Nu voiam sa mai scriu despre chestia asta, da’ internetul nostru cel de toate zilele mi-a readus in fata ochilor afacerea americano-pakistaneza din acest an.
Long story short, in urma cu o luna, U.S. Department of Defense’s Defense Security Cooperation Agency (DSCA) a facut publice detaliile acordului cu Pakistanul pentru achizitia a opt avioane F-16.
Pakistanezii vor cumpara asadar opt avioane Block 52, echipate cu motoare F100-PW-229, radare AN/APG-68(V)9 si echipamente de razboi electronic ALQ-211(V)9 Advanced Integrated Defensive Electronic Warfare Suites (AIDEWS). In plus, in aceiasi bani intra si 14 Joint Helmet Mounted Cueing Systems (JHMCS).
Ca tot veni vorba de bani, stiti cat platesc pakistanezii pentru toate aceste chestii, plus piese de schimb, program de pregatire, documentatie si tot ce le trebuie? Stiti? Platesc, pauza de efect, 699 de milioane de dolari!
Ah, poate nu suna atat de impresionant, dar stiti cat plateste Romania pentru cele 12 F-16 la mana a treia luate din Portugalia? 628 de milioane de euro!
Un calcul scurt ne arata ca pakistanezii platesc 620 de milioane de euro pentru opt avioane F-16 de ultima generatie, in timp ce noi platim cu 8 milioane de euro mai mult pentru 12 avioane zburate de SUA si Portugalia inainte sa ajunga la noi, cu o celula care a ajuns la jumatatea duratei de exploatare, cu motoare mai vechi si mai gurmande, cu radare mai putin performante si lista continua…
Bun, suntem constienti ca relatiile americano-pakistaneze sunt la alt nivel, suntem constienti de pozitii strategice si de orice mai vreti voi.
Dar chiar asa, bai frate, chiar suntem cei mai fraieri din coltul asta de lume? Chiar atat de prosti suntem la capitolul negocieri? Chiar n-avem factori de decizie capabili sa obtina un contract rezonabil, decent, daca nu avantajos pentru noi?
Incompetenți și prosti. Si șpăgari. Si lipsiți de patriotism.
Romania ar trebui sa-și ducă propria politica, bazata pe interesele proprii, nu sa pupe la înalta poarta de la Bruxelles sau Washington.
In momentul in care in afara de celebrele fregate nu faci achizitii militare pe programe majore de 25 de ani este greu sa performezi in arta negocierii, fiind cu spatele la perete.
Daca punem la socoteala infrastructura invechita ce trebuie adusa la zi, sistemele de pregatire si mentenanta ce se construiesc de la 0, rezulta costuri pe care multi nu le iau in calcul dar sunt cel putin la fel de importate ca platforma in sine.
Un Blk.52 nou nu are neaparat sisteme de avionica si armament mai performante decat un MLU la mana a 3-a cum le place unora sa clameze pe aici (vedeti afacerea irakiana cu Blk.52).
Ar fi foarte ok sa fie asa, doar ca problema este ca noua ni s-a servit direct afacerea gov-gov romano-portugheza. Daca exista celebrul RfI, daca se analizau mai multe oferte sau daca nu se primeau alte oferte atunci as fi complet de acord recunoscand ca am luat ce s-a putut ca sa nu ramanem in pom.
Dar cat timp nu stim daca s-a incercat macar o negociere cu SUA sau cu alti producatori, cat timp nu stim ce factori au fost analizati de s-a ajuns la concluzia ca e mai rentabil un contract gov-gov decat unul de achizitie cu offset oferit de producator, da-mi voie sa am indoieli in ceea ce priveste arta negocierii.
Si nu spun ca se gasea un contract perfect, din care noi sa avem numai avantaje, ci unul decent si care sa ne avantajeze si pe noi.
Pachistanezii mai primiseră armament,piese de schimb și motoare noi. Asa zisa ‘vînzare’ nui costă nici o lețcaie pe pachistanezi,adică totul ie moca. Bîrfa satului: după ce au primit moca ăste 8 păsări,cică gringo le mai dă încă 10 f-16 block 52 tot gratis. 8+10=o escadrilă. Și egiptenii au primit moca 12 f-16 Block 52,iordania,israel au primit moca f-16. Despre ‘multirolul’ nostru nu mai zic nimic,că oricum nu se mai poate face nimic,luăm țeapă după teapă de cînt am intrat în nato. Forța fie cu voi.
1. Romania nu a platit 628 de milioane de euro pe cele 12 F-16.
Costul include, pe langa piese de schimb, documentatia si pregatirea pilotilor, un pachet de armament (starter), pregatirea personalului ethnic si modernizarea bazelor.
2. Care e termenul de livrare al avioanelor? Nu de alta dar pe noi ne cam lasau Mig-urile.
3. Cam ce relatii are SUA cu Pakistanul – mai un zbor de recunoastere, mai o realimentare, mai o promisiune ca nu vinde bomba la sauditi…
Ca sa comprim iesim asa:
F16 Bk15(2nd/3rd hand) $38 mil (inc. weapons)
F16 Bk52 $87 mil
Dupa mine asta vine la jumate de pret….
Mai baga o fisa la calculele alea. F-16 MLU iese la 52,3 mil euro, inclusiv armament, iar F-16 Bk52 iese la 77,5 mil euro, fara armament.
Inainte sa concluzionezi, arunca un ochi pe lista faimoasa de armament ce va fi livrat Romaniei si apoi discutam de jumatea aia de pret.
P.S. Daca nu insel eu, programul de modernizare de la Borcea nu e „prins” in costul ala de 628 de milioane, mai ales ca e cofinantat de NATO.
http://www.dsca.mil/major-arms-sales/romania-weapons-equipment-and-support-f-16-block-15-mlu-aircraft
$457 mil (inc. weapons) inseamna $38.08333333333333 mil per aparat.
Sa zicem ca toate acareturile care se agata or costa ~ $3 mil per aparat deci costul unui F16 la multe maini ar fi ~ $35 mil.
Mie tot nu-mi da 52.3 mil si EUR nu USD
mai iau matematica o data la mana….
Matematica nu, dar logica…
Adica esti constient ca Portugalia incaseaza aproximativ 190 de milioane de euro pe aceleasi avioane? 🙂
Iar costul programului de achizitie a cam fost facut public de doi fosti ministri, numai ca unul zicea de 628 mil. euro si celalalt de 670 mil. euro.
Ca nu-ti ies alea 190 de mil de euro/dolari e altceva, dar avioanele au fost la jumatate de pret, orice ai zice.
Bazele alea aerine nu s-au modernizat pe gratis (desi nato a platit destul la ele).
Acuma toti romanasii aia (piloti, tehnicieni) au mancat si dormit in Portugalia – pune si asta in calcul ca diurna se plateste.
Ideea nu e ca nu-mi ies, ci ca alea 190 de milioane de euro se adauga costului afisat de DSCA. Prin urmare creste si pretul ala calculat de tine.
N-am spus ca baza de la Borcea a fost modernizata gratis, doar ca din ce stiu eu costurile lucrarilor de acolo nu sunt incluse in costul multirolului, fiind un alt program.
Eu am inteles ca modernizarile la Borcea a fost inclusa in pachetul ala de $6xx mil. Pt ca acolo va fi noua lor casa, iar americanii sunt obisnuiti sa tina avioanele in casute nu ca Mig-urile pe ogor. Apoi au fost niste modernizari si la Otopeni si la Campia Turzii care ar permite printre altele folosirea lor pt F16 in caz de necessitate. Aici chiar nu stiu din ce bani s-au facut lucrarile.
Si ca sa fim fair si sa nu ne impacientam eu zic sa comparam mere cu mere adica:
Pakistan
http://www.dsca.mil/sites/default/files/mas/pakistan_15-80.pdf
Romania
http://www.dsca.mil/sites/default/files/mas/romania_13-59.pdf
Restul sumelor e pura speculatie. Atat costa avioanele. Pe ce s-au cheltuit restul de bani e alta discutie si oricum nu avem datele necesare.
Pai cum?
Nu au Basei prezideli.
Nu au Tonti care sa prirmesca cele 11 pcte sfinte precum Moise tablele legii…
Insa din cate tin minte discutile cu F 16 incepusera direct cu amerlosii ..
Apoi Barosso a trebuit recompensat .. sa vaza Potrocalia ca trimisu ei la UE nu sta sa o ia ma @ue!
Imi aduc aminte (cu mare neplacere) de niste cestii de prin 1970-71. Cadn macaronarii veneau pe capete in Romania ca „cu o pereche de ciorapi te culci cu o romanca”. Si „dragele” noastre frumusele, fete de la casa a X-a la anu 3 facultate se inghesuiua sa iasa cu macaronarii . IAr tatuii fetelor nu aveau nimic de zis ca unu de 30-47 de ani le „plimba” ficele cele „neporhanite” (adica aveau timpanele intregi!) Binep0ntels daca un pusti de 18-20 de ani le invita lka un film seara acealsi parinte ingaduitir devenea brusc .. vigilent!
E .. asta ne este „marca” daca nu stiati!
(Neplacere ca eu aveam 18-20 ano si primeam recondari de duusuri refci. Blenoragoa de la un italian era insa ceva „distins” „vestic” „de calitate”!)
E fata de noi altii zic iubi banu INAINTE!
Totusi s-a omis un lucru, de banii respectivi s-au luat aparate F-16, dar ei aveau deja in exploatare aceste aparate si nu au trebuit sa cumpere si alte sisteme pentru acestea cum a fost cazul nostru. Noi parca am dat vreo 150 mil $ pe 12 bucati vechi, restul insemnand componenta de la.sol, pregatirea pilotilor si tehnicienilor, munitia aferenta, RK si MLU, etc.
Pakistanul a platit exact cat costa aparatele plus ceva in plus, dar restul arhitecturii ei deja o aveau. In plus, pregatirea si documentatia americanii le-o pot face geatuit daca doresc, iar piesele de schimb obtinute pot fi din rezervele americane ca donatie sau cumparate de noi si aici ramane.de vazut cam in ce constau si ce cantitate.
De armament nu s-a povestit nimic, ori un aparat achizitionat cu tot ce-i trebuie si facut totul pt o perioada de 20-30 ani te cam costa de vreo 3 ori costul unui aparat, aici putand da exemple.cum au gandit australienii sau canadienii un program de multirol.
@ Mihai & LanceR
Pretul pentru 12 F-16 A/B MLU Tape 5.2 a fost de 108 milioane de euro (fiind incluse aici RK-ul, 14 motoare, antrenament pentru tehnici si piloti, deplasare de personal portughez la beneficiar pentru consultanta post-livrare timp de 2 ani. Restul se duce pe armament (conform notificarii DSCA mentionate de Mihai), infrastructura si utilaje/echipamente de aerodrom, munitie de 20mm (potrivit mai multor anunturi de licitatii/achizitii aparute la sfarsitul anului trecut si anul acesta) si o statie TACAN pentru Borcea(care pare sa fie deja comandata – ultima actualizare a portalului american pe care apare cererea dateaza din aprilie 2015 – dar pentru care nu exista nici o cotatie concreta de pret). Baza Aeriana Borcea a fost modernizata cu alti bani (la care a contribuit si NATO).