Bulgaria vrea avioane second-hand până primește noile F-16

Bulgaria ar vrea să preia, în leasing sau chiar să cumpere, avioane de generația IV second hand. În acest sens, autoritățile de Sofia au trimis solicitări către patru state și sunt în așteptarea răspunsurilor.

Noile avioane vechi sunt dorite de bulgari ca măsură stop gap, pentru a asigura continuitatea misiunilor de Poliție Aeriană din momentul retragerii MiG-urilor 29 și până la cel al operaționalizării noilor F-16.

Noul episod al telenovelei bulgărești a debutat în după-amiaza zilei de 6 octombrie, atunci când jurnaliștii de la 24chasa au publicat o mică bombă de presă, o scrisoare a ministrului Apărării de la Sofia către omologul său suedez prin intermediul căreia solicita o ofertă pentru 10 avioane Saab Gripen C/D.

Mesajul ministrului Dimitar Stoyanov spune, printre altele, că ”în cursul discuțiilor bilaterale am primit propunerea de achiziție a 10 avioane JAS 39 Gripen C/D, care ar putea fi produse și livrate în 2 ani de la data semnării contractului. Am aprecia dacă am primi oferta dumneavoastră pentru cele 10 avioane Gripen C/D în termenii discutați. Opțiunea de leasing ar fi mai potrivită pentru nevoile noastre, astfel că am aprecia să primim și o ofertă de leasing.”

După ce această scrisoare a fost publicată și a început să capete tracțiune a intervenit președintele Rumen Radev, fostul pilot de MiG-29 atât de adorat pe meleagurile românești.

Acesta a confirmat discuțiile, spunând că Bulgaria are nevoie de avioane de luptă.

”La summitul NATO din luna martie am spus că Bulgaria are nevoie de o platformă intermediară pentru a nu opri misiunile de Poliție Aeriană și de protejare a spațiului aerian național. Acest proiect a început încă de atunci. Căutăm soluții pentru că Bulgaria nu poate renunța la securitatea propriului cer. Nu vrem avioane pentru unul sau doi ani, ci cel puțin până în 2030 și asta dacă următorul parlament va aproba achiziția celorlalte 8 avioane F-16.”

A reacționat apoi și Ministerul Apărării, care a anunțat că discuțiile se poartă cu alte trei țări ce ar putea furniza avioane la mâna a doua.

”Pentru a se asigura că Forțele Aeriene își pot îndeplini sarcinile de protejare a spațiului aerian național, Ministerul Apărării a transmis solicitări către Suedia, Franța, Israel și Statele Unite de oferte pentru leasingul sau achiziția de avioane. La mijlocul lunii septembrie au avut loc primele discuții cu delegații din Suedia și Franța și ne așteptăm să primim ofertele. Ministerul așteaptă răspunsuri din partea Israelului șiStatelor Unite.”

Prin urmare, intenția bulgarilor de a lua avioane second hand ca măsură disperată de stop gap pare a fi una serioasă. Sau mai serioasă decât altele de până acum.

Nevoia bulgarilor de avioane nu poate fi negată, MiG-urile 29 urmând a-și termina resursa de zbor la finalul anului viitor. Iar cum primele livrări de F-16 sunt programate abia pentru 2025, dificultățile sunt reale.

Acum rămâne de văzut dacă bulgarii vor putea finanța un astfel de program, mai ales că a doua escadrilă de F-16 noi nouțe ar costa peste 1,2 miliarde de dolari și încă nu a fost găsită finanțarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Moldova nu își închide spațiu aerian după ce rachete ruse i-au survolat teritoriul
Next post Dar de ce să ne grăbim, domn’ președinte?