Bulgaria ar putea cumpara avioane F-16 tocmai din Grecia. Cel putin asta sustine o publicatie elena, care ar avea informatii din interior.
La putin timp dupa ce si i-au pus in cap pe rusi, anuntand ca vor renunta la toate avioanele ex-sovietice pana in 2020, vecinii bulgari au gasit si cu ce sa-si inlocuiasca flota de MiG-uri si Suhoaie. Bine, inlocuit e mult spus, dar…
Grecii spun ca Ministerul Apararii de la Atena se afla in discutii cu SUA si Bulgaria privind posibilitatea de a vinde cateva dintre avioanele F-16 C/D Bk30 pe care Fortele Aeriene Elene le au in dotare. De ce SUA? Simplu, fiind vorba de producatorul avioanelor, acestea nu pot fi vandute unui tert fara acordul americanilor.
Ei bine, se pare ca prin luna martie, atunci cand ministrii Apararii din Bulgaria si Grecia s-au intalnit, vecinul nostru si-ar fi intrebat omologul daca n-ar avea prin batatura niste F-16 care stau degeaba. Iar grecului i-au sticlit ochii. De ce? Aflam imediat…
Elenii si-au declarat astfel disponibilitatea de a vinde 6-8 avioane F-16 C/D Bk30 (probabil doua „duble” si patru „simple”) si, atentie, sa foloseasca banii bulgarilor pentru a prelua in leasing pe 8-10 ani o escadrila de F-16 C/D Bk52 noi-noute din Statele Unite! Destepti baieti, nu?
Se pare ca in punctul asta s-ar fi blocat discutiile, deoarece americanii ar fi de acord cu vanzarea de avioane catre Bulgaria, dar nu prea vor sa le dea grecilor alte F-16 noi. Pe motiv de maraieli turcesti si echilibru militar in zona.
Nu pot sa nu remarc un lucru. Daca in cazul Romaniei, care voia sa cumpere o escadrila, deci 12 avioane, s-a vorbit doar despre F-16 si Gripen, in cazul bulgarilor, care vor jumatate de escadrile, au existat propuneri pentru F-16 nou si second, Gripen nou si second, Eurofighter second si chiar Kfir second. Adica o oferta mult mai variata. Acum, suntem noi fraieri sau au descoperit vecinii vreun secret al negocierii?
Greece is in talks with the US and Bulgaria about selling some of its old F-16 fighter jets to Sofia and leasing new ones from Washington, Kathimerini understands.
NATO asked Bulgaria in February to update its air force’s capability and the country’s defense officials have approached Athens about the possibility of buying between six and eight Fighting Falcon planes, sources said. The issue was first discussed when the country’s two defense ministers met in March.
Athens has approached Washington with regard to this issue and has received a positive response.
There is a precedent for such a deal as Portugal sold 12 of its F-16s to Romania for 880 million dollars in October 2013. Sources said the Hellenic Air Force would like the jets sold to be replaced by Block 52s but the US does not want to lease these airplanes.
Pai so luam cu inceputul: bulgarilor li sau bagat pe gît conservele ca si noua, piese de schimb pt miguri se gasesc in china si india dar nau nevoie le iau de la fratii lor ivanii,iar aici ca mîrîie turcaletii,tu cred ca comfunzi marea egee cu black see lac rusesc,turcii sînt intrun avînt economic și au o armata puternica net superioara elenilor,iar grecii n-au iesit inca din recesiune, ‘iar aici ca noi sintem fraieri sau bulgarii au descoperit apa calda si mersul pe jos’ laso frate ca macane,spune adevarul, si noua ni sau propus aceleasi pasari dar basescu ia multumit lui baroso prin cumpararea conservelor pardon f-16.
Jap, iarasi te duci pe campii. Piese pentru MiG-uri se gasesc, da, dar sunt scumpe. E suficient sa vezi ce probleme au sarbii, care sunt amici cu rusii. Piesele din China si India sunt doar pentru avioanele din China si India, nu pentru celelalte.
Cred ca tu nu stii cat de des se „ciondanesc” grecii si turcii si cata presiune exista pentru un echilibru militar intre ele. Cred ca tu nu stii ce forta are armata greaca, cu toate problemele economice ale tarii.
Noua ni s-a propus, la nivel oficial, doar F-16 si Gripen. Pe cand bulgarii au discutat si despre EF si despre Kfir.
Basismele sa le lasi pentru site-urile politice, mai ales ca afacerea cu Portugalia a facut-o guvernul lui ponta, fara ca basescu sa aiba vreo implicare.
Piese de miguri sint scumpe?atunci de ce vin toti cu migurile pe la noi sa le reparam?tu cred ca confunzi mig21 cu f16,noi le-am tat țeapa ivanilor si am modernizat migul cu evrei,iar sîrbii sint legati politic si economic de rusi care cum îi stim ca nu fac de doua ori aceiași greseala, noi de unde avem piese de schimb pt miguri si le mai reparam si altora pasarile? Știu foarte bine care sint relatiile dintre turci si greci și tu inca confunzi si acum m egee cu m neagra, si apoi amîndoua sînt tari nato,pe aceasi gîndire noi trebuie sa le luam gîtul ungurilor si francezii sa le dea o nucleara nemtilor ca de la ei au pornit ww1 și ww2.
Mai Jap, la noi, adica la Aerostar, se face RK doar pentru MiG-21 si nu vin „toti”, au venit doar niste africani. Noi avem piese pentru 21 din stocurile cumparate in trecut, pentru ca la Bacau era centru de mentenanta, din canibalizarea avioanelor vechi si din cumpararea de pe pietele la care mai avem acces – Ucraina, Georgia etc. Rusii oricum nu mai dau 2 bani pe MiG-ul 21 acum. Cu MiG-29 e alta poveste si au vazut asta pe pielea lor sarbii cand au cerut piese pentru avioanele lor.
Nu confund nimic, tu esti pe langa poveste. Turcii si grecii si-ar scoate ochii cu NATO cu tot. De asta SUA pastreaza un echilibru militar intre ele. Nu vinde nimic Turciei fara a vinde si Greciei si viceversa. In cazul nostru, daca ar da o escadrila de F-16 Bk52 Greciei, turcii ar face figuri mari si nu i-ar mai lasa sa foloseasca bazele lor pentru lovituri in Siria si Irak. Marea Neagra n-are nicio treaba aici.
Asta cu stocurile mi-a placut,pai grecii si-au tras arme si de la rusi,evrei,francezi,nemti iar turcii produc in tara,iau de la chinezii,nemti si o pun de o înfratire cu japonezi,asa ca nimeni nu se m-ai milogeste la gringo dupa armament,m neagra era o metafora,iara turcii isi continua planul de inarmare fara nici o jenă si la spumele pe care le fac grecii.
Le amesteci de nici tu nu stii ce spui 🙂
„Nu pot sa nu remarc un lucru. Daca in cazul Romaniei, care voia sa cumpere o escadrila, deci 12 avioane, s-a vorbit doar despre F-16 si Gripen, in cazul bulgarilor, care vor jumatate de escadrile, au existat propuneri pentru F-16 nou si second, Gripen nou si second, Eurofighter second si chiar Kfir second. Adica o oferta mult mai variata. Acum, suntem noi fraieri sau au descoperit vecinii vreun secret al negocierii?”
nu inteleg, pai nu ne-au propus si noua toate felurile de avioane si variante din toate tarile posibile?
Din ce stiu eu, dar e foarte posibil sa ma insel, discutii la nivel oficial au fost doar pentru F-16 second si Gripen nou. Si-acum muuuuulti ani au mai fost luate in considerare EF si F-16 noi, dar doar la nivel teoretic.
Algerea noastra a fost strict politica ,basescu ia multumit lui baroso pt sprijinul acordat prin cumpararea conservelor pardon f-16.
Jap, ti-am mai spus, contractul de cumparare a F-16 a fost semnat de guvernul ponta.
mai bine ar fi fost sa luam gripen in loc de f16 macar suedezi ofereau si offset
Vad ca mania second hand a cuprins toate tarile balcanice. Daca erau inteligenti, catusi de putin, cu totii, o puneau de o colaborare…banu’ la comun, luau toti aparate noi, simulatoare, centru de mentenenta local/regional e.t.c. si scoateau aparatele mult mai ieftin. Aveau noi in loc de SH. Daca aveam ceva minte, inclusiv noi, romanii, negociau cu suedezii pentru licenta Gripen pentru Craiova, sa spunem, intr-un proiect comun cu aceste tari, ca noi tot aveam inca experienta la fabricat avioane. Asa detineam si aparate noi, mult mai ieftine dacat daca le-am fi cumparat separat din Suedia, si castigam cu totii…inclusiv industriile tarilor partenere implicate in proiect. Bulgaria, Romania, Croatia, Slovacia chiar si Serbia puteau sa o puna de un parteneriat comun cu SAAB. Stiu ca si Albania se chinuie de ceva timp sa cumpere cateva avioane, deci loc era de ceva combinatii. Probabil Ukraina va renunta si ea in viitor la avioanele rusesti, Georgia!? plus ca Cehia si Ungaria aveau deja acest tip de avioane in dotare si le era mult mai usor sa le faca mentenanta la noi decat la Suedezi. SAAB a vrut asta, chiar ea propunand fabricarea la Craiova a celor 48 de avioane necesare noua, chiar cu instalarea unor componente israeliene dragi noua + faimosul centru regional de mentenanta si antrenament. Sa nu mai zic ca ofeream la pachet noua generatie de IAR 99 tuturor celor ce optau pentru Gripen in lume. Dar ce sa te faci cu spagarii nostri lipsiti de viziune…ce de…sfanta si prea cuvioasa spaga si-a facut efectul. Asa cumparam cu totii SH-uri, aviatie suficienta si potenta nu avem….dar in schimb asistam pasivi la parastasul industrie locale de profil. Unde nu-i cap, e vai de picioare….zice un proverb romanesc! La ceea ce au promis cu totii la intrarea in NATO, renta si inca cum sa le fabricam la Craiova! Doar noi aveam nevoie de minim 48, dar se puteau cumpara si mai multe avand in vedere distractia recenta cu rusii! Adaugand restul tarilor in ecuatie, sarea soto da 150 de bucati fabricate in 10 – 15 ani, plus avioanele de antrenament si CAS. 🙁 Ca exista multa prostie in deciziile luate, nu-i loc de indoaila, dar ca lucrul asta inseamna si atentat la siguranta nationala…asta e cat se poate de sigur!
Frate cezar,așa ar fi normal cum zici tu,numai ca prin balcani mege sa moara si capra vecinului, si rîdem de alti cînd pierd vre-o pasare,si apoi ca sa intram in nato-ue trebuia sa fim dezarmati,fara industrie si cît mai fraieri daca se poate,ce spui tu pt noi este sf.