el se va transforma cu siguranta in „este” pentru ca timpul vindeca tot. Numai noi suntem datori sa luptam cu negura uitarii.
Foto: Marian Coste
Average Rating