Potrivit unor documente destul de secrete „scapate” in presa, Brazilia ar fi decis deja soarta programului F-X2, care vizeaza achizitia a 36 de avioane multirol. Aceste documente arata optiunea clara a specialistilor catre F-18 Super Hornet, aparatul celor de la Boeing.
Pentru inceput trebuie spus ca brazilienii au analizat o multime de multiroale, unele care faceau ce promiteau in timp ce altele nu. In functie de o serie de criterii de departajare s-a ajuns la o finala in trei pentru contractul care se preconizeaza a avea o valoare de aproximativ 5 miliarde de euro – Saab JAS-39 Gripen E/F, Boeing F-18 Super Hornet si Dassault Rafale.
A fost momentul in care cele trei finaliste au fost luate inca o data la puricat de specialistii din „tara cafelei”, acestia analizand tot ce tine de costuri, dotare, impact si multe, multe altele.
Aceasta analiza, sau, ma rog, o parte a ei, a devenit publica, din ea reiesind faptul ca optiunea Braziliei este pentru aparatul american.
Iata si o parte dintre diferentele evidentiate de raportul specialistilor:
Pretul de achizitie ar fi de 5,4 miliarde de dolari pentru Super Hornet, ceea ce il situeaza la mijlocul clasamentului ad-hoc. Cel mai scump este omnirolul francez, care ar costa 8,2 miliarde de dolari, in timp ce cel mai ieftin este Gripenul suedez, propus la 4,3 miliarde de dolari. Sumele sunt pentru „pachetul complet” de 36 de avioane. Desi, in mod normal in perioada de criza economica, pretul cel mai ieftin este cel mai bun, sud-americanii se tem de faptul ca Gripenul este un aparat nou, netestat in lupta.
Costul orei de zbor a fost estimat la 10.000 de dolari pentru Super Hornet. Din nou la mijlocul clasamentului, mult sub Rafale, care ar avea un cost de aproximativ 20.000 de dolari pe ora si peste Gripen, care se mandreste cu 7.000 de dolari pe ora.
Offset-ul, offset-ul
Desi Saab si Suedia s-au impus pe piata ca fiind partea ce ofera cele mai avantajoase programe de offset, iata ca americanii, care nu sunt deloc dispusi sa piarda aceasta afacere, au decis sa pluseze serios.
Astfel, Boeing s-ar fi angajat sa livreze cel mai mare astfel de program catre o tara nemembra a NATO iar din acest acord ies in evidenta promisiunile de ajuta Brazilia sa vanda pe niste piete inaccesibile pentru ea in momentul de fata aeronavele Super Tucano si KC-330. Mai mult, americanii ar fi gata sa construiasca in colaborare cu „gazdele” un trainer care sa poate fi vandut prin toata America de Sud, dar si un multirol de generatia a cincea, oarecum mai low-cost, pentru aceleasi state.
Toate astea pe langa un important transfer de tehnologie si de integrarea constructiei de F-18 in Rio sau prin imprejurimi.
Average Rating