Cehii sunt gata sa trimita Gripen peste Romania. Avem nevoie?The Czech are ready to send Gripen fighters in Romania

Read Time:2 Minute, 6 Second

gripen cehia tigruCehia si-a manifestat disponibilitatea, prin intermediul ministrului Apararii, de a securiza granita romano-ucrainiana, inclusiv prin trimiterea unor avioane Saab Gripen in/peste tara noastra.

Articolul in sine, care vine de pe Ceske Noviny, e destul de ambiguu. Ministrul ceh al Apararii a participat la o emisiune televizata iar acolo a fost intrebat tot felul de chestii.

Astfel, Martin Stropnicky a spus ca Cehia nu are planificat vreun exercitiu in comun cu alte state NATO, dar a precizat ca tara sa ar fi dispusa sa trimita avioane pe la noi prin ograda. Singurul citat din articol este urmatorul:

„Sunt discutii pentru granita romano-ucraineana.”

Din informatiile materialului in cauza, intelegem ca sunt discutii referitoare la avioanele Cehiei care sa securizeze in vreun fel granita noastra cu Ucraina. Dar aici apar cateva probleme.

In primul rand, Romania are propriile avioane. Bune, rele, noi sau vechi, Fortele Aeriene Romane dispun de, sa zicem, 50 de avioane reactive MiG-21 LanceR si IAR-99. In al doilea rand, granita noastra cu Ucraina nu este, in principiu, amenintata, data fiind orientarea pro-europeana a noii conducerii de la Kiev. Asadar, avem cu ce sa ne aparam si n-avem nici un dusman cert.

In al treilea rand, cehii au doar 14 Gripenuri, dintre care doua bucati sunt „duble”. Raman 12 avioane care ar urma sa fie impartite intre propriile baze si cele ale noastre. Cate ar putea ajunge in Romania? 3-4 Gripenuri? 6 poate? Hai sa presupunem prin absurd ca le trimit pe toate, pentru ca suntem fratii lor. Ce diferenta ar face o escadrila de Gripen ceha in eventualitatea unui conflict?

Si-unde mai pui ca prin toamna grifonii cehi ar trebuie sa faca politie aeriana prin Islanda.

Chestia asta mi se pare un fel de bagare in seama a respectivului ministru, un fel de „noi suntem gata sa ajutam pe astia mai batuti de soarta si nu mai comentati ca prelungim leasingul Gripenului”.

Totul se schimba daca vom afla ca exista intr-adevar discutiile amintite de Stropnicky, caz in care guvernantii Romaniei ar recunoaste ca avem o mare si grava problema de securitate.

Foto via airplane-pictures.net gripen cehia tigruCzech Defence minister, mr. Martin Stropnicky, announced that his country is ready to „secure” romanian-ukrainian border, including with relocation of Saab Gripen fighters in Romania.

„Talks on the Romanian-Ukrainian border are underway,” Stropnicky said on national television.

If the Czech Republic is asked, it can send event its supersonic Gripen fighters to protect the airspace of its partner countries, he added.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

14 thoughts on “<!--:ro-->Cehii sunt gata sa trimita Gripen peste Romania. Avem nevoie?<!--:--><!--:en-->The Czech are ready to send Gripen fighters in Romania<!--:-->

  1. Matale ai pus la cele 50 de avioane si flota de elicoptere si avioanele de transport? Avem 20 de miguri Lancer C care daca, repet daca mai zboara toate. In rest este istorie.. Aviatia romana este istorie

      1. Scoate dublele si o sa vezi ca raman 20 de Lancere C. Astea ne mai apara. Si nici aste nu-s sigur ca zboara toate. Nu uita ca dublele sunt inutile

          1. de unde 25 IAR-99? sunt 19,maxim 21 de toate.la Mig-uri se vorbeste de un minim de 24-26 aparate inca ”zburabile” :))

          2. Au fost construite 28 sau 29 de toate si s-au prabusit 4 sau 5 dintre ele in decursul anilor. De unde 19?

            Iar la MiG-uri e exact ce-am spus, undeva intre 25 si 30 de avioane operationale.

  2. In primul rand nu avem nici 20 de avioane capabile sa decoleze, in total. Explicatia e canibalizarea pentru piese, probabil avem vreo 25 aproape functionale, dar pe pe care s-au luat piese ca sa le tina in aer pe celelalte. Eu sunt mai pesimist si cred ca sunt doar vreo 10 in stare de zbor, incluzand dublele. Din astea daca vei vedea punctul 2 vezi ca Mig-urile nu prea sunt utile.

    In al doilea rand politia aeriana nu are treaba cu razboiul ci cu traficul de frontiera si identificarea avioanelor care trec granita – nu doar militare, ci si cele civile. In Ucraina e un pic de haos dupa razboiul civil, un trafic mic de arme sau droguri cu avionul nu e deloc de neglijat – aterizezi pe Floreni cu cate 2 tone de incarcatura odata, asta inseamna o gramada de AK-uri de care nu se prinde nimeni. Iar un Mig nu stiu ce radar de bord are, dar daca incearca sa treaca pe langa mine si sa imi faca semne reduc viteza sub 100 k/h IAS si nu apuca sa faca nici un semn, la 400 km/h pana se intoarce am aterizat in prima poienita, cauta-ma.

    In al treilea rand nu vrea sa justifice leasingul, ci probabil sa mai ia inca 12. Si nu e un lucru rau, pentu orice ministru al apararii e greu sa justifice orice cheltuiala pe care o natiune nu o intelege prea bine.

    1. In primul rand, avem patru avioane capabile sa decoleze in alarma in orice moment. Pe langa astea 4, mai sunt inca 7-8-10 avioane pe fiecare din cele doua baze aeriene care „gazduiesc” LanceR in stare de zbor.

      In al doilea rand, politia aeriana n-are treaba cu ce spui tu. Politia aeriana are treaba cu aeronavele care survoleaza spatiul nostru aerian fara acord sau care nu respecta traiectele de zbor prestabilite. Ce spui tu are legatura cu politia de frontiera, cu politia, cu serviciile de informatii, cu antitero. Iar asemenea avioane care ar face trafic cu orice sunt urmarite de radarele de la sol, sunt urmarite de oameni mult mai informati care le asteapta la punctele de sosire si tot asa.

      In al treilea rand, cehii incearca de vreo 3 ani sa prelungeasca acordul de leasing pentru cele 14 Gripenuri. Au reusit sa ia o decizie la nivel de guvern abia saptamana trecuta. In momentul asta nici nu stiu daca se gandeste cineva la mai multe avioane.

      1. Cele 7-8-10 avioane in fiecare baza sunt o presupunere. Cred ca am presupus amandoi destul, nici unul nu stie exact cate sunt sau, daca stie, nu o poate spune pentru ca numarul real e secret si dezvaluirea lui insemna puscarie.

        Politia aeriana are fix treaba cu ce am spus eu pentru ca sunt fix genul de avioane care survoleaza spatiul fara acord; iei un ultrausor, pui in el 30-40 de AK-uri si le treci granita in zbor fara nici un plan de zbor – cine le intercepteaza, politia calare sau politia locala (fosta comunitara)? Cu radar si rachete nu ai sanse sa detectezi si sa interceptezi un avion care zboara la 10 metri de sol prin muntii din Bucovina si stiu mai multi piloti capabili sa zboare in regimul asta.
        Nu cred ca trimite cineva avioane militare care sa ne survoleze, nu exista nici un motiv pentru asta, dar cred ca o frontiera aeriana permeabila cu Ucraina e o problema de politie aeriana.

        Ce vor cehii sa faca pana la urma e treaba lor, dar din punctul meu de vedere faptul ca au 14 Gripen in stare foarte buna capabile de zbor e de laudat. Si alea in dubla pot fi folosite ca sa interceptezi un Cessna sau un subsonic, faptul ca au al doilea loc in cockpit nu inseamna ca sunt dezarmate si incapabile.

        1. Tocmai ca politia aeriana n-are legatura cu ce-ai spus tu. In primul rand, e imposibil ca un MiG-21 sau un avion supersonic sa intercepteze un avion ultrausor. Asta in primul rand din cauza diferentelor mari intre viteza minima a primului si viteza de croaziera a celui din urma.

          Ce spui tu tine de SRI, Politia de Frontiera, Antitero. Avionul ala incarcat cu arme nu trebuie interceptat in aer, trebuie asteptat la sol de oameni pregatiti care sa-i aresteze pe baietii care se ocupa cu micul trafic transfrontalier. Si nu e ceva nou. Au mai fost arestati baieti care aduceau tigari netimbrate cu motodeltaplanul de la sarbi. Si nu s-au implicat Fortele Aeriene 🙂

          Ai fi surprins sa afli ca se mai trimit avioane. Nu ne violeaza spatiul aerian, dar venind direct spre noi si neraspunzand somatiilor controlorilor sunt alertate MiG-urile din alarma care decoleaza. Si abia apoi respectivii fac cale intoarsa. Apoi se mai intercepteaza avioanele civile care nu respecta, din diverse motive, traiectele de zbor.

          Iar estimarea numarului de MiG-uri nu e foarte departe de adevar. Fiecare baza are, in afara de cele doua avioane din alarma, altele pe care se executa zborurile curente de antrenament. Sunt 5-6-7-10, in functie de cum sunt sau nu reparate.

  3. Lucrul asta deja inseamna rusine nationala! Haideti sa luom in calcul ca aven 25 MIG + 25 Soim. Ce putem face cu ele intr-un eventual conflict si cat facem fata cu ele pana ramanem pe zero. Paoi? Ne trimit oare aliatii nostri avioane in regim de urgenta din stocurile lor, ca de construit unele noi nu poate fi vorba asa de repede!? Dupa care ramane de inteles daca ele sunt folositoara avand in vedere ca pilotii nostri zboara pe MIG 21…alta mancare de peste. Vor avea ei aceeasi eficienta avand in vedere ca piloteaza alta vion? Cat despre Soim…dat fiind ca este fabricat in Romania, oarecum departe de granita de est a tarii. Se poate relua in regim de urgenta fabricarea lui, daca da, in cat timp vor iesi primele avioane pe poarta fabricii? DAr IAR 93….se mai poate refabrica modelul. Motoarele au fost demontate unul cate unul de pe Vulturi atunci cand ele au fost trimise la casat. Ar ramane structura si restul elementelor si oaresce modificari/modernizari de urgenta, avionica echivalenta a Soimului e.t.c. Mai pe romaneste, am mai avea o sansa in domeniul aviatiei daca un eventual conflict ar incepe pe meleaguri romanesti anul asta sau cel ce vine!? Astept pareri!

    1. Nu, nu si… nu.

      Intr-un eventual conflict, daca am avea bafta maxima, ar veni aliatii din NATO sa zboare cu pilotii lor si cu avioanele lor. Pentru ca pilotii nostri sa faca trecerea pe alt tip de avion e nevoie de timp, cateva luni in cel mai fericit caz.

      IAR-99 Soim e un avion de antrenament, care poate fi folosit si pentru misiuni usoare de atac la sol. Nimic mai mult.

      Fabrica de la Craiova e pe butuci. Nu ar putea produce nici IAR-99, nici IAR-93, nici planoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post <!--:ro-->Cand te dai peste cap cu MiG-ul<!--:-->
Next post <!--:ro-->Avioane F-16 turcesti au doborat un MiG-23 sirian<!--:--><!--:en-->Turkish F-16 shot down a syrian MiG-23<!--:-->