Din ciclul „si la altii e rau” avem acum Brazilia, tara intinsa si bogata, care, la fel ca Romania, isi bate joc de aviatia militara intr-un mare fel.
Nu cu mult timp in urma, sud-americanii anuntau ca avioanele Mirage 2000 vor fi retrase din serviciul de lupta, acestora expirandu-le resursa de zbor. Un alt motiv ar fi incetarea contractului de mentenanta pentru ele.
Povestea acestor aparate este una foarte interesanta.
12 Mirage 2000 (10 „simple” si doua „duble”) au fost achizitionate de brazilieni la mana a doua, in 2005, din surplusul Armee de l’Air. Acestea aveau o resursa disponibila de 1.000 de ore de zbor fiecare si trebuiau sa fie o solutie de avarie, pana la finalizarea programului de achizitie a multirolului.
Cum acest program a tot intarziat, Mirage 2000 a devenit avionul de baza al FAB (Fortele Aeriene Braziliene), asigurand celebrele, pe la noi, misiuni de politie aeriana.
Problema a aparut anul trecut, in 2012, cand resursa aparatelor Mirage a ajuns la final. Astfel s-a ajuns in situatia de a renunta pur si simplu la 6 avioane, jumatate din escadrila, cele mai uzate. Acestea au devenit simple donatoare de piese de schimb pentru celelalte 6 aflate inca in stare de functionare.
Situatia dramatica si amuzanta in acelasi timp se va incheia pe 31 decembrie 2013, atunci cand Mirage 2000 va iesi oficial din serviciul operativ al FAB. Cum Brazilia nu a finalizat nici pana acum programul de achizitie, misiunile de politie aeriana vor reveni batranelor si modernizatelor F-5 E/F Tiger II. Aparatele americane sunt supuse deja modificarilor necesare pentru a intra in serviciul de lupta.
Cum o problema nu vine niciodata singura, F-5 va incepe sa fie retras la randul lui incepand cu anul 2017!
Canibalizarea avioanelor este o practica intalnita peste tot in lume. Aparate foarte uzate sau, uneori, accidentate, servesc ca „donatoare” de piese de schimb pentru alte aparate de acelasi tip, care mai au resursa de zbor.
Acelasi lucru s-a intamplat si in Romania. Tara noastra a avut peste 100 de MiG-uri 21 modernizate la standardul LanceR imediat dupa finalziarea programului, acum aflandu-se in dotare in jur de 25 de aparate. Cele retrase au fost de cele mai multe ori canibalizate, demontandu-se de pe ele orice piesa putea fi refolosita.
Foto via airliners.net
Average Rating