De ce sunt eroi pilotii doar atunci cand mor?

Read Time:2 Minute, 11 Second

pumaDoua lucruri. Ministerul Apararii a anuntat astazi ca un elicopter IAR-330 Puma a fost implicat intr-un incident ce se putea sfarsi tragic, iar o ziarista de la site-ul care a anuntat in exclusivitate acest lucru a scris un editorial cu titlul de mai sus.

Atunci cand am citit titlul, ideea mi s-a parut exceptionala, insa materialul propriu-zis este, in cel mai bun caz, o compunere de clasa a patra in care ideile se incalcesc si rezulta un ghiveci obositor.

Prin urmare, plecand de la ideea excelenta din titlul editorialului, m-am gandit ca ar fi o idee foarte buna sa dezvoltam aici.

Daca incidentul de la Floresti, Arges, s-ar fi sfarsit, Doamne fereste!, cu o tragedie, la ora asta am fi cunoscut numele celor din echipaj si am fi vorbit despre ei ca despre niste eroi. Si pe buna dreptate! Dar cei trei oameni din elicopter au refuzat sa moara si si-au castigat dreptul la anonimat.

Pare un paradox, nu-i asa? Daca te prabusesti si mori, numele tau devine cunoscut si primesti onoruri militare. Daca reusesti sa salvezi un aparat de zbor de multe milioane de euro si cateva vieti, ramai un anonim pe care colegii il bat pe umar si-l felicita pentru o treaba bine facuta.

Nu vreau sa fiu inteles gresit, sunt de parere ca pilotii care isi dau viata in accidente aviatice din cauza materialului tehnic avut la dispozitie sunt niste eroi si merita cunoscuti si pretuiti ca atare. Dar cred ca pilotii care reusesc sa se salveze, si pe ei si aparatele de zbor, merita chiar mai multa apreciere.

Sigur, la o privire superficiala poti spune ca n-au facut altceva decat sa isi indeplineasca atributiile de serviciu, insa faptul ca reusesc sa isi pastreze sangele rece si sa puna in aplicare proceduri extrem de complicate in perioade de timp de ordinul secundelor ii face cu adevarat supraoameni.

Asa ca, dincolo de faptul ca Ministerul Apararii a tinut ascuns incidentul pana la prezentarea lui „pe surse” sau ca elicopterele Puma au ajuns la o varsta venerabila si poate ca ar avea nevoie de inlocuire, eu as fi vrut sa aflu compomenta echipajului.

As fi vrut sa ii apreciez pe cei trei de la bord, sa ii felicit public si sa le multumesc pentru ca au ramas in viata. Si as fi vrut ca ministerul sa ii nominalizeze, sa le transmita public si oficial recunostinta (inclusiv printr-un bonus consistent, stim cu totii cat de prost platiti sunt pilotii militari) si sa ne arate ca nu doar pilotii morti au dreptul de a fi eroi.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “De ce sunt eroi pilotii doar atunci cand mor?

  1. Ai pus degetul pe rana ! Doare ! Stapineste reflexul de a retrage degetul, si apasa in continuare ! Asa avem sansa de a opri aceasta HEMORAGIE , o rana deschisa pe care multi o ASCUND fara sa o trateze cu atentie si care in mod rapid UCIDE ! De asta nu se VINDECA aceste RANI ! Multi sunt avizi de SANGE si DURERE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Elicopterele IAR-330 Puma, oprite de la zbor
Next post Dogfight la Campia Turzii: MiG-21 vs. F-16