În ultima perioadă se discută destul de mult despre modernizarea avioanelor F-16 ale României, dar există puține informații concrete despre acest proces și care sunt beneficiile lui.
Astfel, în acest material încercăm să punem cap la cap informațiile disponibile pentru a vedea ce presupune aducerea flotei de F-16 a Forțelor Aeriene Române la standardul Tape M6.6, care a fost avansat în cele mai recente discuții.
În primul rând, trebuie spus că România a cumpărat avioane F-16, variantele A/B, prin trei programe diferite, denumite Peace Carpathian I, II și III. Prin Peace Carpathian I, România a achiziționat un prim lot de 12 aparate din Portugalia, iar ulterior alte 5 aparate au fost cumpărate de la guvernul lusitan prin programul Peace Carpathian II. În fine, prin Peace Carpathian III au mai fost achiziționate 32 de avioane F-16 din Norvegia.
Chiar dacă avioanele sunt din aceeași generație și trecute prin același mare program de upgrade, versiunile soft sunt totuși diferite. Astfel, aparatele din Portugalia sunt la nivelul M5.2, în timp ce cele din Norvegia sunt la nivelul M6.5.2. În urma procesului de modernizare, toate cele 49 de avioane ar trebui să ajungă la nivelul M6.6, pentru o dotare unitară.
Bun, acum hai să vedem ce înseamnă aceste Tape-uri de evoluție. Pe scurt, sunt dezvoltări de software, în principal, și hardware care aduc noi capabilități pentru avioanele F-16.
De exemplu, nivelul M5.1 a adus pentru flota de F-16, inclusiv pentru versiunile mai vechi, integrarea unor arme moderne (AGM-154 Joint Standoff Weapon – JSOW sau EGBU-12), introducerea Stores Management System and Joint Mission Planning System, instalarea unui sistem îmbunătățit GPS/INS și instalarea sistemului radio AN/ARC-210 VHF.
Fiecare versiune importantă de soft este urmată de altele care vin să corecteze neajunsurile constatate în timpul utilizării. Sunt versiuni denumite ”clean”, ajustările având rol de corecție a upgrade-ului major care, invariabil, aduce multe elemente noi ce trebuie făcute să lucreze împreună cu sistemele deja existente.
Acum ajungem la discuția noastră, ce înseamnă standardul M6.6?
Ne putem face o idee din programul de modernizare al avioanelor F-16 ale statului Chile, care sunt și ele aduse la nivelul M6.6. Ei bine, în anunțul oficial, cei de la Lockheed Martin au transmis că avioanele chiliene vor primi ”noi echipamente radio, upgrade al sistemului IFF (Identification Friend or Foe), echipament de comunicații (probabil upgrade al Link-16) și alte componente critice.
Acum trebuie să ne uităm la cele mai recente evoluții ale upgrade-ului de F-16, care sunt M6.1 și M6.5. Primul dintre ele a venit cu upgrade la sistemul IFF, integrarea rachetelor AIM-120D, introducerea bombelor ghidate GBU-39 SDB sau GBU-54 LJDAM, îmbunătățirea funcțiilor Link-16 și integrarea Universal Armament Interface.
M6.5 a adus în plus față de 6.1 integrarea unor noi arme (JASSM, AIM-9X, AIM-120D), un nou update la protocolul Link-16, upgrade a interfeței pentru Pod-ul AN/AAQ-14 LANTIRN (Low Altitude Navigation and Targeting Infrared for Night), update a sistemului AN/ALR-56M și upgrade a sistemului de navigație GPS.
Despre M6.6 nu există informații publice detaliate în acest moment, dar dacă ne uităm la ce presupune modernizarea avioanelor chiliene, care pleacă de la nivelul M4.1, acest 6.6 despre care se discută pare a fi o corecție a lui 6.5, ultimul Tape semnificativ adoptat de F-16 europene, aflate pe final de ciclu de utilizare.
Dacă este așa, upgrade-ul pentru cele 32 de F-16 ”norvegiene” va fi minimal, în timp ce 17 aparate ”portugheze” vor primi cu adevărat noi capabilități.
De asemenea, este important de menționat faptul că Lockheed Martin a primit contractul de modernizare a avioanelor F-16 românești (F-16 RoAF Peace Carpathian M6.6 Operational Flight Program and System) în iunie 2023, lucrările fiind împărțite între facilitățile companiei din Fort Worth, Texas și Greenville, South Carolina, dar și Aerostar Bacău, în România.
Termenul de finalizare al acestor lucrări este 31 decembrie 2026, Aerostar fiind, din informațiile noastre, responsabil de implementarea programului de upgrade.
Eu zic c ape langa upgrade-urile pe car ele-ai mentinoat este vorba de receptoarele / emitatoarele de la Link16 si si capabilitatile noi date de noua magistrala de sistem. Este daca vrei ca si upgarde-ul de la Rafeale F2; F3 la Rafale F4 si la faptul ca avioanele pot de share si partaja un calup de infrmatii mult mai mare si cu un continut mai detaliat decat o faceau pana in prezent. Probaibl adauga si posibilitatile de a primi acele informatii de la avioane F 35 dar si de la alte platforma amice din generatia 4.5 din NATO + statii radar de la sol.
A si sa nu uit mai cred ca se implementeaza la toata flota si pilonii cu receptoare de avertizare apropiere rachete IR si RWR pe care flota norvegiana o avea.